Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A RÓNA-JUH Klaszter a JUHINNOV Platform haszonélvezője Monori István RJK elnök Budapest.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Minőségmenedzsment alapelvek
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A külső környezet elemzése
Stratégiai tervezés.
Állam munkavédelmi feladatai
Mosonmagyaróvár november 25.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Egyéni döntések a szervezetben
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Az élelmiszer-feldolgozás jövője
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Nemzeti Technológiai Platform a
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
A külső környezet elemzése
Operatív menedzsment és versenyképesség
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: 433-1470; F: 433-1480 E-mail: a.sebok@campdenkht.com 2008. 06.12. © Campden & Chorleywood Kht.

© Campden & Chorleywood Kht Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) Etika Fitness Élvezet Kényelem Egészség Európa Észak-Amerika Világ 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht „Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Az egészségtudatos választás könnyűvé tétele a fogyasztók számára A fogyasztók viselkedésének mérése az élelmiszerekkel kapcsolatban Átfogó modellek kifejlesztése a fogyasztói élelmiszer-választás folyamatára A hatékony véleménycsere elősegítése a fogyasztói csoportokkal és közvetlenül a fogyasztókkal a kommunikáció és a nyilvános részvétel segítségével Stratégiák kidolgozása a magatartás változás kiváltására a fogyasztók egészségének és a szociális felelősségérzet javítására Megértés Megfigyelés / mérés Kölcsönhatás A magatartás megváltoztatásának kiváltása 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

A fogyasztók étrend változtatásának okai 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

Az egészsége étrend kialakítása és fenntartása Anyagcsere funkciók Bélrendszeri és immun funkciók Agyműködés Csecsemők Idősek életkor A fogyasztói viselkedés megértése és hatékony kommunikációja az egészséggel és táplálkozással kapcsolatban 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer-minőség és élelmiszer-feldolgozás fő kutatási feladatai Kiváló minőségű, kényelmet nyújtó,elérhető áru, nagy hozzáadott értékű élelmiszer termékek kifejlesztése, amelyek hozzáférhetőek Új innovatív feldolgozási technológiák, amelyek kielégítik a fogyasztók kiváló minőségre, ízletességre és kényelemre vonatkozó elvárásait fokozzák az európai élelmiszer ágazat versenyképességét hozzájárulnak az európai fogyasztók kényelméhez és jólétéhez Forrás: ETP ”Food for Life” 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer előállítás és feldolgozás jövőbeli irányai Hagyományos technológiák Új technológiák A tervezés és szabályozás tökéletesítése Új folyamatok Jobb termelési teljesítmény Új élelmiszerek Jobb termék minőség Jobb versenyképesség / Piaci differenciálódás 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer-termelés és feldolgozás jövőbeli irányai Fogyasztói elfogadás Intelligensebb folyamat-szabályozás Tökéletesebb higiéniájú élelmiszer-feldolgozás Késztermék Új csomagoló-anyagok és csoma-golási formák Feldolgozás és csomagolás Tökéletesebb higiéniai tervezés Intelligensebb folyamat- és termék tervezés Pontosan előírt nyers-és alapanyagok Kevesebb erőforrást felhasználó mezőgazdaság Tökéletesebb és gyorsabb állat tenyésztés Módosított / új nyers- és alapanyagok 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Fő célok Egyedi igények szerinti élelmiszerek előállítása Tökéletesített folyamat- és csomagolás tervezés és folyamat-szabályozás A folyamat-tervezés tökéletesítése A minőség-megőrzési idő meghosszabbítása a friss küllem és az élelmiszer-biztonság fenntartásával A költségek csökkentése /optimalizálása A csomagolás tervezés tökéletesítése A folyamat-szabályozás tökéletesítése A folyamat-szerkezet-tulajdonság közötti összefüggések jobb megértése Az élelmiszer-minőséggel és feldolgozással kapcsolatos fogyasztói viselkedés megértése Forrás: ETP ”Food for Life” 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

A legfontosabb eszközök A más ágazatok - különösen a csúcstechnológiai ágazatok (ICT, biotechnológia, nanotechnológia, stb.) – módszereiben, eredményeiben, műszaki megoldásaiban rejlő alkalmazási lehetőségek felderítése A más ágazatokban sikerrel alkalmazott vezetési és probléma-megoldási módszerek adaptálása A rugalmasság és a modularitás biztosítása A folyamatok, feldolgozó vonalak, üzemek, ellátási láncok rendszer szemléletű megközelítése a fogyasztói igények figyelembevételével Az új termékekre, folyamatokra és csomagolási technológiákra adott fogyasztói válasz megértése – költség-haszon megfontolások, kockázatértékelés és bizonytalanság értékelés Technológia transzfer, oktatás, kommunikáció Az élelmiszer-biztonság biztosítása előfeltétel 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (1) A kutatási prioritások meghatározásánál az ipar igényeinek elsőbbsége a kutatói igényekhez képest, A KKV-k speciális szempontjainak figyelembe vétele A meglévő tudás rendszerezése – nemcsak az újabb ismeretek létrehozása fontos, hanem a meglévő hasznosítása is Az új módszerek és lehetőségek és az élelmiszer-biztonság helyes egyensúlya és reális szemlélete 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (2) A bonyolultabb berendezések / összetettebb technológiák következményeinek figyelembevétele A fogyasztói magatartás figyelembevétele Együttműködés a csúcstechnológiai ágazatokkal A kollektív kutatási, marketing, ellátási lánc menedzsment módszerek kombinált alkalmazása az egyedi „piac közeli” fejlesztési tevékenységeknél 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht