Csillagászati műszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A SZIVÁRVÁNY.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fénytan.
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Tükrök leképezése.
Fotometriai idősorok rögzítése, a mérési adatok elemzése Készítette: Balog Bertalan Fizika BSc hallgató.
Az infravörös sugárzás Készítette: Csonka Dorottya az ESA/GTTP továbbképzésen hallott Prof Mark McCaughrean előadása nyomán 2010 Amsterdam.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A szem és a látás.
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
Készítette : Dömötör Márk Tankör: MF13F
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Az optikák tulajdonságai
Vetítéstechnika és prezentációs eszközök
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
Internetes keresés április.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Nyitókép OPTIKAI LENCSÉK.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
4/4/ :28 PM Lencsék Šošovky © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
Képalkotás gömbtükrökkel
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
Kepler-féle távcső.
Multimédiás segédanyag
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
A csillagászat keletkezése
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Távcsövekről dióhéjban
A SZEM EGÉSZSÉGE.
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Fénysebesség mérése a 19. századig
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Newton és gravitációs törvénye
Galilei és a csillagászat
OPTIKA 4. Optikai elemek alkalmazása Az okulárok és az objektívek
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
és Gazdaságtudományi Egyetem
Kepler-féle távcső fejlődése
Fénytani eszközök A szem.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Galileo Galilei élete és munkássága
Készítette: Topp István Dániel
Fénytan - összefoglalás
Készítette:Kereszti Laura
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
A sík tükör és a gömbtükrök
A sík tükör és a gömbtükrök
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Készítette: Varga Boglárka
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

Csillagászati műszerek Készítette: Nyeste Katalin Nagy-Seres Imola XI. G

Tartalomjegyzék Lencsés távcsövek Galilei-féle lencsés távcső Kepler-féle lencsés távcső Tükrös távcsövek Newton-féle tükrös távcső Herschel távcsöve Rádiótávcsövek

Lencsés távcsövek

Galilei-féle lencsés távcső A teleszkóp első megjelenési formája holland optikusok, majd Galileo Galilei által 1609-ben, lencsékből felépített távcső volt. Ez az optikai rendszer, két lencséből áll, egy domború (konvex) objektívből és a mögötte elhelyezkedő homorú (konkáv) szemlencséből. A homorú lencsét az objektív fókuszpontján belül találjuk meg.

Ez a lencsés távcső, egyenes állású képet ad, de a látómező mérete a többi lencsés távcsőben megfigyelhető elrendezéshez képest meglehetősen pici. Manapság ezt a rendszert kutató munkára nem használják, mert az egyszerű lencsék miatt számos optikai hibával terhelt képet ad, de színházi távcsőként ma is közkedvelt.  

Kepler-féle lencsés távcső A Kepler-féle lencsés távcső tekinthető a mai lencsés teleszkópok ősének. Itt is két fő lencsét találunk, de a Galilei-féle elrendezésben szereplő homorú lencse helyett domború lencsét használunk, mely az objektív primér fókusza mögött van. Ennek következményeként fordított állású képet kapunk, de ez egyáltalán nem okoz nehézséget a csillagászati megfigyeléseknél.

Tulajdonképpen az okulár és az objektív fókusza egy pontba esik, ezért a a távcsőbe párhuzamosan érkező sugarak a szemlencsét szintén párhuzamosan hagyják el. A teleszkóp nagy előnye a Galilei-távcsővel szemben, hogy a látómezeje sokkal nagyobb, igaz ehhez a távcső tubushosszát meg kellett növelni.

A mindennapi életben használatos duplacsövű távcsövek (binokulárok) jól használhatók csillagászati megfigyelésekhez is. Ezek nem fordított, hanem egyenes állású képet adnak.

Tükrös távcsövek

Newton-féle tükrös távcső 1672-ben Isaac Newton bemutatta az akadémián saját tervezésű távcsövét. Az általa használt elrendezésben egy nagyon pontos paraboloid főtükör és egy sík segédtükör van. A főtükörről visszaverődő fénysugarak a 45 fokban megdöntött segédtükörre esnek, mely így egy derékszögű eltérítést eredményez a fényútban. A fény végül az okulárba jut, mely a távcsőtubus oldalán levő nyílásban helyezkedik el. Az amatőrcsillagászok a mai napig legszívesebben ezt a típusú távcsövet használják a megfigyeléseikhez.        

Newton távcsöve

Herschel távcsöve Ha a távcsövek bemutatását a történelmen keresztül követjük, akkor a következő lépés, amit meg kell említeni, a William Herschel által megépített nagy távcső. Az ún. Herschel-szerelésű távcsövekben nincs segédtükör, a főtükör kissé meg van döntve, ami kicsit megnöveli az optikai leképezések hibáját. Az okulár a tubus peremén található. A szerelés érdekessége az, hogy a távcső által készített képet a főtükörrel szemben pillanthatjuk meg. Nagy előnye az előző távcsövekkel ellentétben, hogy a segédtükör nem takar ki fényt a fényútból. A Herschel által elkészített legnagyobb távcső átmérője 122 cm volt, ezt 1789-ben állította össze.

Rádiótávcsövek

A rádiótávcsövek működési elve. A legfontosabb rádióteleszkópok A földi légkör a látható fényen, az optikai tartományon kívül a rádióhullámokat is átereszti. Az égitestek rádiósugárzásának vizsgálatához a II. világháború után egyre nagyobb parabola antennákat készítettek. Manapság 100 méteres átmérőjű ilyen teleszkópok is működnek. Ha több rádiótávcsővel egyidejűleg ugyanazt az objektumot mérjük (interferometria), akkor az rádiósugárzásának térképe sokkal részletgazdagabb lesz. Már a Föld körül is kering rádióteleszkóp (Hubble-teleszkóp). A rádióantennák egyik érdekes felhasználási területe: az idegen civilizációk esetleges üzeneteinek keresése.

ALMA egy négyzetkilométeres méretével a legnagyobb csillagászati műszer lesz

A földi és az űrbe telepített rádióteleszkópok együttes mérései adják a legrészletgazdagabb képeket

Bibliográfia http://tudasbazis.csillagaszat.hu/csillagaszati-eszkozok.html www.wikipedia.hu