Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Gyermekkori sajátosságok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Flavon max termékcsalád
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Szegénység és egészségi állapot
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Egészség Betegség.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Oktatás kiemelkedő fontossága
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
„A gyógynövények királya”
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
HYPPOKRATES CONSULTING www. hyppokrates. hu Dr. Uhrik Tibor MSc
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Biyovis termékek a természetgyógyász szemével Molnárné HaholtZsuzsanna Természetgyógyász,fitoterapeutla,életmód tanácsadó és terapeuta,biorezonancia felhasználó.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A szervezet energiaforgalma
Előadás másolata:

Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Margit Kórház Pásztó

Melyek az egészségünket leginkább befolyásoló szociális tényezők? Az egészségre gyakorolt hatást vizsgálva a következő tényezők mutatnak legszorosabb összefüggést az egészségi állapot alakulásával: 1. a lakosság korösszetétele; 2. az 1 lakosra jutó GDP nagysága; 3. az iskolai végzettség, 4. az alkalmazottak nettó átlagkeresete; 5. a munkanélküliségi ráta; 6. az 1000 lakosra jutó lakásépítési arány. 2017.04.05.

Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben ) Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény ) Egészségtelen munka- és életkörülmények Fertőző ágensek Szociális és pszichoszociális körülmények Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és kutatások alapján ) 2017.04.05.

2017.04.05.

2017.04.05.

Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Az ok ismeretlen, avagy miért folytat az orvostudomány a 21. században még mindig csak tüneti kezelést??? Időskorban jellemzően megszaporodó betegségek: érelmeszesedés, szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbaj, rák, reuma, allergia, epekő és májbetegségek, vese- és prosztata betegség 2017.04.05.

A táplálkozástan titkos dokumentumai ( forrás: 2003 ) C.D. de Lange professzor 30 éves munkássága alapján hasonlította össze a nyugati és keleti civilizációk betegség előfordulási arányait és okait ( USA +Európa kontra Jáva, Indonézia ) Legfőbb ok a táplálkozás különbözősége: Kalória bevitel ( 4000 – 2100 ) Elfogyasztott zsír és állati fehérje Só fogyasztása (12-20 gramm a 4 gr-mal szemben) Helytelen táplálkozás az oka civilizációs betegségeink közel 80 % - ának 2017.04.05.

Fókuszban a táplálkozás Döntés a kezünkben! (Inkább megelőzni, mint gyógyszerrel tünetet kezelni és „okozni”) „NEM AZÉRT ÉLÜNK, HOGY EGYÜNK, HANEM AZÉRT ESZÜNK, HOGY ÉLJÜNK!” 2017.04.05.

Egészséges táplálkozás „A különféle élelmiszerek, élelmi anyagok, ételek és italok olyan arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő tartós és rendszeres fogyasztása, amely bizonyítottan csökkenti a betegségek kockázatát, azaz valóban az egészségnek a javára válik.” 2017.04.05.

Populációs élelmiszercélok Mediterrán piramis Táplálkozási ajánlások közérthető módon a lakosság számára Mediterrán piramis 2017.04.05.

Szabadgyökök, oxidánsok Szabad gyökök – oxidatív stressz Elősegítik a civilizációs ártalmak és a helytelen életmód, mint például: Légszennyezettség, dohányzás, elhízás, helytelen táplálkozási szokások, alkoholizmus, intenzív izommunka, fizikai túlterhelés, intenzív sportolás, fertőző és egyéb betegségek, gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok Általuk létrejövő betegségek, mint például: Rákos megbetegedés, sejtöregedés, érelmeszesedés, szívinfarktus, májbetegség, bőrbetegségek, szürkehályog, gyulladásos betegségek, Parkinson-kór 2017.04.05.

Antioxidánsok, bioflavonoidok – a védekezés lehetősége Szervezet saját antioxidánsai Vitaminok: A-, C-, E-vitamin Aminosavak: metionin, cisztein Ásványi anyagok: szelén, cink, mangán Tápláléknövények (sárgarépa, cékla, brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, uborka, alma, körte, narancs, piros- és feketeszőlő, feketeribizli, stb.) Táplálékkiegészítők Gyógynövények 2017.04.05.

Fókuszban a mozgás Mediterrán piramis Napi fizikai aktivitás 2017.04.05.

Hogyan kezdjünk hozzá? Kor Nem Idő Hely Mozgás fajtája nem lehet akadály! 2017.04.05.

Hogyan kezdjünk hozzá? Fokozatosság elve! Dinamikus mozgás legyen, ne statikus Napi 30 perc, ha fogyni is szeretne, akkor 45 - 60 perc Kornak és állapotnak megfelelő intenzitás Séta is testmozgás 2017.04.05.

Köszönjük a figyelmet! 2017.04.05.