Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Kapcsolattartás a szülői házzal
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Iskolai drogmegelőzés
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Közegészség.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Törzsök Góczán Emese Szögi Lakatos Maya november 19.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A Magyar Köztársaság kormánya
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mi is az a társadalmi integráció?
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Oktatás kiemelkedő fontossága
A lelki egészség védelme az iskolában
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Az egészségfejlesztés szemlélete és eszközei. Értelmezési nehézségek prevenció egészségfejlesztés népegészségügy egészség egészségnevelés közegészségügy.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Az egészségfejlesztés szemlélete és eszközei. Értelmezési nehézségek prevenció egészségfejlesztés népegészségügy egészség egészségnevelés közegészségügy.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Barcsák Marianna - KPSZTI
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Család – és Gyermekjóléti Központ
Előadás másolata:

Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE Szenvedélybetegségek megelőzése - mentálhigiénés és szociális közösségi megközelítés Berényi András Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Menetrend: Szeptember végén előzetes stratégiai anyagok elkészülnek – felsővezetői döntés Október elejétől társadalmi vita November végén társadalmi vita lezárása, módosítások December elején Kormány-előterjesztés December 15.: Országgyűlés elé terjesztés Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE Budapest, 2013. március 26.

A Drogmegelőzés – „hagyományos felosztás” Elsődleges megelőzés Másodlagos megelőzés Harmadlagos megelőzés Mit is étünk drogprevenció alatt? Mindennek ellenére mi az amit tettünk-teszünk? Preventív szemlélet volt az uralkodó. Elsődleges, másodlagos, harmadlagos megelőzés Úgy is tekinthetünk rá, mint az egészségmegőrzés preventív modelljére

Elsődleges megelőzés Célcsoportja: a drogot még ki nem próbálók köre a fiatalok eleve ne is nyúljanak drogokhoz Színtere: az óvodától kezdve az általános iskola alsó tagozata (egyes iskolákban a felső tagozatos osztályok is) Mindennek ellenére mi az amit tettünk-teszünk? Preventív szemlélet volt az uralkodó. Elsődleges, másodlagos, harmadlagos megelőzés Úgy is tekinthetünk rá, mint az egészségmegőrzés preventív modelljére

A rendszeres, súlyosabb szerhasználat kialakulásának megelőzése Másodlagos megelőzés Célcsoportja: a drogokat már kipróbáló, de drogot rendszeresen még nem fogyasztó fiatalok Célja: A rendszeres, súlyosabb szerhasználat kialakulásának megelőzése Színtere: a felső tagozatos és a középiskolás korú fiatalok, illetve a felsőoktatásban hallgatók. Mindennek ellenére mi az amit tettünk-teszünk? Preventív szemlélet volt az uralkodó. Elsődleges, másodlagos, harmadlagos megelőzés Úgy is tekinthetünk rá, mint az egészségmegőrzés preventív modelljére

Harmadlagos megelőzés Célcsoportja: a problémás használók, drogfüggők Célja: a szenvélybetegek társadalmi visszahelyezését, beilleszkedését kívánja segíteni; a különféle betegségek, ill. elhalálozás, valamint a drogkarrier továbbfejlődésének a megelőzése Színtere: fekvő intézmények, rehabilitációs otthonok Mindennek ellenére mi az amit tettünk-teszünk? Preventív szemlélet volt az uralkodó. Elsődleges, másodlagos, harmadlagos megelőzés Úgy is tekinthetünk rá, mint az egészségmegőrzés preventív modelljére

Drogmegelőzés „új felosztás” Általános prevenció (Universal prevention) – mindenkire kiterjedő megelőző munka, amely az általános populációt célozza meg, legfőképp az iskolai és közösségi alapú munkánál használjuk.   Idejétmúlt ez a felosztás, de ezt használjuk, a legújabb szakirodalom ezt használja, az EMCDDA is ezen felosztás alapján gyűjti az információt a prevenciós tevékenységekről.

Drogmegelőzés „új felosztás” Szelektív prevenció (selective prevention) - kockázati csoportokat célzó megelőző munka. A megelőző munka során megcélzott csoport nem minden tagja fogyasztott már feltétlenül drogot. Példa lehet szerfogyasztó szülők gyermekeinek csoportja.   (a drogfogyasztás kialakulása szempontjából fontos pszichoszociális, demográfiai, környezeti vagy biológiai kockázati tényezők jelenléte a csoportnál).

Drogmegelőzés „új felosztás” Indikált (javallt) prevenció (indicated prevention) Az egyén szükségleteire alakított a megelőző munka. Olyan személyeket célzunk meg egyénileg, akiknél már valamiféle probléma felfedezhető a szerfogyasztással kapcsolatban (pl. kipróbálás történt), vagy egyéb kockázatos viselkedést folytatnak. A másodlagos prevenció az indikált prevencióval hasonlatos fogalom. A szelektív és indikált típusok esetében a megelőző munka során megcélzott egyének még nem lehetnek rendszeres fogyasztók, legfeljebb kipróbálók, alkalmi fogyasztók, hiszen rendszeres fogyasztás, kialakult függőség esetén már kezelésről beszélünk nem megelőzésről.   A korábbi hármas felosztás (elsődleges, másodlagos, harmadlagos) valójában a megelőző munka két aspektusát kombinálta: a célcsoportot és a megelőző munka célját. A fenti felosztás esetén csupán egy aspektust veszünk figyelembe: a célcsoportot, anélkül hogy kijelentenénk, mi a munkánk célja. Ezen a módon könnyebb az egyes programok csoportosítása is.

Szemléleti megközelítések a drogmegelőzésben 1960-80-as évek: Elrettentésen alapuló módszerek 1980-90-es évek: Információközlésen alapuló módszerek-felvilágosítás (jogi,rendőrségi,egészségügyi)

Szemléleti megközelítések a drogmegelőzésben 1990-es évek Az egészségfejlesztés szemléletéhez szorosan kötődik. Az egyénre és az őt körülvevő környezetre koncentrálva a protektív (védő) tényezők kerülnek központba, azzal szemben,hogy a kockázati tényezők elleni küzdelemre fókuszálnának.

Szemléleti megközelítés Betegség megelőzés a betegség kialakulásának megakadályozását szem előtt tartó megközelítés. A betegség, illetve annak súlyosbodásának a megelőzésére irányul. Az előző cél elérését biztosítja az, ha az egészségfejlesztés szemléletét alkalmazzuk. Hogy ez mit jelent az iskolai színtéren, arról majd a végén lesz szó.

Szemléleti megközelítés Egészségfejlesztés – pozitív szemlélet, értékek magfogalmazása, hangsúlyozása, amit erősíteni fejleszteni kell és lehet. Cél, hogy az egyén képes legyen az egészséges életvezetés megvalósítására, melynek része a szermentesség is.

Betegségmegelőzés Medikális szemléletű Speciális tudásokra épít Szűk szakmai kör végezheti A betegségből mint negatívumból indul ki Az egészséget a betegség hiányaként értelmezi Hierarchikus személetű A szakemberek részvételét hangsúlyozza A speciális problémákra összpontosít

Egészségfejlesztés Egészségből mint pozitívumból indul ki Az egészség testi-lelki-szociális jól-lét Alulról építkező A közösségi részvételt hangsúlyozza Teljes környezetet és közösséget megcélzó Interdiszciplináris Többszörös erőforrásra épít Több szektorra támaszkodik (önkormányzat, civil szektor, egészségügy, oktatás stb.)

Az egészségfejlesztés folyamat „Az egészségfejlesztés az a folyamat, melynek során az emberek fokozódó kontrollt nyernek saját életük, következésképpen pedig saját egészségi állapotuk felett, annak érdekében, hogy egészségük jobb legyen.” (Ottawa Charta, 1986)

Az egészségfejlesztés akcióterületei Egészséget támogató társadalompolitika Egészséget támogató környezet Helyi közösségi akciók erősítése Az egészségügyi szemlélet megváltoztatása Egyéni készségek,kompetenciák fejlesztése

Egészségfejlesztés - résztvevői iskola Civil szerve- zetek egészségügy önkormányzat TÁRSADALOM

Pszichoszociális komplex szemlélet Korszerű egészségfejlesztési (health protion) szemlélet A döntéshozók bevonása Az egészséget támogató rendszerek együttgondolkodása és közös munkája Szoros kapcsolat a tágabb társadalommal Szemlélet formálása a korosztályok specialitását figyelembe véve

Pszichoszociális komplex szemlélet Civil és egyházi szervezetek bevonása a tevékenységekbe A közösség bevonása a munkába Multidiszciplináris teamek A mentálhigiénés, szociális és egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezetek összefogása

Köszönöm a figyelmet. Berényi András berenyi. andras@unideb Köszönöm a figyelmet! Berényi András berenyi.andras@unideb.hu 30-436-4790