Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Margit Kórház Pásztó
Melyek az egészségünket leginkább befolyásoló szociális tényezők? Az egészségre gyakorolt hatást vizsgálva a következő tényezők mutatnak legszorosabb összefüggést az egészségi állapot alakulásával: 1. a lakosság korösszetétele; 2. az 1 lakosra jutó GDP nagysága; 3. az iskolai végzettség, 4. az alkalmazottak nettó átlagkeresete; 5. a munkanélküliségi ráta; 6. az 1000 lakosra jutó lakásépítési arány. 2017.04.05.
Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben ) Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény ) Egészségtelen munka- és életkörülmények Fertőző ágensek Szociális és pszichoszociális körülmények Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és kutatások alapján ) 2017.04.05.
2017.04.05.
2017.04.05.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek? Az ok ismeretlen, avagy miért folytat az orvostudomány a 21. században még mindig csak tüneti kezelést??? Időskorban jellemzően megszaporodó betegségek: érelmeszesedés, szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbaj, rák, reuma, allergia, epekő és májbetegségek, vese- és prosztata betegség 2017.04.05.
A táplálkozástan titkos dokumentumai ( forrás: 2003 ) C.D. de Lange professzor 30 éves munkássága alapján hasonlította össze a nyugati és keleti civilizációk betegség előfordulási arányait és okait ( USA +Európa kontra Jáva, Indonézia ) Legfőbb ok a táplálkozás különbözősége: Kalória bevitel ( 4000 – 2100 ) Elfogyasztott zsír és állati fehérje Só fogyasztása (12-20 gramm a 4 gr-mal szemben) Helytelen táplálkozás az oka civilizációs betegségeink közel 80 % - ának 2017.04.05.
Fókuszban a táplálkozás Döntés a kezünkben! (Inkább megelőzni, mint gyógyszerrel tünetet kezelni és „okozni”) „NEM AZÉRT ÉLÜNK, HOGY EGYÜNK, HANEM AZÉRT ESZÜNK, HOGY ÉLJÜNK!” 2017.04.05.
Egészséges táplálkozás „A különféle élelmiszerek, élelmi anyagok, ételek és italok olyan arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő tartós és rendszeres fogyasztása, amely bizonyítottan csökkenti a betegségek kockázatát, azaz valóban az egészségnek a javára válik.” 2017.04.05.
Populációs élelmiszercélok Mediterrán piramis Táplálkozási ajánlások közérthető módon a lakosság számára Mediterrán piramis 2017.04.05.
Szabadgyökök, oxidánsok Szabad gyökök – oxidatív stressz Elősegítik a civilizációs ártalmak és a helytelen életmód, mint például: Légszennyezettség, dohányzás, elhízás, helytelen táplálkozási szokások, alkoholizmus, intenzív izommunka, fizikai túlterhelés, intenzív sportolás, fertőző és egyéb betegségek, gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok Általuk létrejövő betegségek, mint például: Rákos megbetegedés, sejtöregedés, érelmeszesedés, szívinfarktus, májbetegség, bőrbetegségek, szürkehályog, gyulladásos betegségek, Parkinson-kór 2017.04.05.
Antioxidánsok, bioflavonoidok – a védekezés lehetősége Szervezet saját antioxidánsai Vitaminok: A-, C-, E-vitamin Aminosavak: metionin, cisztein Ásványi anyagok: szelén, cink, mangán Tápláléknövények (sárgarépa, cékla, brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, uborka, alma, körte, narancs, piros- és feketeszőlő, feketeribizli, stb.) Táplálékkiegészítők Gyógynövények 2017.04.05.
Fókuszban a mozgás Mediterrán piramis Napi fizikai aktivitás 2017.04.05.
Hogyan kezdjünk hozzá? Kor Nem Idő Hely Mozgás fajtája nem lehet akadály! 2017.04.05.
Hogyan kezdjünk hozzá? Fokozatosság elve! Dinamikus mozgás legyen, ne statikus Napi 30 perc, ha fogyni is szeretne, akkor 45 - 60 perc Kornak és állapotnak megfelelő intenzitás Séta is testmozgás 2017.04.05.
Köszönjük a figyelmet! 2017.04.05.