GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Szarvasmarha hízlalás
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
ÁLLATORVOSI SZEMLÉLETŰ TAKARMÁNYOZÁS A GYAKORLATBAN.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az áldott állapot csodái
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Sarki róka Hossz: 80–110 cm Testsúly: 5,5–9,5 kg.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
A szervezet energiaforgalma
Árutojás termelés.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Ökológiai állattenyésztés
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását! - A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám, elhelyezés, stressz) - Hizlalási módok (tőke, sonka) - A hízók takarmányozása - A hízók elhelyezése

A sertés hizlalása az elválasztástól függően történhet: — két fázisban malacnevelés 6-8 hetes korig, 15—20 kg-os testtömeg, hizlalás a vágótömeg eléréséig három fázisban a malacnevelés 28—32 napos korig, 6—10 kg testtömegig a malacok utónevelése, 80 napos korig, 25—30 kg testtömegig, hizlalás a vágótömeg eléréséig, 100—110 kg testtömeget160—190 napos korára éri el

Etetett takarmányok szerint A sertéshízlalás a sertéstartás legkönnyebben folytatható tevékenysége. A hízósertések elhelyezése általában fűtetlen istállóban 20-30 db/rekesz méretben történik. Ismeretes ennél kisebb és nagyobb létszám is, de a leghatékonyabb az említett méret. Etetéstechnika lehet ad libitum önetetés, adagolt etetés a végtermék minőségi követelménye határozza meg a takarmányozási szisztémát Etetett takarmányok szerint extenzív, félintenzív intenzív hizlalásról

Extenzív hizlalás a klasszikus sertéshízlalás alapult erre a módszerre, ahol a hosszú hizlalási idő alatt az állatok fokozatosan növelik testméretüket ma már általában a mangalica hizlalása során alkalmazzák a hizlaldában etetett takarmány beltartalma mérsékelt (10-11 MJ energia, 11-12 % em. fehérje) naponta átlagosan 500-600 g súlygyarapodás Ennél a módszernél cél az olcsó takarmányozás, és a nagy súlyra való (150kg) hizlalás

A hízlalás kezdeti szakaszában Félintenzív hizlalás Átmenetet képez az extenzív és az intenzív hízlalás között Általában ezt a módszert használják hazánkban is. A hízlalás kezdeti szakaszában (30-70 kg élősúly) koncentráltabb takarmányt (nevelő táp) etetnek (13,5 MJ energia, 14-15 % em. fehérje), a sertések ebben a szakaszban még nem termelnek jelentősebb mennyiségben zsírt növekedési erély viszont nagy A befejező szakasz a táp beltartalmát csökkentik, a költséges takarmányozás ne drágítsa a hízlalási tevékenységet A keveréktakarmány beltartalma mérsékelt, 12 MJ energia és 11,5-12,5% em. fehérje

Hazánkban ritkábban alkalmazott technológia, Intenzív hízlalás Hazánkban ritkábban alkalmazott technológia, általában a kis vágósúly érdekében végzett hatékony hizlalási módszer A takarmányozás egyfázisú koncentráltabb keveréktakarmánnyal A táp beltartalma 12,5-13,5 MJ emészthető energia és 14-15 % emészthető fehérje A hízlalás során végig ad libitum önetetést alkalmaznak, a kis súlykategóriában (40-80 kg) nem kell számolni elzsírosodással