Etikai kérdések a LIBINFO működésekor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az Internet elterjedése Lakossági felhasználás. Internet terjedése.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Orvosi antropológia program
Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Legfontosabb törvényeink
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Etikai alapelvek az ápolásban
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A Magyar Pszichológiai Szemle témák és statisztikák tükrében Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke Szubjektív főszerkesztői kommentárok.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Digitális gyűjtemények és a Creative Commons
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Hogyan tájékozódhatsz magyar nyelven a 7DayWealth weboldalon Írd be a link keresőbe a 3. -ban kapott ezen személyes linkedet !
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
Az Alkotmánybíróság.
Kereső programok levelezés. Google története 1995: Larry Page és Sergey Brin 1996: keresőmotor tervezése 1998 szept. 7: megalakult a Google Inc. Ma: havonta.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
A felvételi eljárás elemei
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
Háziorvosok/házi gyermekorvosok jelentési rendszere
A felvételi eljárás elemei
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
A kutatás etikai vonatkozásai
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
A konzorcium két éves tapasztalatai
Előadás másolata:

Etikai kérdések a LIBINFO működésekor Dr.Szabóné Balogh Clarissa cbalogh@lib.sote.hu Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár

LIBINFO ismertetése 1999. szeptemberében Drótos László Moldován István irányításával MIT-HOL néven magyar, angol nyelven egyéni kezdeményezésre KATALIST-n tettek felhívást közzé 2001. júniusától az Országos Széchényi Könyvtár Olvasó és Tájékoztató Szolgálata vette át a tevékenységet

MIT-HOL (Hungarian Online Librarian alapelvei A tájékoztató munka jellegéből adódóan a MIT-HOL nem vállalkozik közvetlenül felhasználható anyagok elkészítésére, cél az, hogy a kérdező a megadott források ismeretében maga találja meg az adott kérdésre a választ A szolgáltatás on-line lényéből következően, a könyvtári gyűjteményeken kívül egyre nagyobb mértékben a világhálón fellelhető információk továbbítása a MIT-HOL feladata. A rendszer legnagyobb erénye, hogy egyes intézmények korlátozott lehetőségei kitágulnak: a tájékoztató munkában egymás forrásaira is támaszkodhatnak.

MIT-HOL működésének elvei Csak forrásanyagokkal alátámasztott, tény információk dokumentumok szolgáltatása Jogi és orvosi kérdéseket (történeti jellegűeket kivéve) nem válaszolunk meg A rejtvény és kvíz kérdéseket kizárjuk Nem feladatunk házi feladatok, dolgozatok elkészítése

MIT- HOL működésének elvei folyt. Bibliográfiát nem készítünk Idegen nyelvű fordítást nem vállalunk, az információt eredeti nyelven továbbítjuk Adatvédelem alá eső személyes adatokat nem szolgáltatunk Családtörténeti kutatást nem végzünk

LIBINFO etikai kódexe Etikai Kódexet 2001 november 21-én a szolgáltatás működésére létrehozott Konzorcium elfogadta Jogi és orvosi kérdésekre érdemben nem válaszolunk, csupán forrásokat adunk és javasoljuk, hogy a kérdező forduljon szakemberhez

Néhány kérdés Saját betegségről Édesanyámat elküldték a Kékgolyó utcába kivizsgálásra, ahol azt kell kideríteni, hogy K589 este forog-e fenn? Érdekel, hogy ez rákot jelent-e? Milyen fajtái vannak a nyirokcsomó daganatos betegségeinek? Hodgkin kór jeligére.

Saját betegségről Hol található bővebb információ a hőkezeléses eljárásnál nőgyógyászati onkológiában. Kolléganőm rákos. Édesapám bőre basaliomás orrát plasztikázták, újak jönnek elő. Mit tegyek? Mi a legújabb irányzat Chron betegségben? Ebben szenvedek.

Dolgozathoz kér irodalmat A stroke fogalma, okai tünetei és kezelési lehetőségei, rehabilitáció Koraszülöttek táplálási lehetőségei Összefoglaló közlemények 1998-2001 között eredmények, mortalitás amputatios ráta

Egyéb Hol találhatom meg az estrogen progeszteron receptor és a her2 gén promoterjeinek a DNS szekvenciáját. A PubMed-ben kerestem.

Leggyakrabban ajánlott weblapok http://www.lib.sote.hu http://www.google.com http://www.yahoo.com http://www.pubmed.nl http://www.weborvos.hu http://www.patika.hu http://www.eol.hu http://www.gyaloglo.hu/orvosok/temak http://www.fogorvos.lap.hu

Hippokratészi eskű Az orvosnak mindig a beteg javát kell a legfontosabbnak tartani Nil nocere A nem ártani elv Jogtalanságot nem elkövetni A titoktartás kötelezettsége

Imre József: Orvosi Ethika. Bp. 1925 „Tulajdonképpen az orvostól nem kívánunk mást, mint a paptól, a kereskedőtől, a tisztviselőtől stb. becsületességet, tiszta erkölcsöket, rendezett életfolyást.

A gyógyíthatatlan, rossz kórjóslatú betegek felvilágosításának etikai kérdései Orvosi igazmondás kötelessége 1950-s USA vizsgálat szerint a rákos beteg 82%-a akarta tudni a diagnózist Amerikai Kórházszövetség A betegek jogai 1973. A betegeknek joguk van teljes felvilágosításra, betegségük diagnózisáról, terápiájáról és prognózisáról.

Mai gyakorlat 1979-n az USA-n az orvosok 90 %a megmondta a rákos betegnek a diagnózisát Amerikai Orvosszövetség 1980-s kódexe az első amely az orvos kötelességévé tette a beteggel szembeni őszinteséget

Mai gyakorlat Kegyes hazugság ellen pl. angol Cancer link A Rákos betegek jogainak deklarációja Jogom van tudni, hogy rákom van

Magyar gyakorlat „Kegyes hazugság” hagyománya a magyar gyakorlatra is jellemző volt Magyar Orvosi Kamara 1991 évi állásfoglalása- súlyos betegek felvilágosításában törekedni kell, hogy a beteg se betegsége természetére se prognózisára ne tudjon következtetni

Magyar gyakorlat Mára ez a felfogás megváltozott . Az Egészségügyi Törvény a Magyar Orvosetikai Kódex a rossz prognózisú betegségben szenvedők őszinte tájékoztatását írja elő Vannak spontán gyógyulások pl. retinoblasoma

Halálfélelem A haldoklók kevésbé félnek a haláltól mint az egészségesek Az orvosok az átlagot jelentősen meghaladó hálál félelme a halállal való rendszeres találkozás eredménye

Könyvtáros feladata Minden segítséget meg kell adni, de nem diagnózist, terápiát A rossz prognózisú betegségeknél fel kell ajánlani a szakorvoshoz való fordulás lehetőségét A könyvtáros nem orvos, nem adhat konkrét betegségekben tanácsot