Korrupció érzékelési index 2011 Sajtótájékoztató 2011. december 1. Transparency International Magyarország

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció ma Magyarországon
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP A-11/1/KONV ) A versenyképesség és.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az életminőség mérése Kelemen Rita
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 17., Szeged.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A magyarországi korrupció mélysége, megoldási javaslatok Magyar Könyvvizsgálói Kamara szeptember 17. Alexa Noémi.
2009, Budapest, február 10. A Transparency International és a magyar üzleti élet.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Korrupció érzékelési index 2006 Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Korrupció érzékelési index 2010 Sajtótájékoztató október 26. Transparency International Magyarország
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Korrupció érzékelési index 2009
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Láthatatlan adathalmaz Átláccó Fesztivál december 7.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
A magyarországi korrupcióról
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 8. dr.
Projekttámogatási Osztály
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
turizmusért felelős helyettes államtitkár
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Budapest, december 3. Martin József Péter ügyvezető igazgató.
A korrupció hazánkban Előadó: Sefcsik Balázs
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Korrupció érzékelési index 2011 Sajtótájékoztató december 1. Transparency International Magyarország

Korrupció érzékelési index – CPI A vizsgált országok több mint 2/3-ában súlyos korrupciós problémák vannak A törvényesség az egyéni haszonszerzés mögé szorul. A felmérésből jól látható az elégedetlenség a gazdasági válságtól sújtott országokban és a közintézményekbe vetett bizalom elvesztése is. A korrupció rossz a demokráciának és a gazdaságnak.

CPI 2011 – módszertan „Felmérések felmérése” – 17 forrás felmérései Országonként minimum 3 forrás 2009 december – 2011 szeptember közti időszak adatainak átlaga 0-10 pontszámok 0= jelentős korrupciós fertőzöttség 10 = csekély mértékű korrupció 183 ország rangsora Az éves pontszám pillanatképnek tekintendő!

Felhasznált források Bertelsmann Transzformációs Index (5,4 vs. 5,6) Bertelsmann Fenntartható Kormányzás mutatói (4,6) Political Risk Services Nemzetközi Országkockázati mutató (5,2) Economic Intelligence Unit Országkockázati besorolás 2011(7,1 vs. 6,8) Freedom House: Nations in Transit 2011 (4,5 vs. 4,8) IMD Versenyképességi jelentések 2010 (2,3), 2011 (3,5) Világgazdasági Fórum Vállalatvezetők véleménye 2010 (2,6), 2011 (3,8) Global Insight Ország Kockázati Besorolás 2011 (5,8 vs. 5,8) Transparency International Bribe Payers Survey (5,4)

2011-es élmezőny és sereghajtók 180Afganisztán1.54Irak 180Mianmar1.53Afganisztán 182Észak-Korea1.04Mianmar 182Szomália1.04Szomália

Magyarország Pontszám: 4,6 Helyezés: 54. (Európában 20.)

# OrszágPontszám # OrszágPontszám 1Dánia9,414Spanyolország6,2 1Finnország9,415Portugália6,1 2Svédország9,316Szlovénia5,9 3Norvégia9,017Málta5,6 4Hollandia8,918Lengyelország5,5 5Svájc8,819Litvánia4,8 6Luxemburg8,520Magyarország4,6 7Izland8,321Cseh Köztársaság4,4 8Németország8,022Lettország4,2 9Ausztria7,822Törökország4,2 9Egyesült Királyság7,823Grúzia4,1 10Belgium7,524Horvátország4,0 10Írország7,524Montenegró4,0 11Franciaország7,024Szlovákia4,0 12Észtország6,425Olaszország3,9 13Ciprus6,325Macedónia3,9 Európa

Jelentős javulás: Belgium (+0,4) Norvégia (+0,4) Jelentős visszaesés: Szlovénia (-0,5) Bulgária (-0,3) Magyarország 18. helyen áll az EU tagállamok között.

Magyarország a régiós átlagban

A politikai elszámoltatás mellett nem látszik, hogy átfogó és hatékony korrupcióellenes intézkedéseket vezetnének be. Jogállami garanciák és a jogbiztonság sérelmét negatívan értékelik Politikai korrupció látható a közszektorban Okok

Javaslatok Jogállami keretek tiszteletben tartása mellett a megelőzés erősítése Átfogó korrupcióellenes stratégia végrehajtása a kormányzat részéről Átlátható párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó új törvény elfogadása Az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése A kontrollintézmények függetlenségének megőrzése Nyomozó hatóságok és az ügyészség korrupcióellenes munkájának hatékonyságát növelni kell.

Köszönjük a figyelmet!