Az élelmiszer-feldolgozás jövője

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Advertisements

Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Minőségmenedzsment alapelvek
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Költséghatékonyság házunk táján Mátyásföldi Imre LogControl Kft. Kontrolling a gyakorlatban.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Logisztika 6.előadás.
A külső környezet elemzése
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Előnyök és alkalmazási területek
Családi vállalkozás.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Beszerzések hatékonyság növelése
A külső környezet elemzése
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Az élelmiszer-feldolgozás jövője Dr. Sebők András Campden & Chorleywood Mo. Kht 1107 Budapest, Szállás u. 21. Tel: 433-1470, Fax: 433-1480 E-mail: a.sebok@campdenkht.com 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht.

Általános megfontolások Az EU élelmiszeriparán belül a KKV-k szerepe jelentős az összes vállalkozás 99,1%-a a forgalom 47,8%-a az alkalmazottak 66,3%-a a hozzáadott érték 46,2%-a Az új technológiákat a KKV-k jelenleg csak korlátozott mértékben tudják alkalmazni Az élelmiszer-feldolgozó vállalatok többet fordítanak az új termékek fejlesztésére, mint az új technológiákra 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszeripari innováció speciális jellege (1) A különböző ágazatokban az innováció jellege eltérő Ha az élelmiszer jellegét megváltoztatjuk a fogyasztók visszautasítják Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság jellemzően a beszállítói ágazatok innovációjára (pl. gépgyártók, csomagolóanyag gyártók, stb.) építi innovációját Az élelmiszert eltérő módon használják, mint pl. az informatikai, háztartási eszközöket, elektronikai cikkeket Elfogyasztjuk – megemésztjük, beépítjük a szervezetünkbe, hatása van az egészségre (rövid és hosszú távú) 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszeripari innováció speciális jellege (2) Jellemzően kis lépésekben, de gyakran ezek kumulatív eredménye jelentős Az áttörés jellegű: gyors változás (pl. besugárzás, GMO, nanotechnológia (?)) Fogyasztói aggodalmat (élelmiszer-biztonsági kockázatok), Fogyasztói visszautasítást (az ízlés, a preferenciák (gyermekkorban) tanult jellege) válthat ki 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az elmúlt 3 évben bevezetett innováció jellege 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az innováció leggyakoribb területei 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az innováció és az erőforrások Az innovációs hajlandóság általában nő a cég méretéve Az innovációhoz a képzett személyek aránya fontosabb, mint a formális K+F részleg A nagyobb termék és folyamat innováció a nagy vállalatok többségére (60%) és a közepes vállaltok jelentős részére (41%) jellemző A KKV-k jellemző K+F tevékenysége a termék tökéletesítés, amelyet a folyamatok tökéletesítése követ (összesen 54%) A KKV-k erőforrásai – pénzügyi, képzett személyzet, tudás – általában korlátozottak 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az innovációs folyamat Az innováció sok lépéses (több mint 20 lépéses) összetett folyamat – fő szakaszai: a piaci igények meghatározása az új tudás létrehozása és gyakorlati megoldásokká történő átalakítása a megoldások beépítése a vállalati fejlesztési tervekbe az új megoldás széleskörű átvétele a vállalton belül gyakorlati megvalósítás E lépések többségét a vállalatnak és nem a külső K+F szervezeteknek kell irányítaniuk Egy akadály vagy szűk keresztmetszet az egész folyamatot elakaszthatja, vagy ronthatja hatékonyságát 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az innováció alkalmazása a KKV-knál Alapvető különbség A nagy vállalatok rendelkeznek erőforrásokkal és rendszerekkel a teljes folyamat irányítására A KKV-k nehezen tudják a teljes folyamatot átfogni Külső segítség, rendszerek, támogatások, szükségesek a KKV-k innovációjának segítésére A KKV-k gyakran nem hisznek az innováció előnyeiben SMEs-NET SSA projektet – az EU Bizottság által az FP6 programban támogatta / 11 ország élelmiszer-feldolgozó szövetsége 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Van-e K+F részlege? 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

SMEs-NET az innováció finanszírozása 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer-minőség és élelmiszer-feldolgozás fő kutatási feladatai Kiváló minőségű, kényelmet nyújtó,elérhető áru, nagy hozzáadott értékű élelmiszer termékek kifejlesztése, amelyek hozzáférhetőek Új innovatív feldolgozási technológiák, amelyek kielégítik a fogyasztók kiváló minőségre, ízletességre és kényelemre vonatkozó elvárásait fokozzák az európai élelmiszer ágazat versenyképességét hozzájárulnak az európai fogyasztók kényelméhez és jólétéhez Forrás: ETP ”Food for Life” 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer előállítás és feldolgozás jövőbeli irányai Hagyományos technológiák Új technológiák A tervezés és szabályozás tökéletesítése Új folyamatok Jobb termelési teljesítmény Új élelmiszerek Jobb termék minőség Jobb versenyképesség / Piaci differenciálódás 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Az élelmiszer-termelés és feldolgozás jövőbeli irányai Fogyasztói elfogadás Intelligensebb folyamat-szabályozás Tökéletesebb higiéniájú élelmiszer-feldolgozás Késztermék Új csomagoló-anyagok és csoma-golási formák Feldolgozás és csomagolás Tökéletesebb higiéniai tervezés Intelligensebb folyamat- és termék tervezés Pontosan előírt nyers-és alapanyagok Kevesebb erőforrást felhasználó mezőgazdaság Tökéletesebb és gyorsabb állat tenyésztés Módosított / új nyers- és alapanyagok 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Fő célok Egyedi igények szerinti élelmiszerek előállítása Tökéletesített folyamat- és csomagolás tervezés és folyamat-szabályozás A folyamat-tervezés tökéletesítése A minőség-megőrzési idő meghosszabbítása a friss küllem és az élelmiszer-biztonság fenntartásával A költségek csökkentése /optimalizálása A csomagolás tervezés tökéletesítése A folyamat-szabályozás tökéletesítése A folyamat-szerkezet-tulajdonság közötti összefüggések jobb megértése Az élelmiszer-minőséggel és feldolgozással kapcsolatos fogyasztói viselkedés megértése Forrás: ETP ”Food for Life” 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A legfontosabb eszközök A más ágazatok - különösen a csúcstechnológiai ágazatok (ICT, biotechnológia, nanotechnológia, stb.) – módszereiben, eredményeiben, műszaki megoldásaiban rejlő alkalmazási lehetőségek felderítése A más ágazatokban sikerrel alkalmazott vezetési és probléma-megoldási módszerek adaptálása A rugalmasság és a modularitás biztosítása A folyamatok, feldolgozó vonalak, üzemek, ellátási láncok rendszer szemléletű megközelítése a fogyasztói igények figyelembevételével Az új termékekre, folyamatokra és csomagolási technológiákra adott fogyasztói válasz megértése – költség-haszon megfontolások, kockázatértékelés és bizonytalanság értékelés Technológia transzfer, oktatás, kommunikáció Az élelmiszer-biztonság biztosítása előfeltétel 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Egyedi igények szerinti élelmiszer-előállítás Az élelmiszer szerkezet hatásának előrejelzése a bioaktív anyagok termelésére és a megcélzott helyre történő eljutatására Személyre szabott élelmiszerek előállításának új módszerei ( a termékek és feldolgozási rendszerek közötti váltáskor keletkező veszélyek lehető legkisebbre csökkentése) A bio-feldolgozás tökéletesítése Az élelmiszerek szerkezetének és állományának új változatai a mikro- és nanotechnológia eredményeinek felhasználásával A házi / vendéglői ételkészítés minőségének reprodukálására képes technológiák 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A folyamat-tervezés tökéletesítése (1) Tökéletesebb és kíméletes feldolgozási technológiák, amelyek hosszabb eltarthatósági idejű és friss küllemű termékeket eredményeznek Hőkezelés, alternatív hőkezelési módszerek Nem hőkezelésen alapuló módszerek További eszközök az eltarthatósági idő növelésére, a frissesség és az élelmiszer-biztonság megőrzése mellett A logisztikai rendszerek tökéletesítése ICT/RFID Jobb idő, hőmérséklet szabályozás Aktív és intelligens csomagolás Az összetétel megtervezése prediktív mikrobiológiai modellezéssel 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A folyamat-tervezés tökéletesítése (2) A változó fogyasztói igényekhez alkalmazkodva a feldolgozási folyamatok rugalmasságának javítása a folyamatok tervezésével és a kibocsátási igények újratervezésével A meglévő feldolgozási folyamatok újra értékelése az új ismeretek, módszerek, berendezések függvényében Új termékek teljesen más feldolgozási megoldásokkal, utakon történő előállítása, jobb és kíméletes szétválasztási módszerekkel és biotechnológiával előállított új alapanyagok felhasználásával 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A folyamat tervezés tökéletesítése (3) Fejlettebb modellezési módszerek a feldolgozó vonalak, üzemek ellátási láncok optimalizálására Fejlettebb folyamat validálási módszerek a legrosszabb esetet feltételező helyzetekben Miniatürizált, több helyre telepített feldolgozási rendszerek a helyi, hagyományos élelmiszerekre,specialitásokra Tökéletesített főző és tároló berendezések,kis éttermek, intézmények,létesítmények, háztartások számára a minőség és az élelmiszer-biztonság fenntartásához. 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht A folyamat tervezés tökéletesítése (4) – a költségek csökkentése / optimalizálása A más ágazatokban bevált ismeretek és módszerek adaptálása A hulladékok / veszteségek (anyag, idő, energia, munkaerő, minőség) lehető legkisebb mértékűre csökkentése – azon tevékenységeké,amelyek nem állítanak elő hozzáadott értéket a fogyasztó számára – Lean Manufacturing Az átváltási idő lehető legkisebbre csökkentése - a rugalmasság növelése a folyamatok lés a logisztika megfelelő tervezésével – Agile Manufacturing A termelés és fogyasztás során az anyag, energia, víz felhasználásának csökkentése és újra hasznosítsanak elősegítése – a hatékonyság javítása 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A folyamat tervezés tökéletesítése (5) A termék és folyamat terezés integrálása – rendszer-szemléletű megközelítés Az automatizálás és a robotok szélesebb körű alkalmazása Költséghatékony ellátási lánc menedzsment Az ICT/RFID alkalmazás a nyomonkövetésre és a hőmérséklet ellenőrzésre Az ellátási lánc logisztikáját segítő eszközök: modellezés, szimuláció, Tökéletesített minőség-irányítási, élelmiszer-biztonsági rendszerek Az adatkezelés és információátadás szabványosítása 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Csomagolás tervezés A hagyományos csomagolás optimalizálása és tökéletesítése a költségek és veszteségek csökkentésére Környezetbarát, újra-felhasználható és biológiailag lebontható csomagoló anyagok Aktív és intelligens csomagolás az eltarthatósági-idő növelése –a kíméletes feldolgozással kombinálva információ szolgáltatás a termékről és/vagy felhasználásának körülményeiről az élelmiszer-biztonság és minőség-felügyelet céljából a csomagolásban történő elkészítés fogyasztásra Rugalmas csomagolási rendszerek megnövelt kényelem egyedi termékekhez egyedileg testreszabott 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Folyamat szabályozás (1) Robosztus és megbízható értékelő rendszerek élelmiszer-biztonsági, minőségi célokra, amelyek gyorsabb, dinamikus folyamat-szabályozást tesznek lehetővé az egész ellátási láncban, beleértve a fogyasztót Nano-technológiai érzékelő rendszerek – a terméken belüli, helyszíni értékelés A kulcs paraméterek in-line, roncsolásmentes mérése Az idegen anyagok hatékonyabb eltávolítása, a csomagolás zárás sértetlenségének megőrzése 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Folyamat-szabályozás (2) Segédeszközök a folyamat-tervezéshez és szabályozáshoz Az üzemi környezet modellezése Folyamat validálás Ellátási lánc validálás Tudás alapú (szakértői) rendszerek Diagnosztikai és képalkotó eszközök Hőtérképezés Ultrahang Pozitron emissziós tomográfia Számítógépes röntgen tomográfia Tökéletesebb döntést támogató eszközök 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht A feldolgozási folyamat – szerkezet – tulajdonság összefüggés jobb megértése A kívánt, egyedileg tervezett (testreszabott) élelmiszer termékek létrehozása a célra tervezett mikro-szerkezeten alapuló új feldolgozási technológiákkal az íz, állomány, aroma alapjainak megértése a mikro-szerkezetnek az emberi fiziológiára és táplálkozásra gyakorolt hatásának megértése az élelmiszer összetevők / az élelmiszer viszkozitás szerepe az energia felvételben Az eredeti sejt szerkezet megőrzése a meglévő feldolgozási folyamatok újraértékelése az új ismeret fényében 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Fontosabb megoldandó ellentmondások A gyorsan bővülő, egyre összetettebb ismeretekhez, specialisták kellenek – hogyan tartsuk fenn az átlátást, az anyagok, folyamatok berendezések átfogó ismeretét A KKV-k ösztönzése az innováció alkalmazására – emberi és pénzügyi erőforrásaik és az új ismeretek összetettségének és az új módszerek költségeinek összhangba hozása A tudományos ismeretek és műszaki megoldások gyors bővülése mellett ez egyes szakterületekre specializálódott kutatók és fejlesztők megismertetése az ipar valódi, gyakorlati problémáival 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

Fontosabb megoldandó ellentmondások A bonyolult rendszerek időben történő javítása üzemzavar, elromlás esetén – javítási költség, állásidő A nyers- és alapanyagok tulajdonságainak eltérései, rugalmas, a globális beszerzés mellett – a folyamatok validálása a legrosszabb eset feltételezésével A technológiai változtatások, új technológiák fogyasztói elfogadtatása 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (1) A kutatási prioritások meghatározásánál az ipar igényeinek elsőbbsége a kutatói igényekhez képest, A KKV-k speciális szempontjainak figyelembe vétele A meglévő tudás rendszerezése – nemcsak az újabb ismeretek létrehozása fontos, hanem a meglévő hasznosítása is Az új módszerek és lehetőségek és az élelmiszer-biztonság helyes egyensúlya és reális szemlélete 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Következtetések (2) A bonyolultabb berendezések / összetettebb technológiák következményeinek figyelembevétele A fogyasztói magatartás figyelembevétele Együttműködés a csúcstechnológiai ágazatokkal A kollektív kutatási, marketing, ellátási lánc menedzsment módszerek kombinált alkalmazása az egyedi „piac közeli” fejlesztési tevékenységeknél 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

A KKV-k innovációjának elősegítése az élelmiszeriparban Az ETP Food for Life-on belül létrejött egy SMEs (KKV) Task Force Célja: a KKV-k speciális feltételeit figyelembe véve javaslatok, ajánlások kidolgozása Az ajánlás tervezetének elkészítése: 2007. július 5. Belső megvitatás: 2007. július 12 – augusztus 20. A módosított változat nyilvános megvitatása 2007. szeptember 13., Brüsszel, ETP Stakeholders’ meeting A javaslatok benyújtása a DG Research-nek és a DG Enterprise-nek: 2007. októberében 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht

© Campden & Chorleywood Kht Food from Ideas to Successful Innovative Products Strategic Scientific Meeting & Brokerage Event 27th September, Salzburg, Austria http://www.matchmaking.at/euroagri07/ 2007.06.20 © Campden & Chorleywood Kht