A politikai élet szociológiai kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Történeti episztemológia
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Demokrácia és diktatúra
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A politikai hatalom legitimitása
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A HORTHY- RENDSZER.
A felvilágosult abszolutizmus
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Ápolásetika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Politikai kommunikáció alapfogalmak
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Pártok és pártrendszerek
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
alkotmány – állam- és kormányformák
Összehasonlító gazdaságtan
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
NEVELÉSELMÉLET.
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Történelem – középszintű témakörök
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Alapfogalmak, definíciók
A deviancia értelmezési kerete
Egyház és a politika kapcsolata
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
4. Az Alkotmány.
A közpolitika fogalma és osztályozása
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

A politikai élet szociológiai kérdései Állam, kormányzat, politika

3 tudományág A politikát vizsgálja: Politikai szociológia a politikai életben megnyilvánuló törvényszerűségek, a politika társadalmi háttere összefüggése a társadalmi szerkezettel és folyamatokkal empirikus adatgyűjtés Politikai történetírás egyedi politikai események, döntések Politikatudomány (politológia) Ideális politikai rendszerek kidolgozása

Mi a politika? A társadalom többé-kevésbé elkülönült alrendszere, ahol a társadalom működését szolgáló döntéseket meghozzák és ezeknek végrehajtását biztosítják, szükség esetén kikényszerítik. Ez az alrendszer a politika, a döntések végrehajtásáról a modern társadalmakban az állam gondoskodik Állam (Max Weber szerint) : az a politikai intézmény, amely egy pontosan körülhatárolt terülten egyedül alkalmazhat kényszert Kormányzat: azokból az egyénekből áll, akiknek állami hivataluknál fogva joguk van erőszakot alkalmazni. Az állam tartósan fennmarad, a kormányzatban részt vevő személyek előbb-utóbb kicserélődnek. Politika: a társadalom tagjainak és csoportjainak arra irányuló tevékenysége, hogy az állami döntések meghozatalára feljogosító pozícióba jussanak ezeket megtartsák, a döntéseket befolyásolhassák, vagyis hatalomhoz jussanak és a hatalmat megtarthassák.

Hatalom és uralom Hatalom: a politikai szociológia központi fogalma Uralom: jogos, vagy legitim hatalom, a hatalomnak alávetettek elfogadják, hogy a hatalmat birtokló utasításait végre kell hajtaniuk Három típus: Tradicionális uralom: azért fogadják el legitimnek, mert az a hagyományokon alapul (pl. királyság öröklési rendje) Karizmatikus uralom: a legitimitás alapja az uralkodó személyisége – bölcs, bátor, jó, igazságos (Gandhi, Kossuth, Napóleon, Sztálin) Racionális-legális uralom: az adott társadalomban elfogadott alkotmányjogi szabályok szerint került uralomra és az érvényes jogszabályoknak megfelelően, azokat semmilyen esetben sem sértve gyakorolja uralmát. Többpártrendszerű, demokratikus társadalmak gyakorlata

Demokrácia, totalitarizmus, autoritarizmus Demokrácia definíciók: Demokratikus a pol. rendszer abban az esetben, ha a társadalom tagjai erőszak nélkül leválthatják, kicserélhetik az uralmon lévőket, ha a többségük nincs velük megelégedve. (Karl Popper) R.Dahrendorf: akkor szilárd a demokrácia, ha a kormánypárti és ellenzéki szerep a pártok között időnként felcserélődik, ha már két alkalommal került sor parlamenti kormányváltásra Smelser (1994) formalizált versengés, vagyis választás útján pártok és nyomásgyakorló csoportok folyamatos befolyásolása intézményes korlátok közötti hatalomgyakorlás a társadalom tagjai közösségnek érezzék magukat

Totalitárius politikai rendszer diktatórikus: nem tűri a nyílt ellenzéki tevékenységet beleszól az állampolgárok magánéletébe,gondolkodásukat is szabályozni kívánja egypártrendszert vezet be hivatalos ideológiát vezet be monopolizálja a kommunikáció csatornáit közvetlen beleszólással kormányozza a gazdasági életet, uralma alatt tartja a fegyveres testületeket A politikai rendőrségen keresztülterrorizálja a társadalmat: börtön, kínzás, kivégzés, sokszor olyanokat is, akiknél az ellenzékiség gyanúja sem merül fel (Hanna Arendt 1992) Tipikusan XX. századi jelenség, a nemzetiszocialista Németország és a sztálini Szovjetunió

Autoritárius politikai rendszer diktatórikus politikai rendszer nem tűri a nyílt ellenzéket de az állampolgárok magánéletébe és gondolkodásába való beavatkozástól tartózkodik (nem szól bele a vallásgyakorlásba, a szabadidő eltöltésébe, az olvasási szokásokba…) 1963-tól a Kádár rendszer Több fajta demokrácia van: 1. közvetlen: minden polgár részt vehet a döntéshozatalban -népszavazás, Svájc 2. Képviseleti demokrácia: közvetett módon, a képviselőkön keresztül -a legtöbb mai, fejlett demokráciában

Párt, nyomást kifejtő csoport, mozgalom szervezett csoport célja a politikai hatalomra jutás, illetve a hatalom megtartása Nyomást kifejtő csoport (pressure group): célja nem a politikai hatalomra jutás, hanem a politikai döntések befolyásolása, saját érdekeinek megfelelően, pl. valamilyen ipari lobbi Mozgalom: kevésbé szervezett társulás nem valamilyen részcsoport érdekében, hanem a társadalom valamilyen súlyosnak tartott problémájának orvoslására, alapvető változásokra az egész társadalmat mozgósítva

Módszerek a befolyásolásra Az állampolgárok mozgalmak érdekcsoportok pártok különféle módszerekkel próbálják befolyásolni a döntéseket (Hirschmann 1970): kivonulás – elhagyja a közösséget, a fogyasztó nem veszi, munkahelyet változtat, nem vesz részt a választásokon, kivándorol kritika vagy jobbító felszólalás – kinyilvánítja a véleményét, megpróbál változtatni Civil társadalom: (már Hegel és Marx is) a társadalom mindazon autonóm szervezetei, amelyek nem függenek az államtól (egyesületek, körök, egyházak…) A közösség javát előmozdító magatartás. Demokratikus működéshez erős civil társadalom szükséges, az atomizált, csak önérdekre épülő társadalom nem képes tartósan demokratikus maradni.

A jóléti állam Jóléti állam: olyan állam, amely a jóléti juttatások széles körét biztosítja állampolgárai számára, vagyis messzemenően gondoskodik polgárai jólétéről A demokratikus rendszerben az állampolgároknak jogaik vannak: Polgári jogok vagyis szabadságjogok Politikai jogok vagyis választás és választhatóság joga Szociális jogok vagyis az életszínvonal és szociális biztonsága valamilyen elfogadott minimuma Módszerek: survey típusú felvételek (kellő nagyságú és véletlenszerűen választott minta) Politikai közvélemény kutatás

Állampolgári kultúra-demokraikus politikai kultúra tájékozott és aktív részvétel a politikai vitákban racionális gondolkodás politikai kérdésekről az aktivitás mellett a kormányzati intézkedések elfogadása, törvények betartása Kérdések a poltikai szociológia számára: Összefügg-e a demokrácia és a gazdasági fejlettség? S.M.Lipset (1995) amerikai kutató szerint van ilyen összefüggés. Itt a történelem vége? F.Fukuyama (1994)amerikai politikatudós szerint igen, mert a politikai demokrácia és a piacgazdaság egyértelműen győzött. Szükséges-e a piacgazdaság működéséhez a demokrácia vagy anélkül is képes működni? Kornai János szerint igen. Szükséges-e a politikai demokrácia működéséhez a piacgazdaság ? Lehet-e demokrácia demokraták nélkül? A társadalom tagjai milyen indítékok alapján támogatják az egyes pártokat? Pártpreferenciák? Objektív, gazdasági érdek A társadalomban elfoglalt helyzet Világnézet Az egyén pszichológiai jellemzői

Főbb csomópontok a hazai terepen 1989-90. piacgazdaság és demokratikus intézmények A magyar pártrendszer karakterét az 1989-es Nemzeti Kerekasztal tárgyalások alakították ki, később tömbösödés: az a folyamat, amelyben a politikai pártok a politikai tér két eltérő oldalára tömörülnek, majd végbemegy közöttük egyfajta ideológiai, programokban is nyomon követhető hasonulás. 2004. EU tagság Fontos szempont!- politikai demográfia: a választásra jogosult népesség számának cserélődése, egy korosztály, amelynek nincs tapasztalata a rendszerváltás előtti Magyarországról Fontos: a politikai aktivitás és a választási részvétel – a legitimitás legfontosabb bázisa!

Ajánlott irodalom: Nagy J.Endre: Eszme és valóság - Magyar szociológia - történeti tanulmányok (1993) Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába (Osiris) 511-533. old. Angelusz Róbert-Tardos Róbert (szerk.) 2005.: Törések, hálók, hidak. Választói magatartás és politikai tagolódás Magyarországon Körösényi András-Tóth Csaba-Török Gábor 2005.: A magyar politikai rendszer Osiris Kiadó Csákó Mihály: Tizenévesek demokrácia képéről 2005. (ELTE Társadalomtudományi Kar honlapja)

Köszönöm a figyelmüket!