Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
A polinomalgebra elemei
A differenciálszámítás alkalmazásai
Algebrai struktúrák.
Függvények.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Függvények A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Matematikai Analízis elemei
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Halmazok, relációk, függvények
EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, SZÖVEGES FELEDATOK
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
5. VÉGTELEN HALMAZOK 5.1 Kiválasztási axióma
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Halmazelmélet és matematikai logika
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Függvények.
Exponenciális egyenletek
A logaritmusfüggvény.
Másodfokú függvények.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
A háromszög elemi geometriája és a terület
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Az típusú egyenletekről, avagy az írástudók felelőssége és egyéb érdekességek Ábrahám Gábor.
1 Példa. 2 Észrevételek 1. G i következő tulajdonságai invariánsak a direkt szorzat képzésre: asszociativitás, kommutativitás, egységelem létezése, invertálhatóság.
Katz Sándor: Módszertani szempontból fontos feladatok
Függvények jellemzése
A trigonometrikus függvények inverzei
Relativity Theory and LogicPage: 1 Azt bizonyitjuk, hogy a pontok „fényszerű szeparáltsága” tulajdonságából ki lehet fejezni az „egyenesnek lenni” tulajdonságot.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Az informatika logikai alapjai
Rövid összefoglaló a függvényekről
Differenciálszámítás
Hozzárendelések, függvények
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
előadások, konzultációk
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Függvények aszimptotikus viselkedése: A Θ jelölés
Egyenletek középszinten, emelt szinten, versenyszinten Katz Sándor, Bonyhádi Petőfi S. Ev. Gimn.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Függvények jellemzése
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 2. előadás.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
avagy, melyik szám négyzete a -1?
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged Az analízis elemeinek alkalmazása egyenletek, szélsőérték feladatok megoldásában, egyenlőtlenségek bizonyításában Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged

Fontosabb definíciók I. Injektív függvény: Ha és esetén , akkor azt mondjuk, hogy f egy-egyértelmű leképezés (injektív leképezés, injekció). Bijektív függvény: Ha egy-egyértelmű és értékkészlete a B halmaz, akkor azt mondjuk, hogy f kölcsönösen egyértelmű leképezést létesít A és B között. Inverz függvény: Ha bijekció, akkor -gyel jelöljük azt a leképezést, amely minden b=f(a) elemhez hozzárendeli a-t. Ezt a leképezést az f függvény inverz függvényének nevezzük.

Monoton függvény: Az f függvény monoton növekvő (csökkenő) az halmazon, ha minden esetén ( ). Ha a függvényértékek között nem engedjük meg az egyenlőséget, akkor az f szigorúan monoton növekvő (csökkenő) függvény. Konvex függvény: Az f függvény konvex (konkáv) az értelmezési tartománya I intervallumán, ha bármely esetén . Ha a fenti kifejezésben nem engedjük meg az egyenlőséget, akkor f szigorúan konvex, fordított irányú egyenlőtlenség esettén konkáv, ill. szigorúan konkáv.

A konvex függvény definíciójának szemléletes megközelítése 1. lemma: Az f függvény akkor és csak akkor konvex az I intervallumon, ha bármely és 0<t<1 számokra

Jensen-egyenlőtlenség Jensen-tétel: Az f függvény akkor és csak akkor konvex az értelmezési tartománya I intervallumán, ha valahányszor , akkor . Ha nem engedjük meg az egyenlőséget, akkor az f függvény szigorúan konvex. Fordított irányú reláció esetén, pedig konkáv.

Még két fontos definíció Függvény pontbeli folytonossága (Heine): Az f függvény legyen értelmezve az a pont valamely környezetében! Az f folytonos az a pontban, ha bármely esetén . Nyílt intervallumon folytonos függvény: Az f függvény folytonos az I nyílt intervallumon, ha annak minden pontjában folytonos.

Konvexitás és folytonosság Konvex folyt..ggb 2. lemma: Legyen f konvex az értelmezési tartománya I intervallumán! Ha és , akkor . Ha I szigorúan konvex az I intervallumon, akkor szigorú egyenlőtlenség áll fenn. Tétel: Ha f függvény a nyílt I intervallumon konvex, akkor folytonos ezen az intervallumon.

Gyengén (Jensen-) konvex függvények Definíció: Ha az f függvényre teljesül, hogy az értelmezési tartománya I intervallumán minden esetén , akkor az f függvényt az I intervallumon gyengén konvexnek nevezzük. Ha szigorú egyenlőtlenség áll fenn akkor a függvény szigorúan gyengén konvex. Ha az egyenlőtlenség fordított irányú, akkor a függvény gyengén konkáv.

A gyengén konvex és a konvex tulajdonság kapcsolata A Jensen-tételből következik, hogy ha az f függvény konvex az értelmezési tartománya I intervallumán, akkor ott gyengén konvex is. A fordított állítás nem igaz. Vannak olyan gyengén konvex függvények, melyek nem konvexek. Bizonyítható, hogy van olyan függvény , melyre teljesül minden valós x, y esetén, hogy f(x+y)=f(x)+f(y) (Cauchy- függvényegyenlet), de f nem folytonos. Könnyen bizonyítható, hogy ha egy f függvény kielégíti a fenti egyenletet, akkor bármely r racionális szám esetén f(rx)=rf(x). Tehát ha az f függvény kielégíti a fenti függvényegyenletet, akkor teljesül rá, hogy f([a+b]/2)=[f(a)+f(b)]/2, így a függvény gyengén konvex, de nem konvex, mert nem folytonos.

Két fontos tétel 2.1. tétel Ha az f függvény folytonos és gyengén konvex az értelmezési tartománya I intervallumán, akkor f konvex I-ben. (Hasonló tétel fogalmazható meg a szigorúan gyengén konvex esetre is.) 2.2. tétel: Ha f gyengén konvex az értelmezési tartománya I intervallumán, akkor minden esetén

Bernoulli-egyenlőtlenség 3.1. tétel: Az exponenciális függvény szigorúan konkáv az értelmezési tartományán. Bizonyítás: Mivel az exponenciális függvény folytonos az értelmezési tartományán és , ezért a 2.1. tétel miatt szigorúan konvex az értelmezési tartományán. 3.2. tétel: Legyen a>-1! a) Ha , akkor . b) Ha , akkor . Bizonyítás: Egyenes következménye az előző tételnek és a konvexitás definíciójának ill. a 2. lemmának. Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn, ha x=0, vagy x=1. Bernoulli-egyenlőtlenség.ggb

Súlyozott számtani-mértani közép Definíció: Az pozitív valós számok n-tagú súlyozott számtani (mértani) közepének nevezzük az ( ) kifejezést, ahol pozitív valós számok és . 4.1. tétel: Az függvény szigorúan konkáv az értelmezési tartományán. Bizonyítás: Az lg függvény folytonos az értelmezési tartományán és bármely pozitív x,y esetén , így a 2.1. tétel alapján szigorúan konkáv.

Súlyozott számtani-mértani közép közötti egyenlőtlenség Tétel : Az , egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn, ha mind egyenlő. Bizonyítás: Mivel a tízes alapú logaritmus függvény konkáv, ezért a Jensen-egyenlőtlenség alapján . Mivel szigorúan monoton növekvő, ezért A Jensen egyenlőtlenségből következik, hogy egyenlőség pontosan akkor áll fenn, ha mind egyenlő.

Hatványközepek közötti egyenlőtlenség 5.1. tétel: Az szigorúan konvex az értelmezési tartományán. Bizonyítás: Mivel f folytonos az értelmezési tartományán, ezért elég azt belátni, hogy szigorúan gyengén konvex. Azaz , minden pozitív x, y-ra. Legyen (x+y)/2=t, x/t=u és y/t=v! Ekkor u+v=2. A Bernoulli-egyenlőtlenség miatt: . Ezt beszorozva -nel kapjuk a bizonyítandó egyenlőtlenséget.

Hatványközepek Definíció: Az pozitív valós számok k-adrendű ( ) súlyozott hatványközepének nevezzük az kifejezést, ahol pozitív valós számok és . - k=1: -k=2

Hatványközepek közötti egyenlőtlenség 5.2. étel: Legyenek az számok rögzített számok! Ekkor az függvény monoton nő a) a pozitív; b) a negatív valós számok halmazán. Bizonyítás: a) Legyen 0<b<c, ekkor c/b>1. Emiatt az hatványfüggvény szigorúan konvex, így a Jensen-egyenlőtlenség alapján ezt 1/c-edikre emelve kapjuk, hogy . b) Az a) rész alapján bizonyítható a b<c<0 esetre, felhasználva azt, hogy minden k-ra.

5. 3. tétel: Az , ahol k pozitív valós szám 5.3. tétel: Az , ahol k pozitív valós szám. Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn, ha mind egyenlő. Bizonyítás: 1. Alkalmazzuk a súlyozott a számtani-mértani közép közötti egyenlőtlenséget az pozitív számokra, majd emeljük az egyenlőtlenséget 1/k-adik hatványra , ebből . A 2. könnyen bizonyítható az 1. és az felhasználásával.

Az függvény fontos tulajdonságai Bizonyíthatók az alábbi határértékek. -