Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
INFOKOALÍCIÓ TÁMOP pályázat január 01. – június 30.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
A változások hatása a szakszervezeti munkánkra.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
TÁMOP /A
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Összefoglaló a évi ÜT választásokról. A reprezentativitás jelentősége az ágazati érdekegyeztetésben.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A közigazgatási eljárás II.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Projekt záró prezentáció
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár

Hatályba lépett a vízi-közmű törvény, aminek hatására /várhatóan/ jelentősen átalakul a hazai üzemeltetői struktúra / ig/ - fogyasztói egyenérték /50 ezertől-150 ezerig/ - új típusú üzemeltetői szervezetek alakul/hat/nak Hatályba lép júliustól az új Munkatörvénykönyv - várható a munkahelyi KSZ-ek felmondása, módosítása - változik a munkaidő kedvezmény /pénzben nem lehet megváltani/ - változik a munkahelyi szakszervezeti struktúra /tisztségviselők száma, munkajogi védelme Jelentős változások 2012-ben

A vízi-közmű törvényből adódó általános feladataink - Konzultációk kezdeményezése a jogalkotókkal, az érintett hatóságokkal és a minisztériumokkal, részvétel az ágazatot érintő rendeletek előkészítésében / Magyar Energia Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium, MNV Zrt. stb./ - Együttműködési megállapodás a MAVÍZ-zel /szakmai egyeztetések az átalakulásról, a foglalkoztatás megőrzéséről, az ágazati kollektív szerződésekről stb./ - A törvény értelmezése, feldolgozása választmányi szinten /információk folyamatos biztosítása az ágazatot érintő intézkedésekről, konferencia, szakmai programok, műhelybeszélgetések szervezése/ - álláspontunk, véleményünk rendszeres eljuttatása a döntéshozók felé

A törvényi változások értelmezése, hatása tagszervezeti szinteken -Elemezni kell az érintettséget /kit milyen formában érint a változás/ - integráló szerep - új gazdasági társasággá alakulás helyzete - integrált szerep - egyéb szervezetek /pl. privatizált/ -A VKDSZ érdekképviseleti stratégiájának kialakítása Az előzőek ismeretében meg kell fogalmazni: - hol, milyen szintű VKDSZ képviseletre, közreműködésre lesz szükség – rövid és hosszabb távon - ütemszerű feladatok megfogalmazása közötti időszakra vonatkozóan -VKDSZ – monitoring rendszer kialakítása – rendszeres és folyamatos visszajelzések a változásokról Feladataink választmányi szinten

Feladatok tagszervezeti szinteken Külön kell értelmezni az érintettség szerint: - az integráló szervezet feladatai, viszonya a változásokhoz, együttműködés az integrált szervezet érdekképviseleti vezetőivel - az újonnan létrejövő gazdasági társaságoknál felmerülő érdekképviseleti feladatok értelmezése /KSZ, jogutódlás kérdései, szakszervezetek működése, tisztségviselők sorsa, üt, stb./ - az integrált szervezetek esetében megjelenő feladatok – a jogutódlás és a foglalkoztatás kérdései, a szakszervezetek viszonya a változáshoz, a tisztségviselők és a tagság érdekeinek képviselete - egyéb szervezetek /pl. privatizáltak/

VKDSZ helye, szerepe a változások tükrében A változások hatásának vizsgálata a VKDSZ működésére: - az átalakuló üzemeltetési struktúra hogyan érinti a tagszervezeteket - az átalakulás hatására hogyan változik a szervezettség, a taglétszám - milyen szervezeti, strukturális változások várhatók a VKDSZ működésében /pl. Választmány és az IB összetétele/ - az átalakulás, ill. változás milyen hatással lesz a VKDSZ ágazati érdekképviseleti munkájára /ÁPB-k szerepe, kapcsolatrendszerek stb./

Feladataink az új Mt.-vel kapcsolatban Általánosságban: - VKDSZ szinten fel kell dolgozni az új Mt.-t, kiemelt figyelemmel a munkaügyi kapcsolatok fejezetre /szakértő bevonásával/ - Érdekképviseleti konferencia szervezése – szakszervezeti és üt tisztségviselők, valamint a munkáltatók képviselőinek részvételével - Együttműködés a munkaadói szövetségekkel /MAVÍZ, Magyar Fürdőszövetség/, kiemelten az új ágazati kollektív szerződések elkésztése érdekében

Feladataink Választmányi szinten Az új Mt. tagszervezetek munkájára gyakorolt hatásának elemzése - a munkahelyi szintű szakszervezetek működési feltételeinek vizsgálata - kollektív szerződések módosítása, szakértő bevonása az új ksz-ek készítésénél, VKDSZ segédanyag összeállítása - a munkajogi védelemmel rendelkező tisztségviselők számának alakulása, helyi megállapítása és a munkaidő kedvezmény felhasználásának alakulása - a VKDSZ mint felsőbb szerv lehetőségeinek vizsgálata /munkajogi védelemmel rendelkező /munkahelyi/ tisztségviselők kijelölése

Az új Mt. hatása a VKDSZ működésére - a tagszervezeti tisztségviselők számának alakulása - a munkaidő kedvezmény pénzbeli megváltása megszűnésének hatása a tagszervezetek gazdálkodására - a változások hatásának elemzése a Választmány összetételére - a VKDSZ működési feltételeinek elemzése - a VKDSZ tagdíj kérdésének vizsgálata - a változásokhoz igazodó új stratégia kialakítása VKDSZ programok, képzések és továbbképzések lehetőségeinek elemzése

A változások hatása az ágazati érdekérvényesítésre Az országos érdekérvényesítés elemzése - Autonóm tagságunk kérdése - együttműködés más konföderációkkal /?/ Ágazati érdekegyeztetés helyzetének áttekintése - ÁPB – ék helye, szerepe a változásokkal összefüggésben Új ágazati szintű érdekszövetségek létrehozásának vizsgálata: - vezetékes közszolgáltatók együttműködése /EVDSZ, VDSZ/ - HVDSZ, TÁVHŐ, egyéb szolgáltatók

EGYÜTT-EGYMÁSÉRT! Köszönöm a figyelmet! Halasy Károly VKDSZ titkár VÉDELEM-KÉPVISELET-DEMOKRÁCIA-SZOLIDARITÁS