Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Advertisements

FOGYASZTÓI MAGATARTÁSTRENDEK HATÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Szociális munka az onkológiában
Orvosi antropológia program
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Ápolásetika.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Szervezetfejlesztési Program
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Az ember mint evolúciós rejtvény
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés, oktatásszervezés
Debreceni Egyetem OEC, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
A tanatológia oktatásának kihívásai
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
„A vizsgára tanulunk vagy a hivatásra készülünk
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A deviancia értelmezési kerete
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Germanisztika (német) alapszakos képzés
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
A BKF tudástranszfer modellje a
Felkészülés a nagy útra!
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged Az orvosi antropológia szeminárium tapasztalatai a magyar és az angol nyelvű képzésben Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged

Orvosi antropológia szeminárium tárgya 1. Embertan = az ember holisztikus tanulmányozása, az ember létezése a kultúrában, a kultúra szerepe az emberi adaptáció folyamatában 2. Az egészség, betegség, valamint a gyógyítás és az egészségügyi ellátás működésének kulturális vetülete 3. Hasonlóságok és különbségek felismerése és kezelése 4. Orvoslás és a globalizáció

Az orvosi antropológia szerepe a orvosi attitűdformálásban 1. A hallgatók kerüljenek közelebb a laikus egészség és betegségképzetek megértéséhez és elfogadásához 2. A hallgatók vegyék figyelembe a rítusok, szokások, kulturális értékek szerepét az olyan jelenségekben, mint pl. életciklusok, halál, reprodukciós egészség 3. A hallgatók értsék meg a modernizáció szerepét az egészség megtartásában, illetve betegségek keletkezésében 4. A hallgatók az orvos-beteg találkozás során figyeljenek fel a kulturális eltérésekre

SZEMINÁRIUMI TEMATIKA (magyar) 1. Bevezetés az orvosi antropológiába (tárgya, példák) 2. Laikus képzetek egészségről, betegségről, testképről, betegségkockázatokról 3. Stressz és a civilizációs betegségek 4. Táplálkozás orvosi antropológiája 5. Fájdalom orvosi antropológiája 6. Kulturális nőgyógyászat (nemek és reprodukció) 7. Halál, haldoklás, gyász antropológiája 8. Pszichiátriai antropológia 9. Az orvos-beteg kapcsolat orvosi antropológiája

Magyar nyelvű szemináriumi módszertan Szemináriumi megbeszélés feladatokkal Projekt-munka a magyar hallgatók számára (irodalmi összefoglalás; mikropopulációs felmérés; esetismertetés) Tapasztalatok: - kíváncsiság + némi ellenállás - csoportmunka, szocializáció hiánya (készséghiány és nagy csoportlétszám!) - pozitív hatás (pl. látogatás fogyatékos otthonban, laikus képzetek feltérképezése, foglalkozás a témával, attitűdformálás)

SZEMINÁRIUMI TEMATIKA (angol) 1. Bevezetés: Mi az antropológia? Mi az orvosi antropológia? Esettanulmányok 2. Laikus elképzelések egészségről, betegségről, egészségkockázatokról, testképről. Modellbetegség: anorexia nervosa mint kultúrához kötött betegség 3. Stressz és civilizációs betegség: A stressz biokémiai és kulturális modelljei. Modellbetegség: AMI mint kultúrához kötött (civilizációs) betegség 4. Fájdalom: A fájdalommagatartás kulturális modelljei. Fájdalomkezelés a modern kultúrában 5. Táplálkozás: Különböző kultúrák táplálkozási szokásai

SZEMINÁRIUMI TEMATIKA (angol) folyt. 6. Kulturális nőgyógyászat: Nemek és reprodukció, szülés kultúrája, homoszexualitás 7. Halál, haldoklás, gyász: premodern és modern halálképek. Rítusok jelentősége 8. Pszichiátriai antropológia: Kulturális normák és pszichiátriai betegségek, normalitás és abnormalitás. Sámánizmus. Modellbetegség: depresszió mint kortünet 9. Orvos-beteg kapcsolat kulturális vetületei: A betegek szempontjai, a média szerepe, komplementer medicina és népi gyógyászat, a gyógyítás kultúrája. Fogyatékosság megítélése

Angol nyelvű szemináriumi módszertan 1. Hand-out (munkafüzet, elméleti összefoglaló és elgondolkodtató és megbeszélendő feladatok) 2. Team-work (esettanulmányok feldolgozása kiscsoportokban, kiselőadás formájában) 3. Prezentáció (mindenki tart egy referátumot az adott témához kapcsolódóan)

Az angol nyelvű kurzus SWOT analízise Erősségek: Csoportmunka, jó szociális készség, nyitottság Angol nyelvű szakirodalom Eltérő kulturális háttér Elmélet és gyakorlat egysége Beteg-orientált személet Kapcsolódás az Introduction to medicine tárgyhoz Gyengeségek: Angol nyelv eltérő ismerete Eltérő előadói készség Más tárgyak prioritása az óralátogatást befolyásolja Kötelezően választható tárgy Kevés kredit Lehetőségek: Angol és magyar hallgatók közös szemináriuma Lehetőség a magyar helyzet (kultúra) bemutatására Klinikumra való felkészítés Még több közös munka, projektmunka Veszélyek: Sokan kimaradhatnak ebből a tananyagból A magatartástudományi/ kötelezően választható kreditpontok összegyűjtése után nem választják - „Jegy-vadászat”

Részlet egy magyar hallgató projektmunkájából: „Az ellenérvek azt mutatják, hogy egy magatartástudományi tantárgyat milyen nehéz integrálni a már meglévő, jól megszokott orvosképzésbe, mert messze áll a többi tény- és adathalmazt felsorakoztató tárgyaktól. A többit azért tanulják, mert ez az egyetlen módszer az első évek túlélésére. Az első pár év alatt elfelejtik a végcélt… A magatartástudományi tárgyak mellett szól viszont, hogy ezt tartja a hallgatókban a tüzet az első két-három év folyamán.. Segít abban, hogy majd holisztikus módon tudjunk a betegre figyelni… hogy minden beteget úgy tekintsünk, aki egy újabb kultúra, személyiség megismerésével kecsegtet.”