A LÉGHŰTESES HŰTŐAGGREGÁTOK SZERKEZETI KIALAKITÁSAI „A” 14 tétel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A gázok sűrítése és szállítása
A halmazállapot-változások
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Optikai kábel.
SPLIT KLÍMÁK CSŐVEZETÉK SZERELÉSE.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Hővisszanyerős szellőztetés
INVERETERES TECHNOLÓGIÁVAL
Hoval nap május 19.- Budapest
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
A FÉLHERMETIKUS KOMPRESSZOROK SZOKVÁNYOS
E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással
Volumetrikus szivattyúk
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Közlekedéstan II. ( Hidraulikus hajtások ) Budapest 2003.
Folyadékhűtők, Fan - Coilok
Gőz körfolyamatok.
Ventilátorok Író Béla Hő- és Áramlástan Gépei (AG_011_1)
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Munkapont - Szabályozás
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Folyamatirányítás fermentációknál
Fermentor sterilezésének szabályozása
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
WR 11/14 B Elemes gyújtású vízmelegítők
Munkapont - Szabályozás
A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Nagyfeszültségű alállomások
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Hőszivattyú.
Klima.
Csővezetéki szerelvények csoportosítása funkció szerint
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Csővezetékek.
Egyéb műszaki jellemzők
Távfűtési fogadó hőközpontok felépítése és szabályozása Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
IC BT CPS -Jobb szabályozási jellemzők -Áramlási zaj nélkül -Könnyebb szerelés -Versenyképes ár Új keverőcsapok fűtésszabályozáshoz.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése FRIOTECH KFT. H Budaörs, Vasút u. 9. H Mezőtúr, Földvári út 2. Mobil.: (+36 70)
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
Előadás másolata:

A LÉGHŰTESES HŰTŐAGGREGÁTOK SZERKEZETI KIALAKITÁSAI „A” 14 tétel - Ismertesse a léghűtéses hűtőaggregátok szerkezeti kialakításait! - Ismertesse az egybeépített hűtőaggregát kialakítási módjait és fő alkatrészeit! - Ismertesse a szétválasztott, "split" aggregát felépítését! - Ismertesse a kondenzációs nyomás szabályozásának szükségességét és egyes módozatait a szabadba telepített léghűtéses kondenzátor esetében!

A Bitzer cég félhermetikus, léghűtéses aggregátja

HŰTŐAGGREGÁT FELÉPITÉSE. A motorkompresszorokat nagyobb részt nem különálló gép formájában építik be a felhasználás helyén, hanem kondenzátorral és az összes szükséges működtető és biztonsági tartozékával kiegészítve aggregát /hűtőgépcsoport, hűtőgépegység/ formájában. A léghűtéses hűtőaggregát a kompresszoron kívül magába foglalja az alábbiakat : (ezek jellemzőit külön tételek tartalmazzák.) -ventillátor/-ok -vízszabályozó szelep -folyadékgyűjtő edény -túlnyomáskapcsoló -szívóoldali presszosztát -szárítószűrő -folyadéknéző ablak -elzárószelepek -csatlakozások -alapkeret

A hűtőaggregát alkotóelemeiből következik, hogy egy aggregát a hűtési hely hűtőközeggel való ellátásához szükséges elemeket tartalmazza: A kompresszor elszívja az elpárologtatón keletkezett gőzt, sűríti, a kondenzátorban cseppfolyósodik a közeg, onnan mehet vissza az elpárologtatóba. Az elemek összhangját a gyártók sorozatos kísérletekkel határozzák meg, ezért a felhasználás helyén a megadott alkalmazási tartomány határáig megbízható, jó működését lehet remélni. Előnyei: - szerelés módja a legcélszerűbb, - kis helyigényű - jól hozzáférhető - sorozatban gyárható, csereszabatos - nagyjavítása szervizben megoldható

Léghűtéses hűtőaggregát jelleggörbéi. tk környezet hőmérséklete 0C; tsz szivóhőmérsék1et 0C.

Hibakeresésnél problémát jelenthet annak eldöntése, hogy a vélt teljesítményhiányt mi okozza: maga a kompresszor, a kon- denzátor /folyadékgyüjtő/, az összekötő csőrendszer, vagy az automatikák, esetleg a nedvességszűrő. Ennek eldöntése már nagyobb gyakorlatot igénylő feladat, ilyenkor van szükség az egyes alkotórészek külön-külön működési jellemzőinek ismeretére,azok elemzésére, majd az együttműködésbeli hibák kiszűrésére.Ilyen elemzéshez már komplettebb műszerezés kell. Legfontosabb eszköz a pontos feszmérő a szívó és a nyomóoldalon. Szükséges ezen kívül a kompresszor áramfelvételének mérése/lehetőleg mindhárom fázisban egyszerre/. Kiegészítő segédeszköz: tapintóhőmérő, a szívó,- és folyadékhőmérséklet mérésére. A mérés tulajdonképpen arra terjed ki, mennyire felel meg a kompresszor, ill. aggregát a típusára megadott gyári jelleggörbéknek. Üzemzavar esetén feltűnő eltérésnek kell lennie valamelyik jellemzőben. Teljesítményhiány esetén a jelleggörbéktől való jelentős eltérés nem szükségszerű, ekkor további elemzés szükséges.

KONDENZÁTOR TISZTÁNTARTÁSA A kondenzátor hatásos hőcserélő felületének elszennyeződése, a kondenzációs nyomás növekedését okozza a tiszta állapotban mérhető értékhez képest. Hatásának felmérése is ennek értékelésével történhet. Az adott aggregátnál mérni kell az átlagos üzemállapothoz tartozó léghőmérséklet és kondenzációs nyomás értéket, valamint az elpárolgási nyomást is. A mérést azonos üzemviszonyok között /állandósult állapotban, két leolvasztás között kb. azonos időben/ időnként megismételve megállapítható a kondenzátor takarításának szük- séges gyakorisága. Ha azonos üzemállapotban az idő multával 2-3OC-kal nagyobb a léghőmérséklet és a kondenzációs hőmérséklet különbsége, már érdemes a kondenzátort tisztogatni, evvel a normális nyomást visszaállitani.

KÜLTÉRI EGYSÉGEK SPLIT RENDSZEREKHEZ A kondenzáló blokkot tartalmazzák, vagyis alapvetően a kompresszort, a ventilátorral hűtött lamellás kondenzátort, a nedvességszűrőt, és kapilláris üzemmód esetén gyakran a kapillárcsövet is. Hűtőteljesítményük a feladattól függően általában 2 - 30 kW közötti, de már készülnek ennél nagyobb egységteljesítményű (esetenként több kondenzálóblokkot is magukban foglaló) típusok. A kisebb egységek többnyire vízszintes kifúvásúak ( ábra a részlet; Carrier), a nagyobb, multi-split rendszereket kiszolgálók (ábra b részlet; Sanyo) ventilátorai a géptetőn elhelyezve függó1eges irányban dobják ki a felmelegedett 1evegőt

kapcsolási vázlata Komfort léghűtő 1. beltéri egység; 2. léghűtő-elpárologtató; 3. termosztatikus adagolószelep; 4. folyadékoldali csatlakozás; 5. szívóoldali csatlakozás; 6. kültéri egység; 7. hermetikus hűtőkompresszor; 8. folyadékgyűjtő; 9. léghűtéses kondenzátor; 10. nedvességszűrő; 11. mágnesszelep; 12. Shrader-szelep; 13. folyadékoldali elzárószelep 14. szívóoldali elzárószelep

Kondenzációs nyomásszabályozás A kondenzátornak a szabadba való telepítése felveti a kondenzációs nyomás szabályozásának kérdését is. Az esetleg bekövetkező alacsony környezeti hőmérséklet (tél) miatt a kondenzációs nyomás annyira lecsökkenhet, hogy a helyesen megválasztott termoszelep a szükséges hűtőközeg-beadagolást nem tudja biztosítani a kis (P -Po) nyomás különbség miatt. Egy ún. normál hűtési tartományt kiszolgáló készüléknél ez pl. abban nyilvánul meg, hogy a szokványos -10 OC körüli helyett -20 OC, vagy ez alatti elpárolgási hőmérséklet alakul ki (kicsinek mutatkozik a szelep). A megoldás ilyenkor nem lehet az, hogy esetleg nagyobb teljesítményű termoszelepet alkalmazunk, mert azzal magas hőmérsékletnél (nyár) lenne probléma. Ugyanis amikor a (P-PO) nyomáskülönbség nagy, akkor a szükségesnél jóval nagyobb teljesítményű szelep a zárási határon dolgozik, instabillá teszi a hűtőközeg-beadagolást. Az elpárolgási nyomás igen nagy mértékben állandóan ingadozik, mivel a szelep nem tudja folyamatosan szabályozni az áteresztést, hanem hol lezár, hol kinyit. Az előzőekből lát- ható, hogy a szabadba kihelyezett léghűtéses kondenzátoroknál a konden-zációs nyomás szabályozása a zavartalan üzemvitel miatt szükségszerű.

A CPR típusú, Danfoss gyártmányú kondenzációs nyomást szabályozó szelep: a) CPR-szelep szerkezete b) bekötési vázlata 1 beállítóorsó; 2 szabályozható rugó; 3 lengéscsillapító; 4 kiegyenlítőmembrán; 5 szeleptányér; 6 manométer csatlakozás

A szelep kilépőoldalán a folyadékgyűjtőben uralkodó nyomás a szelep működésére hatást nem gyakorol, mivel kiegyenlítő „3” membránnal rendelkezik. A CPR-szelep milyen nagyságú kondenzációs nyomást tartson állandó értéken, azt a beállító orsóval szabályozható 2 rugó ereje szabja meg. Amíg a nyomóoldali nyomás kisebb mint az előirt, a szelepet a rugó zárva tartja. A kondenzátor feltöltődik hűtőközeg-kondenzátummal, csökken a hatásos hőátadófelület, s a nyomóoldali nyomás növekszik. Elérve a tartani kívánt értéket, a szelep megnyit. A továbbiakban csak annyi folyadékállapotú közeget enged át a folyadékgyűjtőbe, hogy a nyomás a nyomóoldalon állandó maradjon. Az adagolószelep előtti, megfelelő mértékű nyomás biztosításához ezt a nyomóoldali nyomást rá kell adni a folyadékgyűjtőre is, amelyet a megkerülő vezetékbe épített CPC-szelep biztosít úgy, hogy kb. 1 bar-ral alacsonyabb nyomásértékre van beszabályozva, mint a CPR által tartott nyomóoldali nyomás.

Kondenzációs nyomás szabályozásának egyéb módozatai: - Ventilátorok motorját egy nagynyomású presszosztáttal ki-be kapcsoltatjuk. A nagynyomású presszosztát elektromos bekötése a ventilátormotor vezérlő áramkörébe a 2, 3 kapcsokon (a Signal kontaktuson) keresztül történik. Így érjük el a túlnyomás kapcsolóval ellentétes működési értelmet, vagyis hogy a nagynyomású presszosztát növekvő nyomásnál zár, azaz indítja, csökkenőnél pedig megszakít, azaz leállítja a ventilátort. Ez a szabályozási mód túlságosan hideg (O OC alatti) környezeti hőmérséklet esetén már általában nem kielégítő, mivel a kondenzátorban már ventilátor nélkül is (statikusan szellőztetve) nagyon alacsony lehet a nyomás. - Kondenzációs nyomásszabályozási mód lehet léghűtéses gépeknél a kondenzátort hűtő levegő hőmérsékletének szabályozása, amely már összefüggésben van akár a gépház szellőztetési rendszerével, akár a kondenzátor frisslevegő-beszívásának szabályozásával, pl. a kondenzációs nyomásról vezérelt mozgatható zsaluzattal.

Az aggregátokon elhelyezett kombinált KP17W magas/alacsony nyomáskapcsolókat (automatikus reszet) vagy az "810" speciális kivitel esetén a KP15 (kézi reszet) nyomáskapcsolókat üzembe helyezéskor kell beállítani. Figyelni kell arra, hogy magas nyomásnál a kikapcsolási érték semmi esetre sem lépheti át a tartály maximálisan megengedett nyomását. A magasnyomás-kapcsoló biztosítja azt, hogy a kompresszor a maximálisan megengedett magas nyomás elérése előtt kikapcsoljon. A következő táblázat nyújt információt a maxi- málisan megengedett nyomásokról. Az alkalmazástól függően a magasnyomás-kapcsolót alacsonyabb értékre is be lehet állítani. A magasnyomás-kapcsolót a biztonsági láncba be kell építeni.

Az alacsonynyomás-kapcsoló megakadályozza, hogy a kompresszor vákuumban túl mélyen üzemeljen, ami a tekercselés sérülése miatt balesethez vezethetne. Emiatt az alacsony nyomás kapcsolót semmiképpen sem szabad 0,2 bar értéknél kisebbre beállítani. A magas/alacsony nyomáskapcsoló kombinált beállítását egyénileg kell meghatározni az alkalmazástól függően. Az előbb ismertetett magas/alacsony nyomás határokat be kell tartani. A következő táblázat azokról a szokásos beállítási értékekről ad felvilágosítást, amelyek célszerű alkalmazását a gyakorlat igazolta. A kombinált KP17W ill. KP15 magas / alacsony nyomáskapcsoló praktikus beállítási értékei:

A KOMPRESSZOR INDÍTÁSOK SZÁMA A kompresszort óránként maximum 12-szer lehet elindítani. A nem megengedett többszöri kompresszor indítások csökkenthetik a kompresszormotor élettartamát. Javasolt egy időrelé alkalmazása, amely mint egy újbóli indítási retesz funkcionál (ld. kapcsolási rajz). Egy 3 perces indítási retesz alkalmazása célszerű.

Az aggregátegységeket jól szellőztethető térben kell elhelyezni és akadály nélküli levegő ellátást kell garantálni. Ez szükséges ahhoz, hogy az aggregáthoz a szívó oldalon elegendő friss levegő álljon rendelkezésre. Figyelni kell továbbá arra, hogy a friss és az elhasznált levegő között ne keletkezzen rövidzárlat. A ventillátormotort úgy csat- lakoztatták, hogy a levegő a kompresszor irányába az aggregáton keresztül továbbítódjon. Az aggregátegységek optimális üzemmódjának biztosítása érdekében a hőcserélőt tisztítani kell.

Időjárásvédő burkolat Az olyan aggregátegységeket, amelyek a szabadban vannak, védőfedéllel vagy időjárásvédő burkolattal kell ellátni. A gyártók az alábbi kialakítású időjárásvédő burkolatot javasolják. Különös figyelmet kell fordítani az akadálytalan légvezetésre.