A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok 2009. évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő, 2009. 04. 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
XVII. Dunagáz Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Dobogókő április
Villamosenergia-piac
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
TÁMOP Közüzemi szolgáltatás Közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
Kereskedőváltás javasolt esetei a fogyasztó szemszögéből
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
A vízjog időszerű kérdései
Bogya Zoltán GasCon Workshop GasCon Workshop Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace Hotel Novotel Palace.
A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A gázszolgáltatás jelene és néhány gondolat a jövőről
Néhány szó a földgáz piacról
Kovács Gábor mb. átviteli igazgató, MAVIR ZRt. Császár György
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT CEBC III. Energy Summit Hungary 2012 Konferencia Budapest, május 31. Dr. Zsuga János Vezérigazgató.
Az EU gázpiaci szabályozása
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Dunagáz Szakmai Napok /19 Bali Gábor Az allokálás problémája a piacnyitás folyamatában Dobogókő, április 2. Bali Gábor.
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
TÁMOP Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Közszolgáltatások Földgáz ellátás
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Az új gáztörvény tervezetének szabályozási koncepciója
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Az igénybevevői nyilvántartás
Villamos energetikai szakember találkozó
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
1 Békés György f őosztályvezető-helyettes DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Mennyiben szolgálja a hatósági árképzés a fogyasztóvédelmet? Dobogókő.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Földgáz üzlet jellemzői Forrás: egyenletes szállítás, alacsony flexibilitás hosszú távú (5-15 éves) import szerződések Fogyasztás: szezonalitás (hőmérséklet,
E.ON Hungária E nergia P artner P rogram a földgáz és áramellátás területén Szekszárd, április 11.
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Magyar Elektrotechnikai Egyesület Dunaújvárosi Szervezete A VILLAMOSENERGIA ELLÁTÁS LIBERALIZÁCIÓJA ÉS ANNAK VÁRHATÓ HATÁSAI A FELHASZNÁLÓKRA, FOGYASZTÓKRA.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Az okos mérés jövője a gáziparban Dr. Szilágyi Zsombor Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Okos Jövő Innovációs Klaszter Budapest, november.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő,

I. Az új évi XL. törvény a földgázellátásról, valamint a 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet (Vhr.) hatálybalépésével összefüggő feladatok II. A 20/2009. (I.30.) Kormányrendelet hatálybalépése után felmerülő további feladatok III. További feladatok a 64/2009. (III.31.) Kormányrendelet hatálybalépésével

2009. július 1-jén megszűnik a közüzemi szolgáltatói és közüzemi nagykereskedelmi engedélyesek státusza. Jogutódként azonos szolgáltatási területtel egyetemes szolgáltatói (ESZ) engedélyesek alakulnak. A leendő ESZ engedélyeseknek fel kell készülni önálló árképzésre május 15-ig be kell nyújtani a Hivatal részére az új ESZ árjavaslatot. Az ESZ-eknek kis térségekben ügyfélszolgálati fiók- irodákat kell létesíteni. Fel kell készülni a védendő fogyasztók különleges földgáz ellátására. I/1. Rendszerhasználókat érintő feladatok

A leendő ESZ-eknek május 31-ig a MEH előtt igazolniuk kell földgáz forrásaikat. A közüzemi szolgáltatók helyébe lépő kereskedők július 1-jéig versenypiaci szerződéseket kötnek valamennyi nem egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztójukkal. A leendő ESZ-eknek június 30-ig valamennyi egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztóval szerződést kell kötni. Az ESZ-eknek március 31-től negyedévente – nyilvántartás alapján – a Hivatalt tájékoztatni kell az új szerződéssel rendelkező felhasználók számáról. I/2. Rendszerhasználókat érintő feladatok

Az elosztói engedélyeseknek is kellett új üzletszabályzatot készíteni március 31-ig. Az elosztói engedélyeseknek július 1-jétől be kell vezetni a fogyasztási profil alapú allokálási szabályokat a rendszerhasználók számára. Fogyasztási mérési pont azonosító kódrendszert kell kialakítani a kereskedőváltás támogatására július 1-ig. Lehetővé kell tenni, hogy a védendő fogyasztók előre fizető mérőket igényeljenek különleges földgáz ellátásuk érdekében. I/3. Rendszerüzemeltetőket érintő feladatok

I/4. Rendszerüzemeltetőket érintő feladatok Az elosztói engedélyesek kapacitás nyilvántartásra alkalmas informatikai rendszert kötelesek működtetni július 1-től. A rendszerüzemeltetőknek, így az elosztóknak és a szállítónak is az országos földgáz ellátásra vonatkozóan adatbázist kell kialakítani. A rendszerüzemeltetőknek, így az elosztóknak is 10 évre vonatkozó infrastruktúrafejlesztési javaslatot kell készíteni, amelyet első alkalommal december 31-ig kell a Hivatalhoz benyújtani. Az elosztói rendszer technológiai célú, illetve hálózati veszteségének pótlásához földgázt kell beszerezni.

I/5. Rendszerirányítót érintő feladatok október 30-ig a rendszerirányítónak a napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piaci szabályzat tervezetét be kellett nyújtania a Hivatal részére. A piaci engedélyesek képviselőivel működtetett Szabályzati Bizottságnak május 31-ig Üzemi és Kereskedelmi Szabályzatot (ÜKSZ) kell készíteni, és azt a Hivatalhoz benyújtani. A rendszerirányító a rendszerüzemeltető bevonásával az ÜKSZ-ben kialakítja az együttműködő földgázellátó rendszer hidraulikai ellenőrzéséhez szükséges módszertant július 1-jétől a rendszerirányító napi földgáz és kapacitás kereskedelmi piacot hoz létre és működtet.

I. Az új évi XL. törvény a földgázellátásról, valamint a 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet (Vhr.) hatálybalépésével összefüggő feladatok II. A 20/2009. (I.30.) Kormányrendelet hatálybalépése után felmerülő további feladatok III. További feladatok a 64/2009. (III.31.) Kormányrendelet hatálybalépésével

II/1. Elosztói engedélyesekre háruló feladatok Az elosztói engedélyeseknek nyilvántartást kell vezetni április 1-jétől a védendő fogyasztókról, továbbá a működési területén az általa profilba sorolt fogyasztókról. A védendő fogyasztók nyilvántartásához szükséges informatikai rendszert ki kell alakítani, majd április 1-jétől a nyilvántartást ellátni. Az előre fizető mérőket be kell szerezni, fel- és leszerelésükkel összefüggő feltételeket meg kell teremteni, valamint a kártyafeltöltés műszaki-informatikai lehetőségét meg kell teremteni. A módosításra kerülő üzletszabályzatban a védendő fogyasztók különleges ellátására vonatkozó részletszabályokat ki kell dolgozni. A védendő fogyasztókkal összefüggő ki- és visszakapcsolási szabályokat szintén ki kell dolgozni.

II/2. Kereskedelmi engedélyesekre háruló feladatok Az előre fizető mérők kártyafeltöltéséhez szükséges kereskedelmi feltételek biztosítani kell. A fizetési hátralékkal rendelkező fogyasztókat értesíteni kell a védendő fogyasztói státuszhoz jutás lehetőségeiről. Különleges földgázellátási szerződéseket kell kötni a védendő fogyasztókkal. A kommunikációs és adminisztratív feladatok rendkívül megnövekednek. A számlázási rendszert módosítani szükséges (részletfizetési, haladékkezelési eljárásokat kell bevezetni). Biztosítani kell a védendő fogyasztó részére az igény szerinti készpénzes díjfizetést.

I. Az új évi XL. törvény a földgázellátásról, valamint a 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet (Vhr.) hatálybalépésével összefüggő feladatok II. A 20/2009. (I.30.) Kormányrendelet hatálybalépése után felmerülő további feladatok III. További feladatok a 64/2009. (III.31.) Kormányrendelet hatálybalépésével

III/1. Az ESZ és a földgáz kereskedőkre háruló feladatok a 64/2009. (III.31.) Kormányrendelet miatt A honlapon közzé kell tenni az akkreditált energia auditot végző tanúsítók listáját és elérhetőségét. Az ESZ honlapján havonta közzé kell tegye a szolgáltatott földgáz fűtőértékét. Az elszámoló számlán az ESZ és a földgáz kereskedő tájékoztatást kell adjon:  a földgáz tényleges átlagos értékesítési árát;  az elszámolási időszakra vonatkozó tényleges energiafogyasztást;  az előző év ugyanezen időszakában mért energiafogyasztást;  a fogyasztóval azonos felhasználói kategóriába tartozó átlagos földgázfogyasztással történő összehasonlítást;  a működési területen az energia auditot végzők listáját.

13 Pilisvörösvár-Százhalombatta: 55 km (2008) Import kapacitás bővítés: 205 km (2009) Román tranzit vezeték: 47km (2010) Horvát tranzit vezeték: 210 km (2011) Folyamatban lévő földgázszállító rendszer fejlesztések

Köszönöm a figyelmüket!