Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
GÉPKIVÁLASZTÁS.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A tiszai cianidszennyezés
Biológiai monitoring és mintavétel
Felszíni vizek minősége
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Vízminőségi jellemzők
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Kálna Gabriella
Hidrológiai monitoringrendszerek
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
Transzportfolyamatok II. 3. előadás
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Levegőtisztaság védelme
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
kockázat risk Risiko Риск
Ivóvizünk forrása a Tisza
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Az ipari balesetek egy hazai példája: A CHINOIN nagytétényi telepén 1998-ban történt cipermetrin szennyezés Dr. Fleit Ernő Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék fleit@vkkt.bme.hu

Esemény krónika – mi történt? 1998. május 26. délután 16:30 a kiszerelés során egy 8 m3-es reaktor lefejtésekor a szivattyú meghibásodása miatt a formázó üzemben 120 liter CHINMIX 5EC kerül a padlóra A robbanásveszély (xilol !!!) miatt a munkások szellőztetni kezdenek, és a kiömlött anyagot vízzel hígítják, mossák

Hogyan történt? A hígítás során keletkezett szennyezett vizet a műhely 1,4 m3-es kármentője nem tudja fogadni A művezető utasítására a szennyezett mosóvizet a műhely előtti csapadék csatornába szivattyúzzák át Az esetről balesetvédelmi jegyzőkönyvet vesznek fel, és mindenki megy a dolgára

Az események kibontakoznak… A rákövetkező napon (május 27-én) hajnalban a horgászok Százhalombattáról tömeges halpusztulást jelentenek A Chinoin-t ezen a napon megszállja a „hatóság” (katasztrófa védelem, rendőrség, stb.) Este a TV-ben a környezetvédelmi minisztérium sajtó tájékozatót tart az eseményekről

A szennyezés kárai és hatásai 15 millió Ft értékű halpusztulás az élő-Dunán 70 millió Ft értékű halpusztulás a TEHAG-ban Százhalombatta, Ercsi 2 napig vezetékes ivóvíz nélkül maradt A Csepel szigeti parti szűrésű kútsor veszélyeztetése (Budapesti ivóvíz 30%-a)

Hogyan lehet kezelni az ilyen helyzeteket? A „de jure” helyzet: a kibocsátó NEM a Chinoin, hanem a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. (érvényes közmű szerződés) A „de facto” helyzet: CSAK egy 1000 méteres szennyvízcsatorna a Duna jobb partjáig (parti bevezetés a Vasút utcai átemelőnél)

A levonuló szennyezés útja és károsultjai (induló kárérték: 150 millió Ft) Kibocsátási pont: Duna, jobb part 1630,350 fkm Nagybudapesti HE Dunamenti Erőmű Rt. Dubics HE (Benta patak) TEHAG Kft. Ercsi Halászati Kft. (halászati jog a Dunán) Százhalombatta és Ercsi önkormányzatok (ivóvíz kivétel)

A halpusztulások egyik helyszíne: az érdi magaspart

Az elsődlegesen érintett Duna-szakasz

Alvízi vízhasználatok Ivóvíz (Százhalombatta, Ercsi, D.földvár) Ipari vízkivitel (Ercsi, MOL, stb.) Tápvíz (TEHAG) Élővíz (halászat, horgászat) Rekreációs lehetőségek korlátozása

Mit kell mérlegelni a szennyezés kezelése során? Milyen szennyező anyagról van szó? A szennyező (mérgező) anyag környezeti sorsa Akut és tartamhatások Környezeti és közegészségügyi hatások Bevezetés módja, befogadó minősége, hidrológiai viszonyai, elkeveredés A veszélyeztetett vízhasználatok

A szennyező anyag - CHINMIX A Chinmix 5 EC, 5 g/l szintetikus piretroid (beta-cipermetrin) hatóanyagot tartalmazó folyékony rovarölő permetezőszer. Szabadforgalmú növényvédőszer - bárki vehet ilyet a boltban Harmadik generációs, ún. környezetbarát, „biotermék”

Chinmix 5 EC (Hatóanyag: béta-cipermetrin piretroid (50 g/l) Agro-Chemie Kft. Munkaegészségügyi várakozási idő: Nincs. Élelmezési várakozási idő: 21 nap. Emberre: gyenge méreg Méhekre: mérsékelten veszélyes Halakra: kifejezetten veszélyes Forgalmazási kategória: III. Eltarthatóság: 5.6 év Tűzveszélyesség: Tűz és robbanásveszélyes (B)

A Chinmix 5 EC jellemző tulajdonságai Külső megjelenés: Tiszta, üledékmentes folyadék Szag: Jellegzetes oldószer (xilol) szagú Sűrűség: 0,89 kg/dm3 Viszkozitás 20 oC-on 10-3 Ns/m2 (cPoise) Felületi feszültség 20 oC-on30 mN/m Összetétel: Béta-cipermetrin 5,0 g/100 ml (emulgeátor) Geronol MS 5,5 g/100 ml Xilol (techn.) g/100 ml Kémhatás (pH)10%-os vizes-acetonos emulzió lúgos Korróziós hatás: Nem korrozív Gyulladásképes elegyet képez levegővel 1 - 7 tf %-ban Lobbanáspont Zárttéri kb. 25 oC Gyulladási hőmérséklet 465 oC

Toxikológiai tulajdonságok 96 órás statikus haltesztben egynyaras ponty, amur és harcsa ivadékok LC értékei A Chinmix 5 EC halakra kifejezetten veszélyes, ezért az engedélyezési szabályok szerint nem használható a felszíni vizek 200 m-es parti sávjában és a Balaton 1000 m-es parti sávjában.

1998. május 27-én Százhalombatta alatt (szennyezés máj. 26-án)

Következtetés: a melegvérűekre a CHINMIX „nem” veszélyes Az emlős toxicitás: a patkányokon és az egereken végzett kísérletek eredményeiből meghatározott akut orális LD50 értékek Következtetés: a melegvérűekre a CHINMIX „nem” veszélyes

Mi befolyásolja a toxicitást? Az expozíció tartama és frekvenciája A béltraktus üres, ill. telt állapota - a felszívódás eltérő mértéke, egyéb anyagok jelenléte. Hőmérséklet, légnyomás, fényviszonyok. Biológiai tényezők: faj, fajta, nem, életkor (pl. a xenobiotikum elimináló mechanizmusok hatékonysága). Kémiai tényezők: Oldhatóság - nem poláros, vagy lipid oldékony anyagok általában könnyebben felszívódnak mint a polárosak. Optikai izomerek, ill. cisz-transz izomerek toxicitása eltérő. Fizikai forma (szemcse ill. cseppméret is befolyásoló tényező).

Maga a molekula: a béta-cipermetrin izomerjei

Lebomlik? Milyen mechanizmusokkal és milyen gyorsan? A cipermetrin fotokémiai átalakulása http://efrirk.antsz.hu/okk/okbi/kiadv/ettsz_sarga.swf

A biológiai lebontás

A környezeti megoszlás alapvető fontosságú! A környezeti megoszlás (kísérleti eredménynek) alapján megadott határértékek Vízben oldott cipermetrinre 0,005 µg/l, Teljes (oldott és szuszpendált anyaghoz kötött) mennyiségre 0,01 µ g/l Üledékre 0,015 µ g/kg. A környezeti megoszlás alapvető fontosságú!

Terhelés - a szállított víz mennyiségének és a vizsgált komponens koncentrációjának szorzata

Mi történt a folyóban ? – esemény rekonstrukció és vizsgálatok Terhelés Elkeveredés Mintavétel Analitikai nehézségek

Keveredés Vertikálisan (a felszín és a fenék között); Oldalirányban (a két part között); Hosszanti irányban (a bevezetett víz komponenseinek koncentráció csúcsait és völgyeit a folyásirányban kiegyenlítő módon).

A Duna vízállás és vízhozam viszonyai a szennyezés idején

Dunai elkeveredés – a gyakorlat A Dunában a teljes keveredéshez szükséges szakasz több tíz kilométer hosszúságú. A beömlések – különösen a kisvízi időszakban rendkívül lassan szélesednek, s a csóva központi kúpjának szöge csupán 1-5 fok között változik. A csóvák a folyóval együtt kanyarognak, esetenként szuperponálódnak, s szennyező anyaguk még kémiailag is átalakul. Szinte lehetetlen olyan mintavételi helyet találni, ahol egyetlen pontminta elegendő lenne a vízminőség meghatározásához.

Környezeti sors A mikroszennyezők döntő hányada a lebegőanyaghoz kapcsolódik. A szilárd részecskék felületére adszorbeálódott anyag mozgását és eloszlását a víztestben elsősorban a hidrodinamikai viszonyok szabják meg. A korábban kiülepedett részecskéket a nagyobb áramlási sebességgel levonuló árhullámok felkavarhatják, a felületi erőkkel kötött szennyezőanyagok fizikai, kémiai vagy biológiai hatásokra remobilizálódhatnak. A mikroszennyezők vizsgálata ennek megfelelően nem elválasztható a szuszpendált és kiülepedett szilárd anyagok vizsgálatától. Többfázisú rendszerek mintavétele – speciális problémák: a lebegőanyag eloszlása a vízoszlop mentén nem egyenletes, egy adott ponton vett vízmintában a lebegőanyag többféle frakciója fordulhat elő, a mikroszennyezők nem egyformán kötődnek a lebegőanyag minden frakciójához.

A károsultak – a katasztrófa management érdekes vetületei A „balhéból” sokan hasznot próbálnak húzni Sok károsult túlbecsli a károkat A „nem-anyagi” (lelki) károk problémája (+ elmaradt haszon) a magyar jogrend nem ismeri A peren kívüli egyezségek csapdái A környezeti kárbiztosítás Vállalati „image” helyreállítása Megelőző intézkedések - katasztrófavédelem

A károk túlbecslése – a battai „Dubics Tamás HE” kárigénye (15 millió Ft)

Összegzés és a tanulságok A vállalat korrektül viselkedett (nem tehetett mást) – hatósági nyomás A Budapest alatti vízhasználatok gyakran veszélyeztetettek – early warning rendszerek szüksége A vállalatnak szennyvíztisztító telepet és vésztározó rendszert kell építenie Sok minden csak a szerencsén múlt!

Mik voltak a szerencsés elemek? A szer emlősökre gyakorlatilag veszélytelen A csóva mindvégig a jobb part mentén haladt (nem érte el a Bp-i vízbázist) A cipermetrin gyorsan bomlik (T ½= 27 óra) A szer erősen kötődik a lebegőanyaghoz (alacsony biológiai hozzáférhetőség) A parti szűrésű vizekbe nem jutott be

A jövő a CHINOIN-ban (ma AGRO-CHEMIE Kft.) Integrált membrán bioreaktoros szennyvíztisztítási rendszer (napi 1500 m3 kapacitással)

Vízminőségi kárelhárítási terv Mit gyártanak? TETRAMETRIN GYÁRTÁS PERMETRINSAV-KLORID GYÁRTÁS CHINMIX GYÁRTÁS PERMETRIN GYÁRTÁS CIPERMETRIN GYÁRTÁS BENLATE 50 WP GYÁRTÁS CIPERIL 10 EC OLDAT IZOMERIZÁLT ETIL-KRIZANTEMÁT KRIZANTÉMSAVKL RANEY-NIKKEL GYÁRTÁS IZOMERIZÁLT ETIL-KRIZANTEMÁT GYÁRTÁS DV-METILÉSZTER 40/60 GYÁRTÁS METIL-KRIZANTRMÁT GYÁRTÁS KILPAT OLDAT KÉSZÍTÉS ÉS KISZERELÉS CHINMIX 5 EC FORMÁZÁS ÉS KISZERELÉS CHINETRIN 25 EC FORMÁZÁS ÉS KISZERELÉS KOLFUGÓ SZUPER GYÁRTÁS CHINOFUR 40 FW FUNDAZOL 50 WP GYÁRTÁS BENOMYL GYÁRTÁS ABEM GYÁRTÁS BCM-N GYÁRTÁS FLUFENZIN GYÁRTÁS SPRAY ÉS AMPULLA TÖLTŐ ÜZEM

A vízminőségi kárelhárítási terv céljai A hatósági munka, ellenőrzés segítése, és a kooperáció ilyen esetekben törvényi előírás a vállalati vezetés számára. Vízminőségi vészhelyzetet kezelő csoport létrehozása (a vészhelyzetben cselekvő, információ feldolgozó/értékelő, illetve döntéseket hozó felek) A vízminőségi vészhelyzet cselekvési alternatívái és azok végrehajtásának ellenőrzése Vízkezelési, tömény szennyvízdugó felfogási és kezelési alternatívák Emberi munkaerő igény meghatározása Különleges problémák (pl. egészségügyi óvó rendszabályok) Telekommunikációs követelmények A vízminőségi vészhelyzet lefolyása utáni teendők

Az alkalmazható beavatkozási technológiák Mechanikai védekezési módszerek Kémiai védekezési módszerek „Kivárási” taktika

A vízminőségi vészhelyzetet kezelő csoport a vízminőségi vészhelyzettel kapcsolatos információ áramlás koordinálása döntés előkészítési funkciók a tulajdonos és a vezetés felé az elhárítás teendőinek folyamatos irányítása (meghatározása) és ellenőrzése az elhárítást követően az eredmények értékelése és a Vízminőségi kárelhárítási terv esetleges kiegészítése, módosítása

Hol vannak és hogyan működnek a beavatkozási pontok és puffer rendszerek? Vésztározók Semlegesítés és aktív beavatkozás Reakcióidő (képzés) Monitoring rendszerek Információ áramlás (külső-belső) Környezeti tudatosság Vállalati beállítottság (érzékenység)

Az üzemi kármentesítéssel kapcsolatos műszaki létesítmények leírása Föld- és betonmedencék száma, elhelyezkedése, funkciója és térfogata Földalatti és feletti tartályok száma, elhelyezkedése, funkciója és térfogata Kármentők száma, elhelyezkedése és térfogata Aki időt nyer, életet nyer!

Vízminőségi vészhelyzetekben értesítendő hatóságok, a kárelhárítási folyamata Országos szervek, főhatóságok: KvVM, Környezetvédelmi Főfelügyelőség Helyi, illetve regionális szervezetek: Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség és ennek Mérőállomása + Vízügyi Igazgatóság Megyei és Fővárosi ÁNTSZ intézetek Budapesti Természetvédelmi Felügyelőség (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága) DRV, és alvizi Víz- és Csatornamű vállalatok (Ercsi és Százhalombatta) FCSM Rt., Budapest Fővárosi Vízművek Rt.

A dunai vízhasználatok fenntarthatósága

Ajánlott irodalom: Cypermethrin – Environmental Health Criteria ; WHO, Geneva, 1989. Szintetikus pyrethroidok; OMIKK, Budapest, 1991. Leahey, J. P.: The Pyrethroid Insecticides; Taylor & Francis, 1985. Holmstead, R. L., Casida J. E., Ruzo L. O.: Photochemical Reactions of Pyrethroid Insecticides ; in Synthetic Pyrethroids ACS Symposium Series 42., Washington, D.C. 1977. Casida, J. E., Ruzo, L. O.: Metabolic Chemistry of Pyrethroid Insecticides ; Pestic. Sci. 1980, 11, 257-269. Gray, A. J., Soderlund, D. M.: Mammalian toxicology of pyrethroids; in Insecticides ed. by D.H. Huston and T.R. Roberts, John Wiley & Sons Ltd., 1985. The Pesticide Manual 11th edition; Editor: C.D.S. Tomlin; British Crop Protection Council Chinmix 5 EC Material Safety Data Sheet; Chinoin Rt. Geromol MS Material Safety Data Sheet; Rhone-Poulenc Geronazzo S.p.A.. Öntisztulás a Duna Budapest alatti szakaszán a kritikus kisvízi időszakokban. Összefoglaló jelentés, VITUKI Rt. témaszám 6831-2/1/2023.; VITUKI Rt., Budapest, 1995. Starasolszky, Ö.: Mixing of Pollutants in Rivers. (Advances in Hydro-Science and Engineering. Volume I. Ed.: Sam, S.Y. Wang) University of Mississippi, Mississippi 1993.