ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A hulladék szerepe az ember életében
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Hulladékkezelés.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
A kémiai biztonságról közérthetően
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A hulladékok fajtái és jellemzői
Hulladékgazdálkodás Hulladékhasznosítás az élelmiszeriparban
Környezetvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Környezetvédelem és vízgazdálkodás Mezőgazdasági hulladékok és melléktermékek hasznosítása.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Agrár-környezetgazdálkodás
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS

Ökológiai gazdálkodás elnevezései Biológiai gazdálkodás – latin és francia nyelvterületen Ökológiai gazdálkodás – német nyelvterületen Organikus gazdálkodás – angol nyelvterületen, Skandinávia Ökológiai gazdálkodás (def.) A mezőgazdálkodás egyik lehetséges módja, amely során egészséges, teljes értékű élelmiszereket állítanak elő olyan módszerrel, amelynek szigorú feltételrendszere törekszik a természetes ökoszisztéma védelmére és a fenntartható gazdálkodás elérésére az ezzel foglalkozók számára tartós megélhetést biztosít, törekszik a környezet állapotának megőrzésére és javítására, elősegíti a vidéki térségek szociális helyzetének javítását

Ökológiai gazdálkodás jellemzői A teljes termelési folyamat során szigorú feltételrendszer A gazdálkodás során sem a termék, sem a környezet nem szennyeződhet Az élelmiszerekben a peszticid és nitrát terhelés csökken Antibiotikus és hormonkészítmények maradványainak mennyisége csökken Biotermékek beltartalmi mutatói (vitamin és ásványi anyagok) jobbak Elősegíti a diverzitás fenntartását GMO felhasználása nem megengedett Megújítható és megújuló energiaforrások alkalmazása

Zárt üzemi körfolyamat jellemzi: növénytermesztés-állattenyésztés-trágyakezelés összekapcsolása Takarmánytermelés saját forrásból Keletkező trágya és melléktermékek felhasználása Talajtermékenység és szerkezet fenntartása Nincs földnélküli állattartás Nincs talaj nélküli növénytermesztés Szintetikus növényvédő készítmények csak korlátozottan használhatóak fel

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS FEJLŐDÉSE ÉS KÜLÖNBÖZŐ IRÁNYZATAI

Természetes gazdálkodás 1800-as évek végétől „életreform mozgalom” Több mozgalom, szellemi irányzat összefoglaló neve antialkoholista, természetgyógyászat, állatvédők, vegatarianizmus Az életmód megváltoztatására törekedett A mozgalom része volt a „vidékreform mozgalom” Landreform: A lakótelepek körül vidéki környezetet hoztak létre, kertművelési lehetőség a szabad levegőn „természetes gazdálkodás” irányzat Ewald Könemann: Biológiai talajművelés és trágyagazdálkodás Biológiailag aktív talajélet megőrzése, humuszban gazdag talajszerkezet megtartása Korhasztott szerves hulladékkal való trágyázás Komposztálás a városi szerves hulladék felhasználásával Ásványi trágyák és kőzetlisztek alkalmazása, zöldtrágyázás Kímélő és nem forgató talajművelés

Biodinamikus gazdálkodás Rudolf Steiner tanaira alapozott Antropózófia szellemiségén alapszik (a világot egy oszthatatlan egységes szellemiség vezérli) A gazdaság is egy zárt oszthatatlan, önálló egység (talaj, növény, állat, ember) A növényben, talajéletben és az állatokban is meglévő saját aktivitást támogatja Pillangósok termelése (N utánpótlás kemikáliák helyett) Az állattartás előfeltétele a gazdálkodásnak Gyógynövény preparátumok felhasználása Égitestek állásának figyelembevétele a mezőgazdasági munkák végzésekor (vetési naptár) Demeter értékesítési szervezet és védjegy (1927 óta)

Szerves-biológiai gazdálkodás Hans Müller és Hans Peter Rusch nevéhez kötődik Svájcban a kisparaszti érdekekért és szociális problémáik megoldásáért küzdött 1987 óta Bioland szövetség Elsődleges elv a talajtermékenység fenntartása A talajművelés során kerülni kell a talajrétegek keveredését (talaj flórája és faunája ott a leghatékonyabb, ahol kialakult) Műtrágyát és peszticidet nem alkalmaz Trágyát síkkomposztálják (azonnali kijuttatás és sekély beforgatás) Pillangós növények és vetésforgók

Howard-Balfour biogazdaság Angliában alakult ki Alapleve a humuszgazdálkodás Vetésforgóban a sekélyen és a mélyen gyökerező növényeket váltogatják (teljes tápanyagfeltöltés) Szervestrágyaként komposztot használ Növényvédőszerként engedélyezett a kén, réz, nikotin Lemaire-Bounchet biogazdálkodás Franciaországban Nem alkalmaz ipari eredetű növényvédő szert N ellátást a pillangósok termesztésével éri el Szerves bázisú trágyaszereket használ (vérliszt, csontliszt), lignin, cellulóz Szárított és őrölt mésztartalmú tengeri alga Növényi extraktumok használata

Ökológiai gazdálkodás szabályozása 1972-ben alakult IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement) Nemzetközi szinten meghatározza az alapszabványt Globális irányelveket ad Nemzetközi garanciarendszert biztosít A leendő tanúsító szervezetnek meg kell felelnie az IFOAM akkreditációs eljárásnak, ezután az IOAS elismeri (International Organic Accreditation Service) Feltételek: Képzett szakemberek, anyagi érdekeltségektől mentes működés Érvényes kormányzati és regionális szabályok betartása A tanúsítani kívánt valamennyi termékre legyen kidolgozott, az IFOAM-nak megfeleló feltételrendszer A szabványokat és a tanúsítás feltételeit nyilvánossá kell tenni Rendelkezzen eljárási renddel az ellenőrzésre vonatkozóan

Magyarországi helyzet 1987 Biokultúra Egyesület megalakulása, IFOAM tagsága 1995 EU felveszi a Biokultúra Egyesületet és Magyarországot a „harmadik országok listájára” Az Egyesület feltételrendszerét és ellenőrzési gyakorlatát az EU rendszerével ekvivalensnek ismerik el Egyedi importengedély nélkül szállítható termék az EU-ba 1995 nyers növényi termék 1996 feldolgozott növényi termék 2003 állati termékek 1996 Biokultúra Egyesületből kiválik a Biokontroll Hungária Kht. Biokontroll Kht. végzi az ellenőrzést, tanúsítást 2000-ig a holland Skal is tanúsított Magyarországon 2002-től a Hungária-Öko-Garancia Kft is megkezdte a tanúsítást

Államilag garantált jogszabályi háttér 140/1999 (IX.3.) Kormányrendelet a mg termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításának, forgalmazásának és jelölésének feltételeiről Végrehajtási utasításai: 2/2000 (I.18.) FVM-KöM rendelet Módosítása 82/2002 (IX. 4.) FVM KvVM (állattartás is belekerül) EU csatlakozás után érvényes: 144/2003 (IX.9) Kormányrendelet (140/1999-es módosítása) 74/2004 FVM rendelet a végrehajtásról és jelölésről EU „bio” rendelete: 2092/91 EGK rendelet

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

Hulladék: A fenntartható fejlődés gátja, mert Minden olyan kibocsátás, amely a gazdasági és társadalmi tevékenységből kerül a környezetbe, de felesleges illetve nem hasznos az adott tevékenység közbenső vagy végső célja szempontjából A fenntartható fejlődés gátja, mert A keletkező hulladék mennyisége meghaladja a környezet hulladék feldolgozó képességét Olyan anyagok is keletkeznek, amelyeket a környezet nem képes lebontani Erőforráspazarlás

HULLADÉK KATEGÓRIÁK Q1 Másként meg nem határozott termelési és fogyasztási maradékok Q2 Előírásoknak nem megfelelő, selejt termék Q3 Lejárt felhasználhatóságú, szavatosságú termék Q4 Kiömlött, veszendőbe ment és károsodott anyagok Q5 Tervezett tevékenység során szennyeződött anyagok (tisztítási folyamatok maradványai, csomagolóanyagok) Q6 Használhatatlanná vált alkatrészek, tartozékok (akkumulátorok, szárazelemek) Q7 A további használatra alkalmatlanná vált anyagok (szennyeződött sav, oldószer) Q8 Ipari folyamatok maradék anyagai (salak)

Szennyezés csökkentő eljárások maradékai Q9 Szennyezés csökkentő eljárások maradékai (iszapok, mosófolyadékok, szűrők) Q10 Gépi megmunkálás, felületkezelés maradékai (esztergaforgács) Q11 Ásványi nyersanyagok kitermelésének és feldolgozásának maradékanyagai Q12 Tiltott anyagokat tartalmazó termékek (PCB tartalmú olajok) Q13 Bármely anyag vagy termék amelynek a használatát jogszabály tiltja Q14 A birtokosa számára tovább nem használható anyagok (mg., irodai hulladék) Q15 Talajtisztításból származó szennyezett anyagok Q16 Bármely hulladékká vált anyag vagy termék, amely a fenti kategóriákba nem sorolható

HULLADÉKOK CSOPOROSÍTÁSA EREDET SZERINT Települési Termelési HALMAZÁLLAPOT SZERINT Szilárd Folyékony Iszap, pasztaszerű KÖRNYEZETI HATÁS SZERINT Veszélyes Nem veszélyes, inert

KIEMELTEN KEZELENDŐ VESZÉLYES HULLADÉKOK Hulladékolajok Akkumulátorok és szárazelemek Elektromos és elektronikai hulladékok Kiselejtezett gépjárművek Egészségügyi hulladékok Állati eredetű hulladékok Növényvédő-szerek és csomagolóanyagaik Azbeszt

A „hulladékprobléma” súlyosbodásának okai: Emberiség létszáma nő Lakosság koncentrálódik Gazdaság növekszik Gazdasági szerkezetváltozás (csomagolás, veszélyes hulladékok) Csökken a termékek élettartama (egyszer használatos eszközök, „eldobható társadalom”)

HULLADÉKOK ÁRTALMATLANÍTÁSA: HULLADÉKOK KEZELÉSE: Hulladék ártalmatlanítása és ártalmatlanításra való előkészítése fizikai, kémiai vagy biológiai lejárások alkalmazásával, illetve a kezelő létesítmények utógondozása, hasznosítása HULLADÉKOK ÁRTALMATLANÍTÁSA: A hulladék környezet veszélyeztető, szennyező vagy károsító hatásának megszüntetése, kizárása a környezet elemeitől való elszigeteléssel vagy anyagi minőségének megváltoztatásával HULLADÉKELHELYEZÉS: Amikor a keletkezett hulladék kezelve vagy kezeletlenül átmeneti (tárolás) vagy végleges elhelyezésre (lerakás) kerül egy alkalmas(sá tett) területen

HULLADÉKOK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA Csökken a végső hulladékok mennyisége Kisebb környezetszennyezés Megtakarítható a hulladékok elhelyezésének és feldolgozásának költsége Csökken az erőforrások relatív szűkössége

ÚJRAHASZNOSÍTÁS FORMÁI Visszaforgatásos (recycling) újrahasznosítás A hulladékot változatlan formában az eredeti célra használják Teljes visszaforgatás folyamatos és veszteség nélküli újrahasználat Pl.: hűtőközegek zárt rendszerben Részleges visszaforgatás Pl.: visszaváltható üveg, mert egy része törik Újrahasznosítás a hulladék átalakításával Újrahasznosítás azonos tevékenységen belül Pl.: fafeldolgozáskor keletkező hulladék a farostlemez gyártás alapanyaga Hulladék más tevékenység során történő hasznosítása Pl.: hulladék energetikai célú hasznosítása üvegőrlemény útborkolatgyártásban adalékanyag szennyvíziszap téglagyártásban

ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ ANYAGOK ÉRTÉKÉT MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK Minőség Tisztaság (szennyezettség) Homogenitás (különböző fajtájú és méretű anyagok különválaszthatósága) Térbeli elhelyezkedés (begyűjtés költsége, egy helyen jelentkező mennyiség) Összes mennyiség (feldolgozóipar létrehozása gazdaságos-e) Hulladék keletkezésének időbeli eloszlása (üdülőterületeken a hulladék szezonálisan keletkezik, az energetikai hasznosítás gazdaságtalan lehet)

ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOK KÖLTSÉGEINEK ÖSSZETEVŐI Megvásárolás költsége (akkor éri meg vételárat fizetni, ha a felhasználónak más lehetősége is lenne, vagy a hulladék különösen veszélyes Összegyűjtés (begyűjtés) költsége (a gyűjtőhelyek létesítése nagy beruházás, nagy állandó költséggel jár, a hulladékok időbeli fluktuációja a gazdaságosságát befolyásolhatja) Szállítási költség (a távolság mellett az esetleges különleges berendezések igénye) Tárolási költség Feldolgozási költség