A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

A LEVEGŐ.
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Készítette: Bráz Viktória
Az ammónia 8. osztály.
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Rézcsoport.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
Hidrogén (H2).
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
NÁTRIUM.
HIDROGÉN-KLORID.
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Az Oxigén.
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
Ammónia.
phosphorum = „fényhordozó”
A kén.
Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
A HIDROGÉN.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
A salétromsav és a nitrátok
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Állandóság és változás környezetünkben
Elemek csoportosítása
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Egy elem és egy vegyület összehasonlítása
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A KLÓR 1készítette: Kothencz Edit. A klór fontosabb jellemzői I. Zöldessárga színű, Fojtó szaga köhögésre ingerel, Gáz halmazállapotú, Mérgező, Vízben.
A nitrogén és vegyületei
A KÉN
Részösszefoglalás Gyakorlás.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A kén=Sulfur.
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Ki tud többet kémiából?.
A nitrogén és vegyületei
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2 Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból

Fizikai tulajdonságok neve vegyjele, rendszáma színe halmazállapota előfordulása a természetben oxigén 8O színtelen gáz O2 kén 16S sárga szilárd S vagy S8 szelén 34Se szürke Se tellúr 52Te szürkésfehér Te Felfedezésük: O2: 1774 Joseph Priestley Se: 1817 Jakob Berzelius Te: 1782 Müller Ferenc Po: 1898 Pierre és Marie Curie Müller Ferenc (1742 – 1825)

Fizikai tulajdonságok (oxigén) Az oxigén a periódusos rendszer VI. a oszlopába tartozó nemfémes kémiai elem; paramágneses tulajdonságú. Cseppfolyós halmazállapotban világoskék színű,  sűrűsége a víznél nagyobb (1,118 g/cm3), szilárd halmazállapotban sötétebb kék kristályokká alakul. Vízben kis mértékben oldódik (1 liter vízben 31 cm3, ez a vízi élővilág szempontjából rendkívül fontos).  Az olvadt ezüst saját térfogatának több mint húszszorosát képes oxigénből feloldani. Színe Színtelen Szaga Szagtalan Halmazállapota Gáz Olvadáspontja -218,8 oC Forráspontja -183,0 oC Sűrűsége 1,31g/cm3 Sűrűsége a levegőhöz viszonyítva 1,1-szer nagyobb

Kémiai tulajdonságok Képlete: O2 1 mol tömege: 32g 6 vegyértékelektronja van Szobahőmérsékleten csak kevéssé aktív, magasabb hőmérsékleten vagy atomos állapotban ("aktív oxigén") azonban igen reakcióképes.  A legkisebb elektronegativitású fémekkel főleg ionos kötéseket létesít. A nagy elektronegativitású nemfémekkel kovalens kötésű, molekularácsos vegyületeket képez. Az oxigén a legelterjedtebb elem a Földön. Oxigénben az anyagok hevesebben égnek, az égést táplálja.

Előállítása Iparilag Az oxigént legnagyobb mennyiségben  cseppfolyósított levegő frakcinált desztillációjával állítják elő (előbb a nitrogén távozik, míg a visszamaradó rész oxigénben feldúsul).  Előállítható még hidrogén-peroxid spontán vagy katalitikus bontásával illetve oxidálásával.  15MPa nyomáson, kék csíkkal megjelölt acélpalackokban hozzák forgalomba. Laboratóriumban Általában oxigéntartalmú vegyületek (pl. HgO,  KMnO4, KClO3, KClO4 ) termikus(hő) bontásával nyernek oxigént. Gyengén savanyított vagy lúgosított víz elektrolízisével (az oxigén az anódon fejlődik) is elő állítják.

Kémiai reakciói Legfontosabb reakciói az égések, vagyis az oxigénnel való egyesülések Fémekkel Nemfémes elemekkel Vegyületekkel

Felhasználása Gyógyászatban légzési elégtelenségnél. Iparban magas hőmérsékletű lángok előállításához. Kötött formában tisztítószerekhez.

Előfordulása Természetben elemi állapotban és vegyületeiben egyaránt. Kőzetek tömegének felét adja. A növények fotoszintézisük során vízből állítják elő. A levegő 21%-át alkotja. Mennyisége állandó, de kismértékű változása is nagy változásokat idéz elő az élővilágban.

Érdekességek Ecetesedés = alkoholok levegővel való érintkezése során bekövetkező oxidációja ecetsavvá avasodás = zsírok, olajok, vajak oxidációja az oxigént 1733-ban a svéd Scheele, majd később, 1774-ben az angol Priestley fedezte fel. Priestley előbb hozta nyilvánosságra kutatásainak eredményeit, ezért őt tartják az oxigén felfedezőjének