Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
Települési vízgazdálkodás I. 6.előadás
SPLIT KLÍMÁK CSŐVEZETÉK SZERELÉSE.
Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.)
3.1 Alpex-duo 100 éve a csőgyártásban m cső naponta
Munkahelyi egészség és biztonság
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Hoval nap május 19.- Budapest
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Vezetékes átviteli közegek
Quantum tárolók.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
PVC ajtó beépítés.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Energiaellátás: Tárolás
Az impulzus tétel Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK
A fejlesztő munka eredményei A projekt azonosító száma:
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
VER Villamos Berendezések
Városok és a vizek.
A Szűrés Fogalma Elméleti összefüggései Gyakorlati alkalmazásai
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Folyadékhűtők, Fan - Coilok
Védőgázas hegesztések
A városi tömegközlekedés III.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
PTE Hulladékgazdálkodási Technológus Szak (FSZ)
Adszorpció Szilárd anyagok felületén történő komponensmegkötés (oldatokból és gázelegyekből) Szilárd felületen történő „sűrítés”
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Monoklonális antitestek gyártása
Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
FORRASZTÁS.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
SEGÉDANYAGOK KÖZVETITŐKÖZEGEK
III. HŰTŐKÖZEGEK FELOSZTÁSA
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Forrasztás.
SafePack rendszer bemutatása. Mi jellemző a konyhai takarításra? A konyhai munka sokszor veszélyes és sok piszokkal jár Az angol nyelvet mint fő nyelvet,
Csapszegkötés, kúpos kötés
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A Rétköz környezetvédelme
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Klima.
Kötésfajták és megvalósításai
ADSZORPCIÓ.
Csővezetékek.
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Kővágó Zoltán Levegőtisztítás új elven működő berendezésekkel.
PiMag ® Sportkulacs. Bemutatjuk a PiMag ® vizet egy hordozható palackban Gazdaságos, környezetbarát alternatívája a palackozott víznek.
Esővíz-hasznosítás. legdrágább kincsünk a víz aki gyűjti az esővizet, Ő mindannyiunk jövőjére és környezetére is gondol. Esővíz-hasznosítás Miért van.
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel
Készítette: Kothencz Edit
Előadás másolata:

Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata a kondenzált hűtőközegből kiszűrni a szilárd szennyeződéseket, megkötni a savgyantát és a nedvességet, ezzel biztosítva a hűtőrendszerre előírt tisztasági fokot.

Megfelelő szűrők alkalmazásával a hűtőberendezések hosszú ideig üzembiztosan működhetnek. A hűtőrendszer aktív elemeinek védelme (kompresszor, adagoló, mágnesszelep,szabályozószelepek) sokkal kifizetődőbb, mint azok eseteges kiszerelése, tisztítása, illetve cseréje. Ez a megrendelő szempontjából a szerelési munka minőségének megítélését is befolyásolja, mivel a néhány napos üzemet követő újbóli szétszerelés többletköltséggel jár. Kompakt szűrők A szűrőbetét összetétele: A típusú molekuláris szűrő szilikagél, és aktivált alumínium-oxid granulátum. A molekuláris szűrő és a szilikagél a nedvesség megkötésében játszik szerepet, míg az aktivált alumínium-oxid granulátum a nedvesség mellett a keletkező savasság megkötésére alkalmas. A szűrőbetét teljes keresztmetszeté-ben egyenletes az áramlás, ami jelentősen javítja a szűrőképességet. Észterolajokhoz nem használhatók.

A maradó nedvességtartalom egyes hűtőközegeknél: 15 ppm R12, 60 ppm R22, 30 ppm R502, 60 ppm R134A, 30 ppm R4O4A (l ppm= 1mg víz / 1kg hűtőközeg). A szűrők véglegesen beépítve maradhatnak a rendszerben, de a nyomásesést, a beüzemelés időszakában figyelni kell, és ha a szűrő telítődött szennyeződéssel, ki kell cserélni. A csatlakozó méretek menetes csatlakozás esetén 1/4"-tól 3/4"- ig, forrasztható csatlakozás esetén 6mm-tól 28 mm-ig terjednek.

SZŰRŐK JELÖLÉSE: F jelű betétek: filcszűrők, időszakosan alkalmazhatók szilárd szennyeződések eltávolítására. A rendszerben akár néhány napig is benne maradhat. Szűrőképesség 10 mikron I jelű betétek: korrózióálló acélszövet szűrők szilárd szennyező- dések eltávolítására. A rendszerben véglegesen benne maradhat. Szűrőképesség 140 mikron HP jelű betétek: két alkotóelemből állnak (molekuláris szűrő és szilikagél). Nedvesség, sav és szilárd szennyeződések eltávolítá- sára alkalmasak. Szűrőképesség 50 mikron A rendszerben bennmaradó szűrőknél a nyomásesést figyelni kell, és ha a szűrő telítődött cserélni kell. N jelű betétek: három alkotóelemből (molekuláris szűrő, szilikagél, aktív szén) állnak. Motorleégés utáni tisztítószűrők nedvesség, sav, szilárd szennyeződések és savgyanta eltávolítására alkalmasak. A rendszerben időszakosan maradhat. Szűrőképesség 50 mikron.

Az FCY- és a Filtry-típusokat a mágnesszelep és az adagoló védelmére, főleg hosszú csővezeték-hálózatban alkalmazzák (például szupermarketekben). Az FCY szűrőket mechanikai szennyeződések eltávolítására használják. A rendszerben véglegesen benne maradhat- nak. Szűrőképesség 20 mikron. Mérettől függően 40 és 65 cm 2 -es szűrőfelülettel kerülnek forgalomba. A csatlakozóméretek 6 mm- től 42 mm-ig terjednek.

A kapillárisöves háztartási hűtőberendezésekhez a következő ábra a illetve b részletén szereplő konstrukciót részesítik előnyben, amely a belépőoldalon a kondenzá- torból érkező folyadékvezetéknek, kilépőoldalon a kapilláris adagolócsőnek megfelelően leszűkített (1) vörösrézcső-házból, belseje pedig egy (2) durva és egy (3) finom szitaszűrő közé betöltött szűrőbetét anyagból, rendszerint molekulaszűrő-anyagból áll. Az ábra b részletén szereplő kettős bemenetű szűrő egyik csonkját csak a vákuumozáshoz használják, azután lezárják. A nagyobb hűtőberendezések szárítószűrőinek kialakítása általában az ábra c részlete szerinti, töltetük formázott, szilárd molekulaszűrő betét. Vannak cserélhető betétes változatok is, amelyek megfelelő szűrőbetéttel, tisztító- szűrőként, szívóvezetékbe építve is használhatók, pl. motorleégés után.