BIOFILTER ZRT. 1990-2008 Az élelmiszerláncban képződő hulladékok útja és biztonságos elhelyezési lehetőségei Simon Anita 2008. április 09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
G M P Dr. Hetényi László.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
178/2002/EK rendelet január 1-től
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Hulladékkezelés.
ATEVSZOLG Zrt. tevékenységének bemutatása
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
Munkavédelmi előírások rendszere
Előnyök és alkalmazási területek
Az alternatív energia felhasználása
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
1 Új törekvések a logisztikai közreműködésben Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Biogáz – a legemberibb megújuló energia
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

BIOFILTER ZRT. 1990-2008 Az élelmiszerláncban képződő hulladékok útja és biztonságos elhelyezési lehetőségei Simon Anita 2008. április 09.

HULLADÉKOK Használt étolaj és zsír Ételmaradékok (vendéglátó ipari egységek) Lejárt élelmiszerek (raktárbázisok, stb.) tej, és egyéb tejes hulladékok (raktárbázisok, stb)

HASZNÁLT NÖVÉNYI ZSÍR A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike. A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra

KÖRNYEZETI HATÁSOK Környezetre káros hatásai: A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növelik, vagy a természetes vizek autóoxidációs folyamatait gátolják. A talajba kerülve gátolják annak légáteresztő képességét. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelennek meg.

TEVÉKENYSÉGI KÖR A vendéglátás és a közétkeztetés melegkonyháiról kikerülő, hulladéknak minősülő használt sütő olajat és zsiradékokat kezelési felelősséggel és tulajdonjoggal átveszi, korszerű technológiával kezeli és újrahasznosítja. A Biofilter Zrt. szerződéses partnereinek 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít, amelyeket megegyezés szerinti gyakorisággal ún. gyűjtőjárattal szállít el.

HASZNOSÍTÁSI PROFIL Magyarországon csak a Biofilter Zrt. rendelkezik olyan, saját fejlesztésű technológiával, amelynek segítségével az elhasznált sütőolajok és sütőzsírok mintegy 97%-a az iparban jól hasznosítható, értékes termékké válik.

FELHASZNÁLHATÓSÁG A feldolgozás után nyert ipari zsírok további felhasználási lehetőségei: Ipari olajként száradó olajok helyettesítése; Festékgyártás; Gittek gyártása; Aszfalt-bitumen alapanyag; Beltartalmi paramétereit tekintve egyedi minőséget képvisel, mint biodízel alapanyag.

TISZTÍTOTT NÖVÉNYI OLAJ ÉRTÉKESÍTÉS 2007.01.01. – 2007.12.31. 1.120.000 kg Szlovákia 2.200.000 kg Ausztria Magyaroszág 560.000 kg

ÉLELMISZER-HULLADÉKOK A BIOFILTER Zrt. 2002-ben az élelmiszer-hulladékokra vonatkozó új jogszabályok megjelenését követően (75/2001,71/2003 FVM rendelet) a jelentkező nagy igénynek megfelelően - a szükséges begyűjtésre és szállításra vonatkozó hatósági engedélyek megszerzése után - országos begyűjtő hálózatot hozott létre. Élelmiszer hulladékok: ételmaradékok, lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerek, élelmiszerek előállításakor képződő hulladékok. Budapesten 2003. május 01-jével, vidéken 2003. szeptemberében megkezdtük szerződéses partnereinktől a konyhai tevékenységek során képződő élelmiszer-hulladékok begyűjtését és elszállítását.

LOGISZTIKA A jól szervezett logisztikai háttérrel működő folyamat a GPS-rendszerre épül, ahol mind a hulladékok, mind a begyűjtő járatok nyomkövetésére lehetőség van. Budapesten 8 db gépjárműre szervezik a munkatársak a begyűjtő járatot, vidéken 9 regionális központ működik, mely összesen 25 gépjárműnek ad napi feladatot. A Partneri szállítási igények kezelése Telefonon történik, mely egyben a rendelésfelvétel alaplépése is, ami az integrált rendszerbe kerül és önálló túrajárat szervezési folyamatot indít el .

MAGYARORSZÁGI BEGYŰJTÉS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Használt sütőzsiradék és élelmiszerhulladék 8% 7% 41% 9% 2% 1% 3% 11% 11% 7%

BIOENERGIA Az élelmiszer-hulladékok ártalmatlaníthatók égetőműben, illetve többek között átalakíthatók biogáz vagy komposztáló üzemben, de nem kerülhet hulladék-lerakóba. Az éttermi hulladék és egyéb szerves hulladék alkalmas biogáz termelésre, így az összegyűjtött élelmiszer-hulladékot a Biofilter Zrt. a biogáz üzletágban hasznosítja, előtérbe helyezve, hogy a hulladékokat ne csak kezeljük, ártalmatlanítsuk, hasznosítsuk és azokból minél nagyobb arányban nyerjünk energiát.

A BIOGÁZ SZEREPE A biogáz megújuló energiaforrás, amely decentralizáltan áll rendelkezésre. A biogáz technológia környezetkímélő hatású, csökkenti az üvegházhatású, légkörbe kerülő metángáz mennyiségét. A biogáz üzemek alkalmasak a legtöbb, szerves hulladékként tekintett, valójában értékes energetikai alapanyag, köztük az állati eredetű hulladék anyagok feldolgozására, átalakítására és semlegesítésére egyidejű energiatermelés mellett. A biogáz üzemekben villamos- és hőenergiává lehet feldolgozni energianövényeket, élelmiszer hulladékot, szennyvíziszapot és kommunális hulladékot.

AZ ÉLELMISZER-HIGIÉNIÁRÓL Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) Az élelmiszerjog egyik alapvető célja az emberi élet és egészség magas szintű védelme. (1) Ez a rendelet az élelmiszer-ipari vállalkozásokra vonatkozó általános szabályokat állapítja meg az élelmiszer-higiénia terén, figyelembe véve különösen a következő elveket: a) az élelmiszer-biztonság elsődleges felelősségét az élelmiszer-ipari vállalkozó viseli; b) az élelmiszer-biztonság szavatolására a teljes élelmiszerláncon keresztül szükség van, kezdve az elsődleges termeléstől; c) a szobahőmérsékleten biztonságosan nem tárolható élelmiszerek, különösen a fagyasztott élelmiszerek esetében fontos a hűtési lánc fenntartása; d) a HACCP elvein alapuló eljárások általános alkalmazásának a helyes higiéniai gyakorlattal együtt meg kell erősítenie az élelmiszer-ipari vállalkozók felelősségét; e) a helyes gyakorlatról szóló útmutatók értékes eszközök, amelyekkel az élelmiszerlánc minden szintjén segíteni lehet az élelmiszer-ipari vállalkozókat az élelmiszer-higiéniai szabályok betartásában és a HACCP-elvek alkalmazásában; f) szükség van a tudományos kockázatértékelésen alapuló mikrobiológiai kritériumok és hőmérséklet-szabályozási követelmények bevezetésére; g) biztosítani kell, hogy a behozott élelmiszerek legalább a Közösségben előállított élelmiszerek higiéniai szabványainak vagy azokkal egyenértékű szabványoknak feleljenek meg. Ezt a rendeletet az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának és forgalmazásának minden szakaszára, valamint a kivitelre kell alkalmazni a részletesebb élelmiszer- higiéniai követelmények sérelme nélkül.

MI AZ ÉLELMISZER, HA LEJÁRT A FOGYASZTHATÓSÁGI IDEJE? „Hulladék": Bármely anyag, vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik vagy a hatályban lévő nemzeti jogi szabályozásnak megfelelően megválni köteles. A lejárt fogyaszthatósági élelmiszereket, mint hulladékokat is az élelmiszerekhez hasonlóan a következők szerint lehet és kell is csoportosítani: Növényi eredetű (zöldség, gyümölcs, és kizárólag növényi eredetű alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek) élelmiszerek; Állati eredetű vagy vegyesen állati és növényi eredetű élelmiszerek; Csomagolt; Nem csomagolt.

BIOFILTER ZRT. 1990-2008

BIOFILTER ZRT. 1990-2008

ÁLLATI EREDETŰ HULLADÉKOK Növényi és állati eredet megkülönböztetése azért fontos, mert mind az Európai Uniós, mind a Magyar jogalkotás is az állati eredetű hulladékokra a hulladékokról szóló jogszabályokon túl külön jogszabályokat is alkotott, amiket a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályokkal közösen kell alkalmazni. Tisztán állati eredetű, vagy állati eredetű alapanyagokra az általános hulladékgazdálkodási jogszabályokon túl a következőket is alkalmazni kell: Európai Parlament és a Tanács 1774/2002/EK rendelete (2002. október 03.) a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre vonatkozó egészségügyi előírások megállapításáról. Magyarország: 71/2003. (VI. 27.) FVM rendelet az állati hulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állat-egészségügyi szabályairól.

AZ ÉLELMISZER-HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK, HASZNOSÍTÁSÁNAK, VAGY ÁRTALMATLANÍTÁSÁNAK MÓDJAI Égetőben elégethetők; Állati melléktermék feldolgozó üzemben feldolgozhatók és a hulladék fajtájától függően (1., 2., és 3. osztályú hulladék) a feldolgozott hulladéknak különböző a felhasználási, vagy az ártalmatlanítási módja; Biogáz üzem; Komposztáló; Ipari hasznosítás (csak bizonyos hulladékok!); Nem haszonállat takarmányozásra felhasználhatók; Haszonállatok takarmányozására felhasználható (kizárólag növényi élelmiszer-hulladékra: zöldség, gyümölcs vonatkozhat!).

BEGYŰJTÉSI ADATOK Hulladék megnevezése 2006. év 2007. év kezelési módok Ételmaradékok (vendéglátó ipari egységek) 3.591.381 4.087.485 komposzt, biogáz, égetés, fehérjefeldolgozó üzem Lejárt élelmiszerek (raktárbázisok, Spar, Interspar, CBA, Kaiser, Tesco, G Robi, stb) 69.115 80.723 komposzt, biogáz, égetés, a növényi eredetűek takarmányozás, tej, és egyéb tejes hulladékok 215.070 1.031.640 komposzt, biogáz, égetés Használt étolaj és zsír 4.633.682 5.033.642 komposzt, biogáz, égetés, egyéb ipari hasznosítás (biodisel, festékadalék, aszfalt adalék, stb) Összesen: 8.509.248 10.233.490  

BIOFILTER ZRT. 1990-2008 ? KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!