A kén Sulphur (S)
Helye a periódusos rendszerben
Atomszerkezet Rendszám: 16 Tömegszám:32 Periódusszám:3 3 elektronhéj 16 proton, 16 elektron Tömegszám:32 32-16 =16 neutron Periódusszám:3 3 elektronhéj Főcsoportszám: 6 6 vegyérték elektron
Stabilizáció 2 elektron felvételével kétszeresen negatív töltésű iont képez: S + 2 e- = S2- szulfidion Két elektron közössé tételével nyolcatomos molekulát képez: S8 A molekula korona alakú zárt gyűrű
A halmazszerkezet A molekulák között másodrendű kötések alakulnak ki. A kén molekularácsos anyag.
Fizikai tulajdonságai Sárga Szilárd Kellemetlen szagú Gombaölő hatású Vízben nem, szén-diszulfidban jól oldódik Alacsony olvadás-, és forráspontú
A kén olvadása Olvadáskor a molekularács szétesik További melegítés hatására felbomlik a kéngyűrű, a láncok összegabalyodnak Forráspont körüli hőmérsékleten a láncok aprózódnak, az anyag újra hígan folyós lesz.
A kén kémiai tulajdonságai
A kén fémekkel fém-szulfidokká egyesül. A kén a cinkkel cink-szulfiddá egyesül. Ez sárgásfehér, szilárd anyag. Zn + S → ZnS A kén a vassal vas(II)-szulfiddá egyesül. Ez fekete, szilárd anyag. Fe + S → FeS A kén a higannyal higany-szulfidot alkot. Ez az anyag nem mérgező, sötétszürke színű. Hg + S → HgS
A kén nemfémes elemekkel is egyesül Szénnel magas hőmérsékleten szén-diszulfidot (szénkéneg) ad. C + 2 S → CS2 Hidrogénnel is reagál. Ekkor záptojás szagú hidrogén-szulfid (kén-hidrogén) keletkezik. H2 + S → H2S A kén kék színű lánggal ég. Égésekor kén-dioxid keletkezik. S + O2 → SO2
A kén-dioxid Színtelen Szúrós szagú Mérgező Redukáló hatású Gáz Vízben kémiailag oldódik kénessav Vizes oldata savas kémhatású, fehérítő, fertőtlenítő
A kén előfordulása A természetben elemi állapotban vulkánok környékén találhatunk kristályos ként.
Felhasználás A kén a vegyipar öt legfontosabb alapanyaga közé tartozik. (só, mészkő, kén, szén, kőolaj) Kénsavgyártásra fehérítőszerként a textil- és papíriparban, a gumigyártásban, növényvédő szerként lisztharmat ellen, gyufagyártásra, lőpor, gyógyszerek és kozmetikai készítmények előállítására a borászatban az üres hordók eltartásánál és a bor kezelésénél használjuk