ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
A KKE országok euró-csatlakozásának feltételrendszere a válság fényében Wisniewski Anna.
Roncz Gábor vezérigazgató
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Közös Monetáris Politika
EU alapismeretek E-Learning.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Gondolatok az euro bevezetése kapcsán Csermely Ágnes dec. 3.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
International Center for Economic Growth European Center International Center for Economic Growth European Center Magyarország versenyképessége a tőkevonzás.
International Center for Economic Growth European Center International Center for Economic Growth European Center KELET-EURÓPA: RÖVIDTÁVÚ NÖVEKEDÉSI ÉS.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Makrogazdasági fejlődések a közelmúltban (1)  Infláció (a fogyasztói árak mutatóival kifejezve) Éves ráta  4,87% (2006.
Luca Kadar, European Commission Európai Bizottság Az euró bevezetésének lehetséges módozatai Budapest, 2006 május 23.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Európai Uniós ismeretek
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Előadás másolata:

ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26

A prezentáció szerkezete I. A gyors és lassú GMU-csatlakozás előnyei és költségei II. A KKE országok euró-csatlakozás stratégiája III. A magyar stratégia értékelése és a főbb kihívások a GMU-hoz vezető úton

I. A gyors és lassú GMU- csatlakozás előnyei és költségei

A gyors euró-csatlakozás előnyei Növekedési hatás Önálló valuta létéből fakadó kockázatok kiküszöbölése Kamatfelár mérséklődése Folyó fizetési mérleg finanszírozhatósága

A gyors euró-csatlakozás költségei Árfolyam még szükséges lehet alkalmazkodáshoz (ld. Svédország) Közös kamatszint Euró-bevezetés makrogazdasági sokkjai Sokkok jellege Sokkokhoz történő alkalmazkodás képessége

II. A KKE országok euró- csatlakozás stratégiája

Kérdések Reálkonvergencia Nominális konvergencia Szerkezeti konvergencia

Reálkonvergencia

Nominális konvergencia

Szerkezeti konvergencia: a kereskedelem mutatói

Szerkezeti konvergencia: az üzleti ciklusok korrelációja

Szerkezeti konvergencia: munkaerő- piaci szabályozás rugalmassága

GMU-stratégiák Kritikus területek Stratégiák: gyors (Szlovénia), lassú (Csehország), céldátum nélküli (Szlovákia, Lengyelország)

III. A magyar stratégia értékelése és a főbb kihívások a GMU-hoz vezető úton

A megválaszolandó kérdések Milyen a GMU-ba történő gyors illetve fokozatos belépés költségének és hasznának megoszlása? Milyen mértékben teljesíti a konvergencia- kritériumokat a gazdaság? Hogyan jusson el a forint az euró-övezetbe, illetve mikor célszerű belépni az ERM-II-be? Milyen és miképpen meghatározott középárfolyammal célszerű belépni az ERM-II rendszerbe? Szükséges-e a meghirdetett euró csatlakozási stratégián belül a belépés dátumát meghatározni?

A kritikus pontok A konvergencia-program A problémás területek: árfolyam-stabilitás, államháztartás Kihívások: csatlakozás generálta reál- és fiskális sokkok, reál és nominális konvergencia átválása, SGP és BEP, Alternatív stratégia szempontjai

Köszönöm figyelmüket ! ICEG Európai Központ Bp Korompai u. 14 Tel: /103, Fax: /107 Honlap: