„ÖKO-BMK” – a BMK tematikus öko-programjainak és intézményi fenntarthatósági tervének ismertetése Közművelődési szakmai fórum, 2011. április 5., Budapesti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
A Főváros települési szilárd hulladék
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
Helyi Érték- Értékhely! KEOP CELODIN Zalai Alapítvány.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Napocska Napköziotthon
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Povorello XXI – A rend jövője PR és kommunikációs javaslatok.
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
AZ EGRI CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT MUNKATERVÉNEK BEMUTATÁSA Készítette: Pappné Kormos Zsuzsanna.
Környezeti szemléletformálás
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Hulladékból termék c. kiállítás ÖKO- Pack Kht
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
Kapcsoldától az Én Belső Szín Házam tematikus projektig és szakmai konferenciáig.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
Tegyünk Egészségünk Színvonaláért Alapítvány Civil vélemény Dr. Kovács Gabriella Igazgató, TESZ Alapítvány február.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Környezeti nevelés uniós forrásokból
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
-A vidékfejlesztési miniszter 11/2013. (III. 5.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés.
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
Hegyvidéki Kulturális Szalon
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

„ÖKO-BMK” – a BMK tematikus öko-programjainak és intézményi fenntarthatósági tervének ismertetése Közművelődési szakmai fórum, április 5., Budapesti Művelődési Központ

A BMK környezettudatos programjai Miért fontos számunkra a környezeti szemléletformálás? Egyre markánsabban előtérbe kerülő, össztársadalmi összefogást sürgető probléma. Társadalmi felelősségvállalásra ösztönző, érték- és kultúraközvetítő tevékenység. Még mindig újszerű, kiaknázható, kreatív eszközökkel sikeresen feldolgozható terület. A formális oktatás tevékenységét hatékonyan képes támogatni, kiegészíteni. A civil kapcsolatainkat erősíti, az oktatás, a civil szféra és a közművelődés hármas összefogását elősegíti.

Tevékenységeink 2000-től A természetvédelem, a túrázás, a rekreáció és a környezetkultúra fejlesztése köré felfűzött tevékenységek és információszolgáltatás Zöld Könyv – Budapest természeti környezete, mint közművelődési színtér c. kiadvány (Szerk.: Szabóné Susa Ágnes) 2004 – Korlát program és Kirandul.hu – Hogyan juthatunk zöldközelbe Budapesten és környékén? tematikus honlapok megszületése. Célja: Budapest természeti értékeinek, zöld felületeinek, közparkjainak gyűjtése, népszerűsítése, ismertetése elsődlegesen a mozgásukban korlátozott érdeklődők igényei és elvárásai szerint.

Zöld Könyv - Budapest természeti környezete, mint közművelődési színtér Kirandul.hu – Hogyan juthatunk zöldközelbe Budapesten és környékén? 2011.

Tevékenységeink 2008– tól: a környezettudatosság, a mindennapi életvezetés terén hasznosítható információk és alkalmazható megoldások, valamint a környezeti nevelés került előtérbe. Szemléletünk: a „zöld” témát igyekszünk a művészet, a kreativitás, a játék és a gyakorlati ismeretek irányából megközelíteni. Partnerségben a területen magas színvonalon dolgozó, újszerű módszertani megoldásokat alkalmazó civil szervezetekkel. A munkánkat lehetővé tevő források: NKA, TÁMOP, partneri együttműködés.

Tevékenységeink 2008–2011. Elsődlegesen gyermek- és ifjúsági korosztályt célozzuk meg. Programjainkat elsődlegesen a fővárosi és kerületi iskolák diákjai számára kínáljuk, szervezett keretek között. Pozitív visszaigazolás, az oktatási intézmények, a pedagógusok és a lakosság részéről (meglévő igény kielégítése).

Messzelátó programok Messzelátó Programok a Szünidödö program keretén belül Benne: biztonságos városi bringahasználat, túrázás, a Budakeszi Vadaspark és a XI. kerületi Humusz Ház hulladékos tanösvényének meglátogatása.

Te + a Világ programok május Hulladékból termék – az Öko-Pack Nonprofit Kft. szemléletformáló, ismeretterjesztő környezetvédelmi szakkiállításának befogadása Rendkívül látványos tárlat, amely a szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosítás folyamatait és a hulladékok keletkezésének megelőzését népszerűsíti. Nagy értéke, hogy a kiállításhoz szakszerű oktatóprogram, tárlatvezetés és játszóház is társul. Lásd bővebben: Újabb tárlatuk a Tükörben a világ címet viseli, amely a globális összefüggésekről, a fogyasztói szokásainkról, valamint az alapvető emberi szükségletekről és értékekről szól. Bővebben:

Hulladékból termék kiállítás 2009.

Hulladékból termék kiállítás papírbútorok

A kiállítás kiegészítő programjai „RuhÁZD fel a Világot!” meghívásos pályázat a kreatív újrahasználat jegyében ÚJRARUHA divatshow a kiállításmegnyitó részeként (a Modell Divatiskola közreműködésével) Interaktív öko-órák: a reklám, a globalizáció, a tudatos vásárlás, a fair trade (méltányos kereskedelem) és a hulladék-megelőzés témakörökben. A foglalkozások lebonyolítását a Humusz Szövetség a Zöld Fiatalok Egyesület (ZÖFI) és a Védegylet Méltányos Kereskedelem Munkacsoportja vállalta.

Újraruha divatbemutató a Modell Divatiskola közreműködésével

„RuhÁZD fel a Világot!” pályázat Minitárlat

Te + a Világ Családi Nap Benne: mesedarab a Humusz Szövetség és az ÖkoPack Nonprofit Kft. Hulladékos Játszóháza Fair Trade teakóstoló (Védegylet) „Re:Kreatív” Műhely - újrahasználatra építő kézművesség (csomagolóanyagok felhasználása a Cellux Csoporttal, afrikai sámánszobor faragás maradék hungarocellből) valamint konga dobosok koncertje. A programsorozat látogatottsága: 800 regisztrált csoportos látogató, összes látogató ezen időszak alatt: 7873 fő, aktív médiavisszhang.

Te + a Világ Családi Nap Játékok csomagolóanyagokból a Cellux Csoporttal

Te + a Világ Családi Nap Konga dobosok koncertje

Programok 2010 Programok a TÁMOP A közművelődés a nem formális, informális tanulás szolgálatában c. konstrukció TeÉrted Akadémia c. nyertes projektjének keretében 2009–2011. közötti időszakban 12–16 éves fiatalok számára szervezett komplex kompetenciafejlesztő programsorozat elemeként (interaktív foglalkozás-sorozat, tábor, egyéb programok részelemeként) A TeÉrted Akadémia ifjúsági programról bővebben itt: n&id=35&Itemid=215 n&id=35&Itemid=215

Öko-Műhely Partnerségben a Humusz Szövetséggel 7 részes, tanórán kívüli interaktív foglalkozás-sorozat, aktív műhelymunkára, terepfoglalkozásokra építve. 2 iskola egy-egy osztályának bevonásával, heti egy alkalommal. A feldolgozott témakörök: fogyasztói kultúra, a reklám hatásai a fogyasztásunkra, tudatos vásárlás és élelmiszerbiztonság, házi praktikák, önkéntesség. Ismertetője: teerted-bmk.pdfhttp:// teerted-bmk.pdf A terepgyakorlat részeként csoportos látogatás a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben (Hulladékégető) és biopiknik szervezése. Látogatás-szervezés:

Zöld Tábor – Pécsvárad, Dombay-tó Bentlakásos ifjúsági tábor ( A természetközeli életmód, a hagyományos értékek és a globális gondolkodásmód egységére építve. Szakmai vezető: Zöld Fiatalok Pécs projektmódszer, interaktív foglalkozások, szabadidős tevékenységek íjászat, lovaskocsizás, kenyérlángos sütés, túrázás a Mecsekben, óriásvászon-falikép festése a Murál Morál Mező tagjaival (közösségi falfestés projektmódszerének alkalmazása). Lásd bővebben: és A ZÖFI oktató és ismeretterjesztő tevékenysége hazánkban egy még viszonylag friss nevelési területre, a fiatalok globális nevelésére koncentrál. Legfontosabb céljuk, hogy a globális problémákra – értve ez alatt a társadalmi, gazdasági és környezeti problémákat is – felhívják a figyelmet.

Zöld Tábor a zöldben Hagyományőrző lovaskocsikázás

Óriáskép festése zöld témákra A pécsi Murál Morál Mező tagjaival

Nulla Hulladék Kampányhét a BMK-ban Csatlakozás a Humusz Szövetség összefogásában megvalósuló Nulla Hulladék Kampányhéthez. Az európai hulladékmegelőzési hét és a nemzetközi „Ne vásárolj semmit nap!” alkalmából (Lásd: A tematikus hét során házi kozmetikum-készítési praktikákkal, – az anyagtakarékosság és újrahasználat jegyében – csomagolóanyagokat felhasználó ékszerkészítéssel, a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma mini vándortárlatával a Cellux Csoport dizájntárgyaiból adott válogatással vártuk az érdeklődőket

Nulla Hulladék Kampányhét a BMK-ban Fölösleges Áruk Fóruma Humusz vándorkiállítás

NUHU Kampányesemények Házi kozmetikumok készítéseKreatív újrahasználat

A BMK fenntarthatósági terve Tervünk (programunk) nem tanúsított belső dokumentum, amelyben önmagunk számára határozunk meg erőfeszítéséket. Komplex technikai-műszaki korszerűsítés hiányában máshová helyeződnek a hangsúlyok: a terv a szervezeti és az irodai működésre, valamint a munkavállalói gyakorlatok tudatosabbá tételével elérhető eredményekre koncentrál. Létrejöttét a futó TÁMOP programjaink tették lehetővé. A terv lapozható formában itt olvasható: &Itemid= &Itemid=207

Alapelvek, hangsúlyok Körültekintőbb menedzsment a beszerzések környezettudatos szempont szerinti átgondolása anyag- és energiatakarékos megoldások alkalmazása (víztakarékosságra, energiatakarékosságra ösztönző feliratok kihelyezése az épületben) a szervezeti kultúrára kedvezően ható közösségi események szervezése lakossági figyelemfelkeltés, információtovábbítás és tudásátadás tematikus programok szervezése.

A terv készítésének folyamata Fenntarthatósági felelős kinevezése Tanácsadó felkérése (Mobius Bt.) Megalapozás – előzetes állapotfelmérés tanácsadó segítségével: fókuszcsoportos beszélgetések megszervezése négy témakörben, négy munkacsoportban (irodaszerek beszerzése, általános beszerzések, üzemeltetés-technika és szervezők csoportja + vezetői workshop szervezése). Közösségi események szervezése a téma kapcsán (a bevonódás, az egyetértés, a munkafolyamat megismertetése és a támogató attitűd elnyerése céljából). Tudásátadás (3 témában, saját dolgozók belső továbbképzése)

Gyakorlati megoldások a magunk háza táján Irodai papírgyűjtés (irodákba kihelyezett feliratos tárolódobozokban) Dokumentum-sablonjaink központi átszerkesztése nyomtatóbarát (papírtakarékos) megoldások alapján 2 oldalas nyomtatás Párhuzamos nyomtatások elkerülése Beszerzéseinkben növeltük az újrahasznosított termékek arányát (felelős erdőgazdálkodásból származó - FSC jelöléssel ellátott papír, újrapapír, papírbevonatú tollak, újrahasznosított műanyagból készült irodaszerek, újrapapír füzetek beszerzése).

Gyakorlati megoldások a magunk háza táján A műanyag és az eldobható (egyszer használatos) terítékek mellőzése a vendéglátás során Szelektív hulladékgyűjtés (papír, műanyagpalack, szárazelem, neoncsövek, energiatakarékos izzók gyűjtése, kézi palackprés beszerzése) Tisztított víz palackozott ásványvíz helyett Teakonyha kialakítása, zöld növények az épületben (kedvezőbb munkakörülmények megteremtése) Csatlakozás jótékonysági akciókhoz, adománygyűjtés (részvétel a KöZöD! programban és az ARC kiállítás keretében meghirdetett Olvassunk együtt! kampány gyűjtőakciójában) Beszámoló elérhető itt: omany omany Közösségi tevékenységek: a budapesti szelektív hulladékbegyűjtő és feldolgozó telep meglátogatása szakvezetéssel (Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi, Sírkert úti telephelye, minden hó utolsó péntekén ingyenes látogatási lehetőség)

Kommunikációs formák A témát népszerűsítő belső és külső kommunikációs megoldások Tevékenységünkről bővebben a / Munkához / Zöld Ház menüpont alatt. Elérhető itt: Itemid=207 Itemid=207 Kaleidoskop.hu, Kultúrsztorik rovatban, „Zöldház-nézőben” interjúsorozat az NKA támogatásával, 2010 ( „Öko-Bmk” logo bevezetése Online műsorfüzet (lapozható pdf) Figyelemfelkeltő, ötletes matricák kihelyezése az épületben „Öko-egyperces” interaktív szemléletformáló játék rendezvények betétjeként Öko-polc kialakítása – ismeretterjesztő, ingyenesen elvihető lakossági kiadványok kínálása

Öko-polc a BMK agórájában Ingyenesen elvihető lakossági kiadványok

Partnereink a szervezeti átalakulásban Mobius Bt. - Szakmai tanácsadás Electro-Coord Nonprofit Kft. – Fénycsövek, izzók visszagyűjtése Relem Nonprofit Kft. és Forego Kft. – Elemek és akkumulátorok visszagyűjtése Asco Hungária Szelektív hulladék-begyűjtő és -feldolgozó, papírhulladék és PET palack visszagyűjtése Manopen Kft. – Tonerek visszagyűjtése Rolfim Szövetkezet – Számítógépek és alkatrészeik szakszerű ártalmatlanítása KÖVET – Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület – Szakmai és információs kiadványok, zöld iroda távoktatási program biztosítása

Miben segíthetünk? (A BMK Kaleidoskop.hu online közművelődési programajánló magazinja – Zöld Ficak rovat, a beküldött programajánlók és programbeszámolók közlése) (Szakmai és lakossági hírlevelek, Kirandul.hu – hírek, pályázati lehetőségek közlése)

Köszönöm a figyelmet! Fogarasi Orsolya programszervező, honlapszerkesztő, BMK ,

KISOKOS Hasznos címek, információk, honlapok gyűjteménye, ajánlások Szervezeti környezeti fenntarthatóság, zöld irodai megoldások, tanácsadás témakörben: Független Ökológiai Központ Alapítvány (FÖK) KÖVET – KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért KÖVET Zöld iroda távoktatási programja KÖTHÁLÓ – Környezeti Tanácsadó Irodák Országos Hálózata ÖKOTÁRS Alapítvány (Civil szervezetek munkáját segítő alapítvány)

Lehetséges partnerek a hulladék visszagyűjtésében: Electro-Coord Nonprofit Kft. – Fénycsövek, izzók visszagyűjtése Relem Nonprofit Kft. és Forego Kft. – Elemek és akkumulátorok visszagyűjtése Asco Hungária Szelektív hulladék-begyűjtő és -feldolgozó, papírhulladék és PET palack visszagyűjtése Manopen Kft. – Tonerek visszagyűjtése Rolfim Szövetkezet – Számítógépek és alkatrészeik szakszerű ártalmatlanítása Humusz Recycling

Ismeretterjesztés, tájékozódás - Zöld iránytű a neten – a Humusz Szövetség honlapja Nulla Hulladék projekt A XI. kerület tematikus honlapja Tudatos vásárló online magazin Zöld helyek, lehetőségek térképe és adatbázisa környezetvédelmi rendezvények, események programajánlói

Lakossági szemléletformálással és környezeti neveléssel is foglalkozó civil szervezetek Humusz Szövetség - Tudatos Vásárlók Egyesülete - Energia Klub - Ökoszolgálat Alapítvány - Magosfa Alapítvány - Magyar Környezeti Nevelési Egyesület - Szemléletformáló filmek adatbázisa az Életharmónia Alapítvány szerkesztésében Elérhető: Hulladékból termék kiállítás –

"Recycling Art" – Hulladékból művészet Cellux Csoport - Medence Csoport - Makett Labor Hints Cangira Bt.

Globális nevelésről bővebben Artemisszió Alapítvány (oktatócsomag) ZÖFI és ZÖFI Pécs Tükörben a világ oktatóprogram Globális nevelés az MKNE oldalán: