A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, 2012. január 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Advertisements

A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI Közszolgálat, rend, erős város!
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
„ A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál” szeminárium „Önkormányzatok jó gyakorlata a takarékos gazdálkodásért” 2011.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVI. Országis Szakmai Konferenciája III. Szekció „Az önkormányzatiság pénzügyi-, jogi korlátai” Dr. Lóránt Zoltán Eger, 2008.
Roncz Gábor vezérigazgató
Foglalkoztatói nyugdíj
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Elkülönített állami pénzalapok
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
0 Budapest, december 8. Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten Nyitórendezvény Előadó: Nemecz Gábor Szakigazgató Beruházási.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
Közforgalmú közlekedés szervezése 1.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG PÉNZÜGYI SZAKOSZTÁLY Kossuth klub: április 14. Dr. Lóránt Zoltán (az önkormányzati gazdálkodás nehézségei Magyarországon)
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
2013. október 4. pszichiátriai betegellátásról és a kórházak működéséről Számvevőszéki tapasztalatok a pszichiátriai betegellátásról és a kórházak működéséről.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Vingelman József vezérigazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február 16. Mikrofinanszírozói Szakmai Nap.
MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
főigazgató-helyettes
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
IV. Terjeszkedés.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
OTP Pénztárak S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó január 6. OTP PÉNZTÁRAK.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
A FŐVÁROSI KÖZSZOLGÁLTATÓ CÉGEK PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÖRÖKSÉGEI
Előadás másolata:

A Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése Budapest, január 19.

2  Hozzáadott értéket teremteni  Segíteni a közpénzzel gazdálkodókat  Előtérbe helyezni az önkormányzati alrendszer teljesítmény-ellenőrzését BKV ellenőrzési programja ÁSZ éves terv ÁSZ stratégia Stratégiai célok

3 Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése Meghatározó szerepük van az önkormányzati feladatok ellátásában; az önkormányzati vagyongazdálkodásban. Az önkormányzat belső ellenőrzési szervezete ellenőrizhette a gazdálkodásukat. Állami Számvevőszék csak január 1- től ellenőrizheti a többségi önkormányzati tulajdonban levő gazdálkodó szervezetek vagyonérték- megőrző és vagyongyarapító tevékenységét. Mindjárt az egyik legnagyobb, a közérdeklődés középpontjában álló, jelentős gazdasági kihatású társaság, a BKV ellenőrzésére került sor.

4 Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy : 1.A Főváros Önkormányzata eredményesen látta-e el a fővárosi tömegközlekedési feladatait; 2.A BKV működésének szabályozása, szervezeti és működési rendszere biztosította-e szakmai feladatai ellátását; 3.A BKV szabályosan gazdálkodott-e a rendelkezésére bocsátott vagyonnal; 4.A BKV eredményesen kezelte-e az adósság finanszírozási és likviditási problémáinál jelentkező kockázati tényezőket, biztosította-e a működésképesség fenntartását.

5 A BKV jellemző adatai MegnevezésJellemző mutató A évben teljesített bevétel (milliárd Ft)139,0 a személyszállítás bevétele (milliárd Ft)66,9 ebből jegybevétel (milliárd Ft)49,5 A évben teljesített kiadás (milliárd Ft)138,0 Kötelezettségállomány december 31-én (milliárd Ft) 118,3 hosszú és rövid lejáratú hitelek63,8 szállítói tartozások és egyéb kötelezettségek 54,5 A könyvviteli mérleg szerinti vagyon (eszköz-forrás) december 31-én (milliárd Ft) 539,3 Elszállított utasok száma1 milliárd 374 millió fő Átlagos állományi létszám 2002/ fő/12082 fő

6 A fővárosi tömegközlekedési feladat ellátása Nem eredményes, mert a Főváros Önkormányzata nem biztosította a feladat ellátásához szükséges forrásokat; részben teljesítette ellenőrzési kötelezettségét; részben volt megfelelő a közforgalmú közlekedési szolgáltatások minősége.

7 A BKV bevételei és ráfordításai a években

8 Veszteség finanszírozása A Főváros Önkormányzata nem tett eleget a BKV-val kötött szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének (kompenzáció), és nem fizette ki az általa megrendelt és a társaság által teljesített szolgáltatás teljes ellenértékét. Ehelyett jóváhagyta, hogy a működés veszteségét hitelből finanszírozzák. A BKV vezérigazgatói sem igényelték a kompenzációt.

9 A Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat által között a BKV részére nyújtott támogatások Hitel átvállalás 36,7 milliárd Ft Feltételek nélkül ! év Magyar ÁllamFővárosi Önkormányzat milliárd Ft

10 Teljesített kamatkiadások A BKV működésének hitelből történő finanszírozása a BKV gazdálkodásában kockázatot jelentett. A többlet kamatkiadás 2002 és 2010 között összesen 41,4 milliárd Ft volt.

11 Veszélybe került a kötelező közszolgáltatási feladat ellátása A tulajdonosi joggyakorlással felruházott bizottságok éveken keresztül tudomásul vették a BKV egyre növekvő adósságállományát. Nem hoztak intézkedéseket annak csökkentésére, és nem hívták fel a Közgyűlés figyelmét a BKV egyre növekvő adósságállományának kockázataira. Az előző főpolgármester elmulasztotta értesíteni a Közgyűlést a bizottságok döntéseiről, és erre a mulasztásra az előző főjegyző sem hívta fel a figyelmet.

12 A szabályozás és a szervezeti és működési rendszer Alapító Okirat, SzMSz, vezérigazgatói és egyéb vezetői utasítások, rendelkezések néhány szabályozási hiányosságtól, késedelemtől eltekintve megfeleltek az előírásoknak (közbeszerzési, adatvédelmi, leltározási szabályzat pontatlanságai). A BKV működésének szabályozása, szervezeti és működési rendszere biztosította a szakmai feladatai ellátását.

13 A BKV működési támogatásának, adósságállományának és mérleg szerinti eredményének alakulása

14 A ráfordítások összetétele

15 Magas átlagkereset A BKV- nál a teljes munkaidős munkavállalók éves bruttó átlagkeresete a években 16,9-22,2%-kal haladta meg a szárazföldi személyszállítás ágazat átlagkeresetét. A többletkereset-kifizetés évi 4,3-6,7 milliárd Ft volt.

16 Vezetők juttatásai A 2005 és 2009 közötti időszakban a társaság vezetői alapprémiumot és ösztönző prémiumot is kaptak, amelyek egyenként az alapbér legalább 150%-át tették ki. A prémium feltételek nem kötődtek tényleges többlett- teljesítményhez. Efölött önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulásban, névre szóló életbiztosításban, a korlátlan belföldi és külföldi szolgálati személygépkocsi és mobiltelefon használatban, valamint a családtagoknak is járó utazási kedvezményben is részesültek. Továbbá 12 havi végkielégítés, 100 nap felmondási idő, négyhavi titoktartási díj, és gépkocsi-vásárlási kedvezmény is járt.

17 Adósságfinanszírozási és likviditási kockázatok kezelése Nem eredményes, mert nincs kockázatkezelési szabályzata, nem mutatta be a visszafizetési kockázatot, nem tárta fel a pénzügyi egyensúly fenntartását veszélyeztető külső és belső kockázatokat. Az adósságok visszafizetése veszélyezteti a fizetőképesség és a működőképesség fenntartását ben 36,6 milliárd Ft az esedékes tőketörlesztés összege.

18 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!