Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nehéz ügyfél-e a fiatalkorú?.  Fegyelmi eljárások  Elhúzódhat  Kérdéses a hatékonysága  Büntet  Tanult tehetetlenség  „Alternatív költsége van”
Advertisements

Gyermekvédelmi tanácskozás
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
II/1. Szociálismunka vagy bürokrácia: érdekképviselet és segítői szerep Kósa Eszter Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április
A tudatos élet alapelvei
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
A FELESÉG NAPLÓJÁBÓL - Szombat este -.
Férfivá és nővé teremtve
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Dr. Csernus válaszol.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Szociális tanulás formái
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
munkahelyi kommunikáció PéPéeS
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Konfliktuskezelés - mediációval
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Kikészít vagy kiegészít?
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Mi segít az erőszakkal szemben?
Elég.
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Nevelés és nevelői attitűdök
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
A komplex tehetségfejlesztő program
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Emelt szintű matematika érettségi
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Oldal váltás kattintásra !
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Kezdetben vala a teljes káosz A káoszból teremtette a Földet Gaia…
A 10 apró különbség férfi és nő között.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Valamikor Chesterfieldben, Midway u.45 alatt, éjjel 1-kor az ajtó előtt...
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.
Asztrológiai továbbképzés
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Előadás másolata:

Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)

A kezdetek…. Az apa augusztusában fordult a családgondozóhoz: elmondta, hogy feleségével elhidegültek egymástól, ő elköltözött, csak a gyermekek kapcsolattartásának ügyét szeretné rendezni az anyával.

A probléma megfogalmazása az apuka szemszögéből Szerelmi kapcsolatból, több éves együttélés után született első kislányuk érkezése megviselte a párt. A kicsi teljesen lefoglalta az anyát, aki kevés szabad idejében sem férjével foglalkozott, hanem internetes barátnőivel beszélgetett. Az apa már akkor jelezte,hogy baj van, de az anya nem vette komolyan. A második kislány születése után még távolabb kerültek egymástól.

A probléma megfogalmazása az anyuka szemszögéből Az anya elmondta, hogy valóban eltávolodtak egymástól a gyerekek születése után, de szerinte nem volt annyira rémes a helyzet. Épp mostanra sikerült egy kicsit összeszedni magukat. Csakhogy megjelent egy játszótéri anyukatárs, aki sokat „segített” abban, hogy párja feladja a kapcsolat megjavítására tett kísérleteit. Az apát ő még mindig nagyon szereti, küzdeni akar érte, magukért.

Az előzetes megbeszélés során az elmondottak Együttélésük során két lánygyermekük született, a nagy öt éves, a kicsi 8 hónapos. Mindketten egyetértenek abban, hogy eltávolodtak egymástól, csakhogy míg az anya „észbe kapott”, és szeretne változtatni, az apa feladta a küzdelmet, és másik kapcsolatban keresi a boldogságot.

A mediátor benyomásai az előkészítő beszélgetés alatt A pár mindkét tagja értelmes, érzékeny ember, egyetértenek abban, hogy nagy szerelem volt az övék. Úgy tűnik, vannak olyan erőforrások, amik segítségével van értelme küzdeni a kapcsolat megmaradásáért. (A családgondozó is így gondolja…)

Az első mediáció tapasztalatai Nagyon hamar kiderült, hogy az apa semmiképpen nem kíván erőfeszítéseket tenni a kapcsolat megmentése érdekében, de még a felszámolására sincs készen: egyenlőre szeretné új párját is,zökkenőmentes kapcsolattartást nagyobbik lányával, az anyától ebben teljes együttműködést és rugalmasságot vár el. Az anyának túl gyors ez a tempó, nem képes arra, hogy számára hirtelen egyedül maradva az apa igényeit kielégítse, kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy párja ki-be járkálhasson az életükbe. Igyekszik a kontrollt megszerezni, hogy egy kis egyensúlyt érezzen, emiatt gyakran hárítja a javaslatokat. Nagyon nehéz lesz a kisebbik lánnyal a kapcsolat tartása, kora miatt még erősen „anyafüggő”

A mediáció eredménye Rögzítése annak, hogy a kapcsolat nem megmenthető, így az anya megkezdheti a gyászmunkát… Rögzítése annak, hogy a kapcsolat nem megmenthető, így az anya megkezdheti a gyászmunkát… Átmeneti kapcsolattartási rend kialakítása, amely egyik irányban sem módosítható a következő mediációig. A továbbgondolandó problémák összeszedése (ki hol lakik, anyagiak,stb.)

A konfliktus kialakulásában megjelenő tényezők Külső tényezők: - Változás egy közösség életében Pszichológiai tényezők: - Elszigetelődés családon belül - Vonakodás a kommunikációtól

A konfliktus időbeni lefolyása - Jelzés - Vita - Polarizáció – mindenki a maga álláspontjában megmerevedik - Szegregáció (kimaradt - Destrukció ( gyűlölet ) - kimerülés

A konfliktus időbeni lefolyása Kimaradt a és a szegregáció

A konfliktus oka - Kapcsolatalapú - Strukturális

A konfliktus szintjei - Személyek közötti – interperszonális

A konfliktus kimenetele szempontjából Destruktív

A bővíthető erőforrások a konfliktusokban - Több empátia

A konfliktus megoldásának lehetőségei Jogon kívüli megoldás - mediáció Jogi megoldás - pereskedés

Az anyuka konfliktuskezelési stílusa Erőszakos (cápa) Visszahúzódó ( teknős )

Apuka konflikuskezelési stílusa Visszahúzód (cápa )

A konfliktus megoldását megakadályozó tényezők Objektív tényezők: - Érdekellentétek Szubjektív tényezők: - Bizalom hiánya - Másik fél megértésének nehézségei - Saját vagy a másik fél motívumainak tisztázatlansága