Katymár Község Önkormányzata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Utcai és lakótelepi szociális munka
Az iskolai szociálismunka
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
avagy egy új eszköz a társadalmi szemléletváltásra
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Urbánné Malomsoki Mónika
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Katymár Község Önkormányzata Települési Családsegítő Program

A település bemutatása Katymár a Duna-Tisza közén, a szerb-montenegrói határ közvetlen közelében fekvő település. Lakosainak száma jelenleg 2400 fő. A lakosság száma az 1940-es években elérte az 5.000 főt, gazdaságilag erős,fejlett társadalmi élettel bíró település volt /jó termőföldek, vasút, téglagyár, kisipar biztosították a helyi munkalehetőségeket/. A II. világháború után a jugoszláv határ közelsége megpecsételte a település sorsát. A község nem jutott fejlesztési lehetőségekhez, a vasutat megszüntették, a téglagyár bezárt, majd a malom is eltűnt.a helyi kisiparosokat összefogó Ipari Termelő Szövetkezet felbomlott. A mezőgazdasági átszervezéssel a magángazdaságok megszűntek, a létrejött tsz-ek később egyesültek, a gépesítéssel egyre kevesebb munkaerőt igényelve. Mindezt követte a lakosok elvándorlása, hiszen munkahelyet csak vidéken találtak. Főként a fiatalok és képzettebb emberek mentek el. A lakosság valamikor szinte kizárólag betelepített németekből /svábokból/ és horvátokból /bunyevácokból/ állt. A kitelepítések és a lakosságcsere után a németek száma lecsökkent, helyettük magyarokat telepítettek a községbe.

A folyamatos elvándorlás következtében a faluban lévő házak egy része feleslegessé vált – a túlkínálat miatt a a házak ára igen alacsonyra süllyedt. Ezt felismerve 2001 körül megindult a cigány családok beköltözése az ország legkülönbözőbb részeiről. Főként sokgyermekes, hátrányos helyzetű családok érkeztek, gyarapítva a község gondjait. Az itt élő két nemzetiséghez képest más életformát gyakorló kisebbség nehezen illeszkedett be a falu közösségébe, a meglévő megélhetési lehetőségeket sem ismerték fel. A község vezetésének kezdettől gondja, hogy a segélyeken kívül milyen módon segítse elő az új lakosok beilleszkedését, illetve megélhetési problémáik megoldását. Erre készült 2005-ben Települési Családsegítő Programunk, mely két alprogramból áll: - Biztos Kezdet Program - Szociális Földprogram

Biztos Kezdet Program A B.K. program a hátrányos helyzetű családokban élő 0-6 éves gyerekek életkezdési esélyeit, személyiségfejlődésének legfontosabb szakaszát kívánja elősegíteni. a gyermekszegénységet és a gyermekek társadalmi kirekesztettségét kívánja visszaszorítani. A szociális földprogram a faluban élő, kerttel udvarral rendelkező lakosokat ösztönzi az adottságok kihasználására megélhetésük javítása érdekében. A két alprogram egymással összefügg, több ponton találkozik, úgynevezett ölelkező programok. Községünk 2005 áprilisában csatlakozott a biztos kezdet programhoz. A szakmai program kidolgozása, megbeszélések, valamint felkészítő oktatás után 2005. szeptemberében nyitottuk meg a Biztos Kezdet Klub helyiségét a Közösségi Házban.

A Klub nyitva tartása: Klubnapok: hétfő, csütörtök: 8.30-12.30 szerda: 12.30-16.30 Fogadónapok: kedd, péntek: 8.00-12.00 Rendezvények, különböző programok (pl.: szociális földprogram megbeszélései, egészségvédelmi hét) alkalmával, illetve külön kérésre más időpontban is a családok rendelkezésére állunk.

Kiindulási problémák, melyek szükségessé tették a program megindítását Szegénység Munkanélküliség Iskolázatlanság Betelepülés Elöregedés Zsáktelepülés Infrastruktúra hiánya Képzettek elvándorlása Alacsony jövedelemből élők magas aránya Határközelség, befektetések hiánya Szak- és speciális szolgáltatásokhoz való hozzájutás hiánya

Célkitűzéseink megvalósításához szükséges erőforrásaink Jó termőhelyi adottságok Olcsó lakások Kiépült intézményrendszer Nemzetiségi sokszínűség Magas gyermekarány Közösségi terek megléte Út, járda, infrastruktúra Ellátórendszerben magas a szakképzettek aránya Jó kapcsolati háló a településen Nyitottság a problémakezelésre

A program célja: A 0-6 éves korú gyermekek fejlődésének segítése, képességeinek javítása, Személyiségük legfontosabb szakaszában ledolgozhassák szociális hátrányukat és minden esélyük meglegyen a sikeres iskolakezdéshez, A speciális szükségletű gyermekek szakemberhez való jutásának időben történő elősegítése, A 0-6 éves gyermeket nevelő családok közötti kapcsolatok kialakítása, ápolása, ezen keresztül a közösségi életbe való bekapcsolása, a település közösségének fejlesztése.

A program tartalmi elemei: Szülő –gyerek játszócsoport Közös programok, kirándulások szervezése, közösségfejlesztés A szülők képzése, információk átadása, szakemberek bevonása Gyermekfelügyelet Kapcsolattartás a családokkal Önsegítő csoportok alakulása

Célcsoport kiemelt esetei: Programunk kiemelt figyelmet a következő esetekre: Nagycsaládosok / 8 család Egyszülős családok /5 család Szociálisan hátrányos helyzetű család / 18 család Egészségügyi okból veszélyeztetett családok / 4 család Fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok / 1 család Speciális problémával rendelkező családok / 2 család Ezek a különféle problémák többletterhet rónak a családokra,negatív irányba befolyásolják működésüket. Jelentősen nehéz azon családok működése, amelyekben ezek a hátrányok halmozottan jelennek meg. A B.K. klubba járó családok nagy részénél valamely hátrány, esetleg több is megjelenik. Jelenleg klubtag : 26 család, ebből 15 – rendszeres látogató, 11-alkalmanként látogatja a klubunkat.

Programunk összehangolja a helyi segítő ellátásokat – a szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és gyermekjóléti intézményeket valamint szolgáltatásokat. Ezek összekapcsolódásával, valamint a családokkal való partneri együttműködéssel tudjuk megvalósítani szakmai célkitűzéseinket.

Amikor majd nagy leszek , Egy szép országot veszek, Én leszek ott a király, Anyukám a királylány