A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
FONTOS A PONTOSSÁG Miklós Ildikó
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Háromszögek hasonlósága
A háromszög magasságvonalai egy pontban metszik egymást
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Nevezetes tételek GeoGebrában
Háromszögek felosztása
A háromszögek nevezetes vonalai
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Koordináta-geometria
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Sims-1 A Simson-egyenes.
Sims-1 This chapter is about Simson line. The question arises in connection with orthic triangles: from which points should we draw perpendicular lines.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
A hozzáírt kör középpontja
Háromszögek.
Matematikai tesztelő program
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
A befogótétel.
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek József Attila Gimnázium Alkotópályázat 2001 Kiss Ágnes 11. A Felkészítő tanár: Rójáné Oláh Erika

A háromszög belső szögeinek összege 180° A háromszög külső szögeinek összege 360° A háromszög bármely külső szöge egyenlő a nem mellette fekvő két belső szög összegével. a + b + g =180° a‘ + b‘ + g‘ = 360° C g’ a‘ = b + g g b‘ =a + g g‘ =a + b a' a b B A b’

A háromszögben egyenlő oldalakkal szemben egyenlő szögek, nagyobb oldallal szemben nagyobb szög fekszik. A háromszög-egyenlőtlenség: a háromszög bármely két oldalának összege nagyobb, mint a harmadik oldal.

A háromszög belső szögfelezői egy pontban metszik egymást A háromszög belső szögfelezői egy pontban metszik egymást. Ez a pont a háromszögbe írható kör középpontja. A háromszög oldalfelezői merőlegesei egy pontban metszik egymást. Ez a pont a háromszög köré írható kör középpontja.

A háromszög köré írható kör Középpontja a háromszög oldalfelező merőlegeseinek metszéspontja, mely hegyesszögű háromszög esetén háromszögön belül tompaszögű háromszög esetén háromszögön kívül derékszögű háromszög esetén az átfogó felezőpontjában van. Sugara: r =AO=BO=CO

Igazolja, hogy a háromszög oldalainak felező merőlegesei egy pontban metszik egymást!

A háromszög oldalfelező merőlegesei Szerkesszük meg az AB és BC oldalak felező merőlegeseit! C f2 O A B f1 f1; f2 az O pontban metszik egymást O rajta van f1-n: OA=OB O rajta van f2-n: OC=OB OA=OB OC=OB OA=OC azaz O rajta van az AC oldalfelező merőlegesén

Igazolja, hogy a háromszög belső szögfelezői egy pontban metszik egymást!

A háromszög szögfelező egyenesei Bizonyítás: ABC háromszögben meghúzzuk az a és b szög felezőit (fa; fb) ezek egy pontban metszik egymást (metszéspontjuk: O pont) C fa b g fb a O a b c A B fg OÎ fa; ezért d(Oc)=d(Ob) OÎ fb; ezért d(Oc)=d(Oa) d(Ob)=d(Oa) Azaz O egyenlő távolságban van a és b oldaltól, tehát rajta van a g szög szögfelezőjén.

A háromszögbe írható kör C fa Húzzuk be az a; b; g szögek szögfelezőit! Metszéspontjuk az O pont. b g fb a O a b Az O pont mindhárom oldaltól egyenlő távolságra van, így a háromszögbe írható kör középpontja. c A B fg Sugara az O pontból valamelyik oldalra bocsátott merőleges szakasz.

Bizonyítsuk be, hogy a háromszög magasságvonalai egy pontban metszik egymást!

Az A’B’C’ háromszögben mc merőleges B’A’-re és felezi azt. A háromszög magasságvonalai Bizonyítás: ABC háromszög oldalaival húzzunk párhuzamos egyenest a csúcsokon keresztül! C B’ A’ b ma mc mb a A’B’C’ háromszöget kapjuk. A c B ABA’C paralelogramma AB=A’C ABCB’ paralelogramma AB=CB’ C‘ AB=A’C A’C=CB’ AB=CB’ Húzzuk be az AB oldalhoz tartozó magasságot: mc ! Az A’B’C’ háromszögben mc merőleges B’A’-re és felezi azt.

Az oldalfelező merőlegesek egy pontban metszik egymást. A háromszög magasságvonalai Hasonlóan ma a B’C’ oldal felező merőlegese és mb a C’A’ oldal felező merőlegese Az oldalfelező merőlegesek egy pontban metszik egymást. Az ABC háromszög magasságvonalai egy pontban, a magasságpontban metszik egymást.

A háromszög középvonala A háromszög két oldalának felezőpontját összekötő szakaszt a háromszög középvonalának nevezzük. A háromszögnek három középvonala van. A háromszög bármely középvonala párhuzamos a háromszög harmadik oldalával, és hossza fele a harmadik oldal hosszának. A B C F1 F2 F3

A háromszög középvonala Bizonyítás: Tükrözzük az ABC háromszöget az F oldalfelező pontra! ABA’C paralelogrammát kaptuk. Húzzunk az F ponton át párhuzamost az AB oldallal! (DD’ szakaszt kapjuk) Ez az ABA’C paralelogramma középvonala. A B C =B’ E’ A’ DD’=2DFDD’=AB AB 2 DF= F D AC 2 D’ EE’=2EF EE’=AC EF= BC 2 ED= E =C’

Igazolja, hogy a háromszög súlyvonalai egy pontban metszik egymást!

A háromszög súlyvonalai Bizonyítás: Kössük össze F1 és F2 oldalfelező pontokat! C F1 F2 az ABC háromszög középvonala: F1 F2 párhuzamos AB-vel és F1 F2 = F1 F2 S AB 2 G1 G2 A B F3 ABS háromszögben G1 az AS oldal felezőpontja G2 a BS oldal felezőpontja G1 G2 az ABS háromszög középvonala: G1 G2 párhuzamos AB-vel és G1 G2 = AB 2

A háromszög súlyvonalai B C S F1 F2 F3 G2 G1 G1G2F1F2 paralelogramma, mert G1G2 párhuzamos F1F2 -vel és G1G2=F1F2 SF1=SG1, mert S a G1G2F1F2 paralelogramma átlóinak metszéspontja SG1=G1A, mert G1 az AS oldal felezőpontja S az AF1 szakaszt 2:1 arányban osztja Hasonlóan: S a BF2 szakaszt 2:1 arányban osztja S a CF3 szakaszt 2:1 arányban osztja S az oldalakhoz közelebbi harmadolópont.

Szögfelező tétel Bármely háromszögben egy belső szög felezője a szemközti oldalt a szomszédos oldalak arányában osztja. Bizonyítsuk be: a1 b a2 c = C a 2 1. Forgassuk el b oldalt A csúcs körül c oldallal egy egyenesbe (C’ csúcs)! a b a 2 a 180°-a C’ A c B b 2. C’AC háromszög szögei: 180°-a; a 2 ; a 2 (mert egyenlő szárú háromszög)

Ezt akartuk bizonyítani! Szögfelező tétel b A C’ B C c 180°-a a 2 a1 Q a2 a 2 a 2 3. Húzzuk be az AQ szögfelezőt! a ; a 2 2 4. CC’ párhuzamos AQ-val (egyállású szögek: CC’A és QAB) 5. B csúcsú szögre írjuk fel a párhuzamos szelők tételét! c a2 b a1 = Ezt akartuk bizonyítani!

a megfelelő oldalak aránya egyenlő Magasság tétel Bármely derékszögű háromszögben az átfogóhoz tartozó magasság mértani közepe az átfogó két szeletének. C . a b m =Öpq a b m b Húzzuk be a háromszög magasságvonalát! . p a q B c A BQC háromszög @ AQC háromszög (mert szögeik a; b és derékszög) a megfelelő oldalak aránya egyenlő m p = q m =Öpq m2=pq

Befogó tétel Derékszögű háromszögben az egyik befogó mértani közepe az átfogón lévő merőleges vetületének és az átfogónak. Bizonyítás: C a= Öpc b=Öqc . a b a b BQC háromszög @ ABC háromszög (mert szögeik a; b és derékszög) m b . p a q B c A = (a megfelelő oldalak aránya egyenlő) a p c a a2=cp a= Öcp Ugyanígy bizonyítható b-re is.