AZ INKONTINENCIA ESZKÖZEI ÉS A HÁZIORVOS Dr. Füredi Gyula Országos Alapellátási Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügyi finanszírozás
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
A Nyírbátori Szakrendelő jövőképe az egészségügyi reform kapcsán
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
„Ön szerint mennyire felkészült az orvosi társadalom az orvos-beteg jogi kérdések, esetek, helyzetek kezelésére?” támogatott egy válasz.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Családi napközi.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A betegellátás keretei és rendszere
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Az irányelvek és protokollok szerepe a betegútmenedzsment fejlesztésében Gaál Péter április 23.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Családtámogató ellátások
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Csurik Magdolna
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

AZ INKONTINENCIA ESZKÖZEI ÉS A HÁZIORVOS Dr. Füredi Gyula Országos Alapellátási Intézet

Dr. Füredi Gyula OALI2 A HÁZIORVOS FELADATAI 1992: Paradigma Váltás 1992: Paradigma Váltás Háziorvosi kompetencia lista (az első!) Háziorvosi kompetencia lista (az első!) Cél: definitív ellátás a lakóhely közelében Cél: definitív ellátás a lakóhely közelében Ellátórendszer súlypontját az alapellátás felé mozdítani Ellátórendszer súlypontját az alapellátás felé mozdítani

Dr. Füredi Gyula OALI3 Ápolás és segédeszközök A segédeszközök feladata: A segédeszközök feladata: a leghatékonyabban segíteni a beteg hiányzó, kiesett vagy sérült funkcióinak kompenzálását az optimális habilitáció, rehabilitáció érdekében. a leghatékonyabban segíteni a beteg hiányzó, kiesett vagy sérült funkcióinak kompenzálását az optimális habilitáció, rehabilitáció érdekében. A gyógyítás, az ápolás eszközei A gyógyítás, az ápolás eszközei

Dr. Füredi Gyula OALI4 Példaként vegyük az inkontinenciát: Rendelkezik-e a háziorvos a feladatai ellátásához szükséges eszközökkel? Rendelkezik-e a háziorvos a feladatai ellátásához szükséges eszközökkel? –Diagnosztika: néhány kivétellel igen –A betegutak irányítása: igen –Therápia: nem –A beteg állapotától és a szükségleteitől, az ápolás körülményeitől függetlenül csak a szakorvos javaslatára támaszkodhat.

Dr. Füredi Gyula OALI5 Mit tud a specialista? Kivizsgálja a beteget Kivizsgálja a beteget Felállítja a diagnózist Felállítja a diagnózist Javaslatot tesz az általa helyesnek tartott terápiára Javaslatot tesz az általa helyesnek tartott terápiára

Dr. Füredi Gyula OALI6 Mit nem tud a specialista? Nem ismeri a beteg környezetét Nem ismeri a beteg környezetét Nem ismeri az ápolás paramétereit Nem ismeri az ápolás paramétereit Nem ismeri egyéb betegségeit Nem ismeri egyéb betegségeit Nem ismeri a szociális feltételeket Nem ismeri a szociális feltételeket

Dr. Füredi Gyula OALI7 A háziorvos kulcsszereplő Ez a tény nem megkerülhető: Ez a tény nem megkerülhető: –Ismeri a beteget –Ismeri a családját, környezetét –Ismeri az előzményeket és a kísérő betegségeket –Ismeri az ellátórendszer sajátosságait –A fentiek birtokában képes (volna) menedzselni az optimális ellátás elérését

Dr. Füredi Gyula OALI8 Az inkontinencia népbetegség Nemzetközi adatok: az érintett betegek száma hasonló a diabéteszhez Nemzetközi adatok: az érintett betegek száma hasonló a diabéteszhez A jelenség sokáig nem leplezhető: a beteg kitaszítottá válik, kiszorul a társadalomból, elveszti a családban elfoglalt helyét is. A jelenség sokáig nem leplezhető: a beteg kitaszítottá válik, kiszorul a társadalomból, elveszti a családban elfoglalt helyét is. Jellegéből adódóan mind időtartamát, mind mellékhatásait tekintve az átlagosnál sokkal nagyobb terhet jelent a családoknak. Jellegéből adódóan mind időtartamát, mind mellékhatásait tekintve az átlagosnál sokkal nagyobb terhet jelent a családoknak.

Dr. Füredi Gyula OALI9 CSEPPNYI ÖNBIZALOM OALI, Új INKOFÓRUM, háziorvosok, nővérek (142 praxis!) OALI, Új INKOFÓRUM, háziorvosok, nővérek (142 praxis!) Mintegy ember jött el! Mintegy ember jött el! Közvetlen lehetőség a felszínre emeléshez és egyben az edukációhoz Közvetlen lehetőség a felszínre emeléshez és egyben az edukációhoz

Dr. Füredi Gyula OALI10 TAPASZTALATOK: A betegek és a családtagok (a már vagy csak később érintettek egyaránt) tájékozatlanok akár a betegséget, akár a lehetőségeket nézzük A betegek és a családtagok (a már vagy csak később érintettek egyaránt) tájékozatlanok akár a betegséget, akár a lehetőségeket nézzük Nem áll rendelkezésre érdemben anyag a felvilágosításhoz, az „önképzéshez” Nem áll rendelkezésre érdemben anyag a felvilágosításhoz, az „önképzéshez” A „képzett beteg” itt csak remény A „képzett beteg” itt csak remény

Dr. Füredi Gyula OALI11 A TABU A magyar hagyományok miatt nagyon sok beteg marad rejtőzködő A magyar hagyományok miatt nagyon sok beteg marad rejtőzködő Az alapellátás nem tudja ellátni a feladatait az indokolatlan adminisztratív korlátok miatt Az alapellátás nem tudja ellátni a feladatait az indokolatlan adminisztratív korlátok miatt A jelenleg kötelező szakorvosi kerülő miatt a betegek minden esetben ellátatlanok a javaslat megszületéséig – súlyosságtól függetlenül A jelenleg kötelező szakorvosi kerülő miatt a betegek minden esetben ellátatlanok a javaslat megszületéséig – súlyosságtól függetlenül

Dr. Füredi Gyula OALI12 Az eljárásrend anomáliái Szakorvos és ISO-kód Szakorvos és ISO-kód Állapotváltozás és kontroll Állapotváltozás és kontroll TVK és betegjogok TVK és betegjogok (a háziorvos is szakorvos, néha több is…) (a háziorvos is szakorvos, néha több is…) A szerencsés betegnek urológus a háziorvosa A szerencsés betegnek urológus a háziorvosa A beteg transzportja A beteg transzportja Ellenőrzés és informatika? Ellenőrzés és informatika?

Dr. Füredi Gyula OALI13 A támogatás anomáliái Eszközcentrikus támogatás Eszközcentrikus támogatás Senkit nem ösztönöz a takarékosságra Senkit nem ösztönöz a takarékosságra Nem támogatja a minőségi paraméterek érvényrejutását Nem támogatja a minőségi paraméterek érvényrejutását Nem támogatja az ápolási igényeket Nem támogatja az ápolási igényeket Nem figyel a betegre, csak a térfogatra Nem figyel a betegre, csak a térfogatra –(Széklet? Vizelet? Frekvencia?)

Dr. Füredi Gyula OALI14 Torzuló piaci hatások Kiindulás: a portéka ára Kiindulás: a portéka ára A közgyógyos betegek aránya (30%) és a támogatás eszközhöz kötése erősen torzítja a piaci automatizmusokat, a minőségi ellátás szempontjait. A közgyógyos betegek aránya (30%) és a támogatás eszközhöz kötése erősen torzítja a piaci automatizmusokat, a minőségi ellátás szempontjait.

Dr. Füredi Gyula OALI15 KIUTAK, MEGOLDÁSOK A valódi definitív ellátás támogatása a háziorvos szintjén A valódi definitív ellátás támogatása a háziorvos szintjén A háziorvosok képzettségének, elvárt feladatainak megfelelő kompetenciát A háziorvosok képzettségének, elvárt feladatainak megfelelő kompetenciát A szakmai szabályok által meghatározott betegút menedzselést A szakmai szabályok által meghatározott betegút menedzselést Szakellátás csak a szükséges mértékben Szakellátás csak a szükséges mértékben

Dr. Füredi Gyula OALI16 A FINANSZÍROZÁS TERÉN: Szükséglethez, a terheltséghez igazodó támogatási kulcsok Szükséglethez, a terheltséghez igazodó támogatási kulcsok A takarékos, ám minőségi ellátást támogató un. terápiás fixesítés A takarékos, ám minőségi ellátást támogató un. terápiás fixesítés A betegség kompenzálásának, nem az eszköznek a támogatása a vezérelv A betegség kompenzálásának, nem az eszköznek a támogatása a vezérelv A közgyógyellátás pozitív szociális és ne negatív szakmai szelekció legyen (a különbözetet térítse) A közgyógyellátás pozitív szociális és ne negatív szakmai szelekció legyen (a különbözetet térítse)

Dr. Füredi Gyula OALI17 EDUKÁCIÓ Releváns információkat az eszközök Releváns információkat az eszközök –Kiválasztásához –Alkalmazásához –Értékeléséhez –Összehasonlításához Érdemi döntési pozíciót a háziorvosnak, a betegnek, a családnak, az ápolóknak Érdemi döntési pozíciót a háziorvosnak, a betegnek, a családnak, az ápolóknak

Dr. Füredi Gyula OALI18 AZ ÚJ INKOFÓRUM JAVASLATAI Alapesetben az alapellátás kell kompetens legyen (PROTOKOLL!) Alapesetben az alapellátás kell kompetens legyen (PROTOKOLL!) A háziorvos irányítsa a beteg útját mind a kivizsgálás, mint az alkalmazott terápia vonatkozásában. A háziorvos irányítsa a beteg útját mind a kivizsgálás, mint az alkalmazott terápia vonatkozásában. Szabadon dönthessen a továbbküldés szükségessége felől. Szabadon dönthessen a továbbküldés szükségessége felől. A súlyosabb, bonyolultabb esetekben is férjen hozzá a kivizsgálás ideje alatt az általa szükségesnek tartott eszközökhöz A súlyosabb, bonyolultabb esetekben is férjen hozzá a kivizsgálás ideje alatt az általa szükségesnek tartott eszközökhöz

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET ! Dr. Füredi Gyula