Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

A program a „Tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Műegyetemen” (TÁMOP /1/KMR )
Foglalkoztatás és létpénz
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Gazdasági Informatika Tanszék
Programcsomag fejlesztése "multiplex microbead assay" eredmények kiértékelésére •Soft Flow Hungary Kft. •7628 Pécs, Kedves u. 24 Lustyik György
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
A klinikai adatok és a biológiai minták minőségbiztosításának jelentősége a biobankok életében Magyarósi Szilvia és a SCHIZO-08 Konzorcium tagjai Molekuláris.
Országos kompetenciamérés A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása Pongrácz LászlóOktatási Hivatal Magyar Termék Nagydíj.
Boranalitika.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Hogyan működik az elektronikus nyelv
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Diplomás pályakövetési program, komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés az ELTE-n ELTE TÁMOP /2/KMR projekt március 9. TÁMOP /2/KMR
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Puskás Nikoletta Témavezető: Dr. Gömze A. László Miskolci Egyetem
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
SPSS bevezetés.
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
Infrastruktúra fejlesztés a projekt keretében a HEFOP P /1.0 számú „A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Izotóp Intézet Kft. Radiokémiai szennyezők vizsgálata etilén-diamin-tetrametilén-foszfonát (EDTMP) és ón(II)-klorid tartalmú liofilizátumok öregedését.
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Készítette: Páncsics Nikolett Témavezetők: dr. Gergely Gréta Lukács István Endre Nagy Áron.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Kihívások és eredmények az e-learning fejlesztés során Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Two countries, one goal, joint success!
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
Bevezetés Tethys déli pereme El Haria Formáció –Márga –Self, kontinentális lejtő, abisszikus síkság Folyamatos paleocén rétegsor P1a-P5-ig K OUWENHOVEN.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
A Földtudományi kutatás-fejlesztési alprogram
„A szociálpolitikus és szociális munkás képzés megújítása az ELTE és a BCE együttműködésében (SZOCMEG)” TAMOP /2/A/KMR Fő kedvezményezett:
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Környezetvédelmi analitika
Előadás másolata:

Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató

Elektronikus nyelvvel alkalmazása alkohol tartalmú italok esetében Az elektronikus nyelvet főleg összehasonlító elemzések elvégzésére alkalmas. Borok esetében fajta hatás, évjárat hatás, termőhely hatás vizsgálható Sörök mérésekor csomagoló anyagok és tárolás hatásait mérhetjük, esetleges hibákat mutathatunk ki Magasabb alkohol tartalom esetében pedig vissza következtethetünk a felhasznált alapanyagra, technológiára

Badacsonyi Olaszrizling Borok megkülönböztető vizsgálata Két fehér szőlő fajta három különböző borvidékről Minden mintát jól meg tudunk különböztetni. Zöldveltelini 2004 Badacsonyi Olaszrizling Zöldveltelini 2003 Olaszrizling Eger 2003 Zöldveltelini 2005 Olaszrizling Eger 2004 -7 -5 -3 -1 1 3 5 -8 -6 -4 -2 2 4 6 8 10 C2 - 18.36% C1 - 71.55% A Balatonfelvidéki Borvidéken szőlőültetvényekkel rendelkező Németh Borház 2000-es évjáratú Badacsonyi Olaszrizling, és 2003-as évjáratú Zöldveltelini száraz fehérborait; Az Egerszalókon működő St. Andrea Kft 2003-as és 2004-es évjáratú Olaszrizling száraz fehérborait; A Zalai Borvidékről a Kránicz Borház és Étterem 2004-es és 2005-ös Zöldveltelini száraz fehérborait. A mérés diszkriminancia elemzése

Borok tárolási kísérlete Egy-egy palack száraz fehér bort 14 napig tároltunk szoba hőmérsékleten 5°C-ra hűtve lefagyasztva A mérési eredmények főkomponens analízise: 8 szobahőmérsékletű 4 fagyasztott PC2 - 2.076% 5°C-ra hűtött -4 -8 frissen bontott -60 -30 30 PC1 - 95.067%

Sör különböző csomagoló anyagokban A mérés eredményeinek diszkriminancia elemzése: háromféle csomagban két hőmérsékleten két hónapig tárolt sör minták

Sör íz-hibák felderítése Különféle lehetséges íz-hibát okozó vegyületekkel kiegészített sör minták és egy kontroll sör mérési eredménye (diszkriminancia elemzés) -4 -2 2 4 -8 8 C2 - 14.99% C1 - 71.82% control 1. 2. 3. 4. Etil-acetát 0,1 g/l Diacetil 150ppb Acetaldehid 80 ppm Izo-α-sav 32 ppm Ízküszöb érték alatti konc

Körte pálinka vizsgálat Mind a párlat típusok, mind a magozottság kimutatható a mintákból.

Barack pálinka vizsgálatok négy kajszi fajta kétféle lepárlási technológia minta előkészítés nélkül A mérési eredmények diszkriminancia elemzése: A fajták és az eljárások is jól megkülönböztethetőek.

Rumok vizsgálata 3 féle rum megkülönböztető vizsgálata A vizsgálat kimutatta, hogy a C12715 jelű minta különbözik a többi C mintától 3 féle rum vizsgálata 20-szoros hígítás Alpha M. O. S. Application Note 2004

Tequila mérés 3 féle érlelési típus Blanco (hosszabb érlelés nélküli) Reposado (2-12 hónap) Añejo (legalább egy év) Egy gyártótól származó 6 féle tequila, mely 3 féle érlelésen ment át. Alpha M. O. S. Application Note 2008

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP 4.2.1-09/1/KMR-2009-0002 Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. www.uni-corvinus.hu „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.