Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht. T: 433-1470; F: 433-1480 E-mail: a.sebok@campdenkht.com 2008. 06.12. © Campden & Chorleywood Kht.
© Campden & Chorleywood Kht Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) Etika Fitness Élvezet Kényelem Egészség Európa Észak-Amerika Világ 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
© Campden & Chorleywood Kht „Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
© Campden & Chorleywood Kht Az egészségtudatos választás könnyűvé tétele a fogyasztók számára A fogyasztók viselkedésének mérése az élelmiszerekkel kapcsolatban Átfogó modellek kifejlesztése a fogyasztói élelmiszer-választás folyamatára A hatékony véleménycsere elősegítése a fogyasztói csoportokkal és közvetlenül a fogyasztókkal a kommunikáció és a nyilvános részvétel segítségével Stratégiák kidolgozása a magatartás változás kiváltására a fogyasztók egészségének és a szociális felelősségérzet javítására Megértés Megfigyelés / mérés Kölcsönhatás A magatartás megváltoztatásának kiváltása 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
A fogyasztók étrend változtatásának okai 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
Az egészsége étrend kialakítása és fenntartása Anyagcsere funkciók Bélrendszeri és immun funkciók Agyműködés Csecsemők Idősek életkor A fogyasztói viselkedés megértése és hatékony kommunikációja az egészséggel és táplálkozással kapcsolatban 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
Az élelmiszer-minőség és élelmiszer-feldolgozás fő kutatási feladatai Kiváló minőségű, kényelmet nyújtó,elérhető áru, nagy hozzáadott értékű élelmiszer termékek kifejlesztése, amelyek hozzáférhetőek Új innovatív feldolgozási technológiák, amelyek kielégítik a fogyasztók kiváló minőségre, ízletességre és kényelemre vonatkozó elvárásait fokozzák az európai élelmiszer ágazat versenyképességét hozzájárulnak az európai fogyasztók kényelméhez és jólétéhez Forrás: ETP ”Food for Life” 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
Az élelmiszer előállítás és feldolgozás jövőbeli irányai Hagyományos technológiák Új technológiák A tervezés és szabályozás tökéletesítése Új folyamatok Jobb termelési teljesítmény Új élelmiszerek Jobb termék minőség Jobb versenyképesség / Piaci differenciálódás 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
Az élelmiszer-termelés és feldolgozás jövőbeli irányai Fogyasztói elfogadás Intelligensebb folyamat-szabályozás Tökéletesebb higiéniájú élelmiszer-feldolgozás Késztermék Új csomagoló-anyagok és csoma-golási formák Feldolgozás és csomagolás Tökéletesebb higiéniai tervezés Intelligensebb folyamat- és termék tervezés Pontosan előírt nyers-és alapanyagok Kevesebb erőforrást felhasználó mezőgazdaság Tökéletesebb és gyorsabb állat tenyésztés Módosított / új nyers- és alapanyagok 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
© Campden & Chorleywood Kht Fő célok Egyedi igények szerinti élelmiszerek előállítása Tökéletesített folyamat- és csomagolás tervezés és folyamat-szabályozás A folyamat-tervezés tökéletesítése A minőség-megőrzési idő meghosszabbítása a friss küllem és az élelmiszer-biztonság fenntartásával A költségek csökkentése /optimalizálása A csomagolás tervezés tökéletesítése A folyamat-szabályozás tökéletesítése A folyamat-szerkezet-tulajdonság közötti összefüggések jobb megértése Az élelmiszer-minőséggel és feldolgozással kapcsolatos fogyasztói viselkedés megértése Forrás: ETP ”Food for Life” 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
A legfontosabb eszközök A más ágazatok - különösen a csúcstechnológiai ágazatok (ICT, biotechnológia, nanotechnológia, stb.) – módszereiben, eredményeiben, műszaki megoldásaiban rejlő alkalmazási lehetőségek felderítése A más ágazatokban sikerrel alkalmazott vezetési és probléma-megoldási módszerek adaptálása A rugalmasság és a modularitás biztosítása A folyamatok, feldolgozó vonalak, üzemek, ellátási láncok rendszer szemléletű megközelítése a fogyasztói igények figyelembevételével Az új termékekre, folyamatokra és csomagolási technológiákra adott fogyasztói válasz megértése – költség-haszon megfontolások, kockázatértékelés és bizonytalanság értékelés Technológia transzfer, oktatás, kommunikáció Az élelmiszer-biztonság biztosítása előfeltétel 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (1) A kutatási prioritások meghatározásánál az ipar igényeinek elsőbbsége a kutatói igényekhez képest, A KKV-k speciális szempontjainak figyelembe vétele A meglévő tudás rendszerezése – nemcsak az újabb ismeretek létrehozása fontos, hanem a meglévő hasznosítása is Az új módszerek és lehetőségek és az élelmiszer-biztonság helyes egyensúlya és reális szemlélete 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht
© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (2) A bonyolultabb berendezések / összetettebb technológiák következményeinek figyelembevétele A fogyasztói magatartás figyelembevétele Együttműködés a csúcstechnológiai ágazatokkal A kollektív kutatási, marketing, ellátási lánc menedzsment módszerek kombinált alkalmazása az egyedi „piac közeli” fejlesztési tevékenységeknél 2008.03.12. © Campden & Chorleywood Kht