Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Adatelemzés számítógéppel
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Térbeli infinitezimális izometriák
Bayes hálók október 20. Farkas Richárd
Mérési pontosság (hőmérő)
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
A lineáris függvény NULLAHELYE
Query-Aware Compression of Join Results Christopher M. Mullins, Lipyeow Lim, Christian A. Lang feldolgozta: Ancsin Attila, Dananaj Pál, Horváth Viktor.
Növényökológia terepgyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
MŰSZAKI MEGHIBÁSODÁS? - Avagy mi okozhat műszaki meghibásodást
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Kvantitatív módszerek
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
Az elemzés és tervezés módszertana
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Aktív villamos hálózatok
Villamos energetika III.
Alapsokaság (populáció)
Többtényezős ANOVA.
Binomiális eloszlás.
Rezgőköri emlékeztető
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Geotechnikai feladatok véges elemes
Lineáris algebra.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
Valószínűségszámítás
Rendszerek megbízhatósága
Függvények II..
PPKE ITK 2008/09 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 2. A forráskódolás elmélete.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Csoportkeresési eljárások Vassy Zsolt. Tematika Girvan Newman klaszterezés Diszkrét Markov lánc: CpG szigetek Rejtett Markov lánc ADIOS.
Struktúra predikció Struktúra lehet Felügyelt tanulási probléma
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
I. Előadás bgk. uni-obuda
A lineáris függvény NULLAHELYE
Előadás másolata:

Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság) 2. konzultáció

Nem felújítható elemekből álló rendszerek megbízhatósága Rendszer: olyan termék amelynek megbízhatóságát részeinek megbízhatóságából kiindulva határozzuk meg Ezeket a részeket elemeknek nevezzük A meghibásodás szempontjából: Független elemekből felépülő rendszer: egy elem meghibásodása nem befolyásolja más elemek meghibásodását Nem független elemekből felépülő rendszer: egy elem meghibásodása befolyásolhatja más elem hibamentes működési valószínűségét 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Független elemekből álló rendszer Soros kapcsolású rendszer Párhuzamos kapcsolású rendszer Bonyolult rendszerek 1 2 3 n 1 2 3 n 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Bonyolult rendszerek A hibamentes működési valószínűsége vagy meghibásodási valószínűsége nem számítható ki sorosan vagy párhuzamosan kapcsolt elemcsoportok megbízhatósági jellemzőinek kombinációjával Módszerek A teljes valószínűség tételének alkalmazása A Boole-féle igazságtáblázat alkalmazása 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Mintafeladat Egy kétmotoros repülőgép hajtóművének üzemanyag-ellátása látható az ábrán. A betűjelek jelentése: A a két hajtómű közös üzemanyag-ellátója B1 bal oldali hajtómű üzemanyag ellátója B2 jobb oldali hajtómű üzemanyag ellátója C1 bal oldali hajtómű C2 bal oldali hajtómű B1 B2 C1 C2 A A rendszer akkor van hiba állapotban, ha egyik motor se működik. Ez az eset akkor áll elő, ha a motorok nem kapnak üzemanyagot vagy/és mindkét hajtómű elromlik. 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Az egyes elemek megbízhatósági jellemzői C1 C2 R 0,95 0,80 0,92 F 0,05 0,20 0,08 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

A teljes valószínűség tételének alkalmazása a rendszer hibamentes működési valószínűsége (System Success) az X elem hibamentes működési valószínűsége 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

B1 B2 C1 C2 A Ötlet Az A elem akadályozza, hogy a rendszerünket soros és párhuzamos kapcsolású elemek részrendszereire bontsuk Ha az A elem hibás Ha az A elem működik B1 B2 C1 C2 C1 C2 RS= 0,9904 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

A Boole-féle igazságtáblázat alkalmazása Minden elem minden lehetséges állapota összes változatának felsorolása egy táblázatban Az utolsó oszlopban a rendszer működő (1) vagy nem működő (0) állapota Kétállapotú elemeket feltételezve a táblázat sorainak száma 2n , ahol n az elemek száma Minden olyan sornál, ahol a rendszer működő állapotban volt A 0-knak és 1-eseknek megfelelően összeszorozzuk a megfelelő F és R értékeket, majd a szorzatokat összegezzük 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Nem független elemekből álló rendszer A válóságban amennyiben több párhuzamos elem közül egy meghibásodik, akkor megnő a többiek terhelése, és így megváltozhatnak megbízhatósági paramétereik. Az elemek közötti feltételes valószínűségek meghatározása kísérleti úton nagy ráfordítást igényel, ezért nem gazdaságos. A gyakorlatban ilyen esetekben azt a megoldást alkalmazzák, hogy a rendszert olyan részekre osztják, amelyek függetlennek tekinthetők, és a számításokban ezek lesznek az elemek. Ezen részrendszerek hibamentes működési valószínűségének kísérleti úton történő meghatározása kisebb költséggel jár. 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Markov láncok Többállapotú elemek és rendszerek Különböző hibalehetőségek/állapotok esetén eltérő teljesítményszintek (pl. erőművek-áram előállítási kapacitás, számítógépes rendszerek/klaszterek-adatfeldolgozási sebesség, kommunikációs rendszerek-adatátviteli sebesség) Meghatározott időközönként vagy bizonyos kísérletek végrehajtása után megvizsgáljuk a rendszer állapotát. Amennyiben a rendszer állapota csak a közvetlenül megelőző állapottól függ, az egyes állapotok megjelenéséhez kapcsolódó valószínűségi változók sorozata egy Markov láncot alkot. Kommunikációs hálózat: tfh. A hálózat lehetővé teszi az adatok titkosított továbbítását. Ha a titkosítást végző alrendszer leáll, a hálózat még képes az adattovábbításra, de ez már más teljesítményszint, mert nincs titkosítás  3 állapotú a rendszer. 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Stacionárius Markov Lánc Grafikus ábrázolás Sztochasztikus mátrix Minden Markov lánc egyértelműen meghatározott, ha ismerjük a kezdeti eloszlást (k=0) és a sztochasztikus mátrixot 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Feladat Egy kétállapotú (A1, A2) rendszert felügyelünk. A rendszer állapotát óránként vizsgáljuk meg. A tapasztalatok szerint p12=0,3 és p21=0,2. Annak a valószínűsége, hogy a rendszer kezdetben az 1-es állapotban van 0,9. Mekkora a valószínűsége annak, hogy két óra múlva a rendszer az 1-es állapotban lesz? 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Megoldás 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.

Feladat A kezdeti eloszlás: P0A=0,2; P0B=0,4; P0C=0,3 és P0D=0,1 Határozzuk meg az egyes állapotok bekövetkezési valószínűségeit 1, 2, …, 10 óra múlva 2009/2010 őszi félév 2. J.Zs.Cs.