2012.07.13.Markó Tamás, PTE1 Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai is? MKE 44. Vándorgyűlése Győr, 2012 július 12-14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kórházak – könyvtár nélkül ?
Advertisements

Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Arcanum Digitális Tudománytár Plusz
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Országos Orvosi Könyvtárak szeptember 19. Helyzetkép és elmélkedés Hován Lászlóné (OIT) Deák Valéria (OOI)
 A legtöbb hazai bank alkalmazni fogja  Elengedhetetlen feltétel a megvalósítás  Scale Solutions  Stratégiailag fontos  Mérföldkő  Tudatos ggazdálkodás.
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Dr. Kührner Éva a MATARKA 10 éves jubileumi rendezvénye Budapest, október 5.
Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Ügyfél Elégedettségi Vizsgáló és Elemző Program
EEgészség Program – Szakmai Napok N K T H – E S K I * március Templar Partnership Company 1 eEgészség program „Egészségügyi Informatikai K+F.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Műszaki tudományok az interneten
Általános helyzetkép: eredmények, tervek Burmeister Erzsébet Szeged, április 19. MATARKA szakmai találkozó.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
MTMT adatbázis Gyakorlati útmutató.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
Az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” tagállami egyeztetésének és végső elfogadásának folyamata március 8. KKK – ITS Hungary Egyesület workshop Mocsári.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Markó Tamás, PTE 1 Szigorú elszámolású kaláka: a magyar folyóiratok hivatkozási adatbázisának terve Networkshop Sárospatak,
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
NIIFI Networkshop március 31. – április 2.PTE Egyetemi Könyvtár Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai Szalai László,
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 3. Gyakorlat SSADM gyakorlás.
Kórházak az MTMT-ben Beke Gabriella, Palotai Mária, Vasas Lívia
A MATARKA szervezése – egyesület, konzorcium, egyesület és jövőkép Dr. Ringerné Jámbor Andrea Szeged, április 19. MATARKA.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
MTMT oktatás - konzultáció A Miskolci Egyetem oktatói/kutatói számára 2013 szeptember-október.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Open Access források. A publikálás veszélyei: parazita folyóiratok
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Markó Tamás, PTE1 Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai is? MKE 44. Vándorgyűlése Győr, 2012 július

Markó Tamás, PTE2 Nagyon kellene Az MTMT megköveteli a hivatkozások tárolását is Forrásnak ott van pl. a ScienceDirect – ha valaki –angolul publikál –természettudományos területeken Nekik tudománymetriai mérőszámok is vannak A társadalomtudományokban marad a kézi kigyűjtés a nyomtatott dokumentumokból –fáradságos –bizonytalan

Markó Tamás, PTE3 Hátha valaki tud megoldást… : a többi egyetemi könyvtár tud jobb megoldást? –Debrecen: „Attól tartok, ki kell ábrándítsalak :-( „ –Miskolc: „Tudja, hogy hányan javasolták már nekem, hogy az idézettségi adatokat is be kellene vinni?” –Szeged: nem tudnak jobbat

Markó Tamás, PTE4 Nincs? Csináljunk! Üzleti alapon? –elkészítjük a programot –teherautóra rakjuk a folyóiratokat és Kárpátalján begépeltetjük az adatokat –eladjuk a többi könyvtárnak Kalákában a MATARKA mintájára? Dárdai Ágnes: kérdezzük meg Náray-Szabó Gábort, az MTA Könyvtára főigazgatóját

Markó Tamás, PTE5 Képbe kerül az MTA Nyelvtudományi Intézet Náray-Szabó Gábor: „Köszönöm a tájékoztatást, természetesen messzemenően támogatom az elképzelést. … Az MTA Nyelvtudományi Intézetében régóta foglakoznak a témával, … de … áll a projekt. … Remélem, sikerül elindulni a rögösnek látszó úton, melynek a végén minden bizonnyal az érdekeltek örömteli tapsa várja a vállalkozót. ”

Markó Tamás, PTE6 Mije van a NYTUD-nak? : látogatás az intézetben Holl Andrással (az MTMT Információ-Technológiai Szakbizottságának elnöke) A céljuk: adatbázis a társadalomtudományi területen megjelenő, Magyarországon kiadott folyóiratok cikkeiben szereplő hivatkozásokból Nem kapták meg a teljes tervezett pályázati támogatást, a munka félkész állapotban maradt Összegyűjtötték 192 folyóirat legalább öt-öt évfolyamának teljes szövegét elektronikus formában A kiadók az összegyűjtés során készségesek voltak, de a további hozzáállásukat tisztázni kell

Markó Tamás, PTE7 Mije van a NYTUD-nak? 2. A tervezett feldolgozás két nagy fázisból áll Az első fázis a cikk szövegében megkeresi a hivatkozásokat tartalmazó részt –a felismerés nem tökéletes –kifejlesztettek hozzá egy webes felületet, ahol kézi munkával ki lehet igazítani a tévedéseket A második fázis egy hivatkozáson belül felismeri a mezőket –a felismert szerkezetet xml fájlban tárolja –ez a felismerés sem tökéletes –a megbízhatóság javítható, de teljesen megbízható működésre belátható időn belül nem lehet számítani –itt is szükség lesz kézi munkára

Markó Tamás, PTE8 Továbblépési lehetőség A Nyelvtudományi Intézet folytatja a fejlesztést –esetleg a könyvtárak is beszállnak fejlesztői kapacitással Az egyetemi könyvtárak vállalják –a rendszer kézi „segítését” –a hagyományos folyóiratokból a teljesen kézi adatbevitelt

Markó Tamás, PTE9 Mit szól hozzá az Egyetemi Könyvtárigazgatók Fóruma? : Váradi Tamás (a NYTUD igazgatóhelyettese) bemutatja a fórumon az eddigi munkájukat A jelenlevők nagy része vállalja az adatbevitelhez szükséges kézi munkát Virágos Márta megkér, hogy foglalkozzam tovább az üggyel

Markó Tamás, PTE10 Részletesebb ismerkedés a NYTUD eredményeivel : megbeszélés az intézetben Jelen van még: –Az MTMT részéről: Holl András –Az egyetemi könyvtárak részéről: Burmeister Erzsébet (Miskolc, egyben a MATARKA-t is képviseli) Harangi Gabriella (Debrecen) Kokas Károly és munkatársai (Szeged) Az intézet bemutatta a működő részeket

Markó Tamás, PTE11 A résztvevők véleménye 1. MTMT: –Fontos lenne az adatbázis létrehozása –Az MTMT és az új adatbázis tartalmában nagy az átfedés, de nem célszerű a két rendszer integrálása –Ha nyer pályázati pénzt, esetleg támogatja belőle a megvalósítását MATARKA: –A két adatbázisban igen sok közös adat lenne, de nem teljes az átfedés. Ezzel együtt elképzelhetőnek tartják a két adatbázis távlati integrálását. –Felajánlják, hogy a Nyelvtudományi Intézet programja a hiányosan felismert hivatkozások azonosításához kereshessen a Matarkában

Markó Tamás, PTE12 A résztvevők véleménye 2. Könyvtárak: –Az adatbázis létrehozása a könyvtárakat kizárólag azért érdekli, hogy innen a cikkek és a hivatkozások adatait átvehessék az MTMT-be –Egyéb célokra is felhasználható lenne: a külföldi szerzőkre történő hivatkozások elcserélése hasonló külföldi adatbázisok elérésére a társadalomtudományok területén működő kutatók munkájának tudománymetriai értékelése –Hajlandók az adatbázis feltöltését élőmunkával támogatni

Markó Tamás, PTE13 A résztvevők véleménye 3. Nyelvtudományi Intézet: –Koordinátori szerepet vállal a továbbfejlesztés során –Saját szabad kapacitásaival továbbfejleszti a rendszert –A fejlesztés idejére vállalja az adatbázis üzemeltetését –A kész rendszert átengedi a könyvtáraknak

Markó Tamás, PTE14 Az elképzelt rendszer MTMT az új adatbázis Matarka Nyelvtudományi Intézet prg. kézi bevitel tudomány -metria ? ???

Markó Tamás, PTE15 Feltétlenül szükséges fejlesztések Fejleszteni kell azt a felületet, amin keresztül vezérelni lehet Össze kell kapcsolni azokkal a már működő rendszerekkel, amikkel logikailag kapcsolatban van (MTMT, MATARKA, EPA,...) Kell egy olyan adatbeviteli felület, amin keresztül a csak nyomtatott formában meglévő publikációk hivatkozásait kézzel be lehet vinni Hatékonyabbá kellene tenni a program elemző részét, hogy kevesebb kézi munkával működjön a rendszer

Markó Tamás, PTE16 Az elvégzendő feladatok számbavétele április: lista készül a feladatokról, azok prioritásáról és a felelősökről A korábbi megbeszélések résztvevői tudomásul veszik

Markó Tamás, PTE17 Egyeztetés a Matarkával : látogatás Miskolcon Nincs végleges vélemény, hogy külön adatbázis jöjjön-e létre vagy a Matarka bővüljön Mindenre nyitottak

Markó Tamás, PTE18 Újabb remény : az MTMT Információ- Technológiai Szakbizottságának ülése –pályázati támogatást nyertek az MTMT fejlesztésére –ebből olyan külső szoftverfejlesztések is támogathatók, amik elősegítik az MTMT működését

Markó Tamás, PTE19 Még egy reménysugár , Nyelvtudományi Intézet: –másfél emberévnyi munkára támogatást kaptak a programjuk fejlesztéséhez Döntés: –néhány kiválasztott folyóirattal a PTE Egyetemi Könyvtár munkatársai elkezdik használni a programot –fokozatosan vonjuk be a többi könyvtárat

Markó Tamás, PTE20 Elkezdtük! : a program kezelésének betanítása –három fiatal informatikus könyvtáros áll neki –a rendszer nagyon lassú –a kezelői felület nem elég barátságos –nem tudtuk végignézni az összes funkciót –folytatás kb. egy hét múlva, a hibák kijavítása után

Markó Tamás, PTE21 Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai is?