1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
2005 május Kétszintű érettségi.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Vállalati pénzügyek Nemzetgazdasági információk, adatok gyűjtése.
Természetvédelmi mérnök MSc 2010/2011. I. félév Készítette: Joó Tímea.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Sajtóregisztrációk. Egyetemes sajtóbibliográfiák és lelőhelyjegyzékek KÖN-411 Tájékoztatás, információforrások szakszeminárium 1. Oktató: Németh Katalin.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Könyvtári informatika I.
A dokumentumellátás hazai rendszeréről 1 Dávid Boglárka.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Irodalomkutatás online forrásai Ruttkay Szilvia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Országos Széchényi Könyvtár
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Bölcsészet- és Természettudományi Könyvtár Könyvtárközi kölcsönzés

2 Miről lesz szó? Kérésirányítás rendje Lelőhely-információk forrásai könyvek időszaki kiadványok Adatpontosítás

3 Kérésirányítás rendje a korábbi szigorú hálózati kérésirányítási előírások már nem érvényesek 73/2003. (V. 28.) kormányrendelet az Országos Dokumentumellátási Rendszerről: a szolgáltató könyvtár –elsősorban az illetékes megyei könyvtár – haladéktalanul szolgáltatja a kért dokumentumot eredetiben, másolatban, elektronikus vagy más egyéb formátumban, illetve értesíti a kérés teljesítésének akadályáról a „kérés gazdája” a kérő könyvtár => ismernie kell a lelőhely- információk forrásait

4 A lelőhely-információk forrásai ODR: olyan szolgáltatási rendszer, amely az országos lelőhely-nyilvántartás segítségével a könyvtárakon keresztül biztosítja könyvtárhasználók számára a könyvtári dokumentumok (a továbbiakban: dokumentumok) hozzáférhetőségét. Online források (lelőhely-adatbázisok, katalógusok, levelezőlisták) Nyomtatott források (helyben, központi szolgáltatás) Elvi alapok ismerete, pl. kötelespéldány-elosztási rend

5 Könyvek MOKKA ODR lelőhely-adatbázis Szirén-használók HUNKAT egyházi könyvtárak Theca HUNOPAC konyvtar.lap.hu Témakereső a Könyvtári Intézet ODR-oldalain

6

7 ODR-problémák, tippek „Tisztelt Listatagok! Keresem a következő könyvet: Kovács András Bálint : A modern film irányzatai. -Palatinus, 2005 Tudná valaki kölcsönözni? Az ODR-ben csak bibliográfiai információt találtam, illetve egy kikölcsönzött példányt.” Bibliográfiai információ: B10/X lelőhely nélküli rekord Csonka, hibás rekord => MARC kijelzés Üres kérőlap

8

9

10 OSZK Könyvek Központi Katalógusa, a „KC” A magyarországi könyvtárakban megtalálható, az ig Magyarországon megjelent, bármilyen nyelvű, valamint az 1801 óta külföldön megjelent, bármilyen nyelvű könyvekről érkező bejelentéseket tartalmazó cédulakatalógus + rendkívül gyors, pontos lelőhely-tájékoztatás tel.: és fax: A lelőhelyként kapott könyvtárkódok feloldása az OSZK honlapján visszakereshető ( Útmutatók –Könyvtárkódok

és 1978 között kiadott könyvek: a megyei könyvtár megkeresése után a teljes körű köteles példányban részesülő volt Kossuth Lajos Tudományegyetem Könyvtárát, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárát, az Országos Széchényi Könyvtárat, valamint a szakterület szerint illetékes országos feladatkörű szakkönyvtárat kellett megkeresni után kiadott könyvek: újabb elosztási rend, a regionális központi könyvtárakhoz, azaz a volt Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárhoz, a pécsi Egyetemi Könyvtárhoz, a volt József Attila Tudományegyetem Központi Könyvtárához, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárhoz, a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem Központi Könyvtárához, az illetékes megyei könyvtárhoz, illetve a szakterület szerint illetékes országos feladatkörű szakkönyvtárhoz kellett fordulni. Kötelespéldány-elosztási rend

12 Időszaki kiadványok Külföldiek Nemzeti Periodika Adatbázis (NPA) a magyarországi könyvtárakban megtalálható külföldi időszaki kiadványok lelőhelyjegyzéke 1665-től + Elektronikus előfizetések: katalógusokban, felhasználói szerződéstől függ a szolgáltatás

13 Magyarok Nincs teljes nyilvántartás, IKB OSZK katalógusában, ODR-ben, katalógusokban Kötelespéldányok elosztási rendje 1952 előtt Magyarországon magyar és idegen nyelven megjelent, valamint a külföldi hungarika hírlapok és folyóiratok lelőhelyéről: az OSZK Hírlapcsoportja Online verzió? MATARKA ( IKB ( EPA ( )

14 Könyvtárközi kölcsönzési levelezőlista Az SZTE Könyvtárának gondozásában Regisztráció: A más forrásokból teljesíthetetlen keresések fóruma.

15 Óvónők kincsestára : módszertani kézikönyv / [szerk. Ferenczi Tímea, Libor Erika, Vizvári Tamás] Budapest : Raabe, 2000 „Sajnos csak az OPKM-nél találtam egy OT-t és az OSZK- nak van még meg, de ők sosem teljesítették a könyvtárközi kéréseimet, ezért ha valakinek megvan és tudná küldeni, kérem jelezze!” Az OSZK a teljesség igényével gyűjti a hungarikumokat, azonban a könyvtárnak ez az állománya eredetiben még könyvtárközi kölcsönzés keretében sem kölcsönözhető. A nem-hungarikum állomány – egyéb hazai lelőhely hiányában – kölcsönözhető. A dokumentumokból az állományvédelmi szempontok figyelembe vételével nyomtatott és elektronikus másolat, mikrofilm és/vagy mikrofilmről készült papírmásolat (Canon másolat) készülhet. OSZK Dokumentumellátó Szolgálat tel.: , , , fax:

16Adatpontosítás Hiányos, pontatlan kérések azonosítása pl. könyvfejezet, analitika, gyűjteményes kötetek Bibliográfiai adatbázisok: általánosak, szakterületek szerintiek, pl. a FSZEK Irodalmi, Szociológiai, Mese adatbázisa ( a multidiszciplináris MATARKA ( az IKER ( az OPKM pedagógiai adatbázisa a BME-OMIKK Cikk adatbázisa és Magyar Műszaki és Gazdasági Repertóriuma az OMgK Mezőgazdasági bibliográfiája a Magyar Orvosi Bibliográfia stb Internetes keresők Külföldi anyag: OSZK Ugródeszka, KVK

17 Köszönöm a figyelmet! Várom a kérdéseket, problémákat, javaslatokat! Dávid Boglárka