LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A CIVIL SZERVEZETEK ÉS A MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK IV. KONFERENCIÁJA Szolnok, március 22. DR. BARANCSI.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A támogatásra jogosult terület
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
eMagyarország Program
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
Közkincs pályázatok tapasztalatai a Közép- dunántúli Régióban.
Közkincs program aktuális kérdései Szolnok 2005.november 7.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A TÁMOP Jó pályán! projekt nyíregyházi szakmai fórum RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, július 16 szombat.
Bemutatkozik a Magyar-Szlovén Tagozat: a magyar vállalkozások piaci pozíciószerzésének és befektetéseinek elősegítése Fullérné Verger Renáta Magyar-Szlovén.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Előadó: Márczis Márta Faluműhely Alapítvány Magyarországi LEADER Program, 2005 LEADER Program Magyarországon.
„ Az agrárium, a civil szektor és az önkormányzatok szakmai együttműködésének elősegítése a Sárréti kistérségben” LEADER+ Vidékfejlesztési Konferencia.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
LEADER program. Mi a LEADER Francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Erasmus+ tapasztalatok
LEADER, Identitás, Sport
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A LEADER program LEADER - Jelentése: Partnerek közötti kapcsolat a vidék gazdasági fejlesztéséért A LEADER EGY OLYAN FEJLESZTÉSI MÓDSZER, AMELLYEL A HELYI PARTNEREK KÖZÖSEN ALAKÍTHATJÁK A TÉRSÉGÜK JÖVŐJÉT A LEADER alapelvei és céljai –Helyi, alulról jövő kezdeményezések támogatása; –Helyi partnerség, együttműködés, összefogás Településen belül vállalkozók –önkormányzat – civil szféra Települések között –Innováció, újszerűség a fejlesztésben; –Integrált, multi-szektorális megközelítés

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A LEADER mint fejlesztési eszköz CÉL: PERSPEKTÍVA NYÚJTÁSA A VIDÉKI LAKOSSÁGNAK MEGOLDÁS: KÖZÖSSÉG, ÖSSZEFOGÁS, TUDÁS ESZKÖZ: TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ - AVOP LEADER+ PROGRAM

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A LEADER program Magyarországon Az AVOP LEADER+ intézkedésének keretében 2006 végéig 4,5 milliárd forint Az állam programot hagy jóvá, a forrás elosztásáról helyi szinten döntenek Nem a pénz, hanem a tudás adja meg a jelentőségét 50 településcsoport már 2005 végétől hozzáférhet 2007-től növekvő jelentőség és forrás

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A gyakorlatban: Egy falucsoport… a három szférára (önkormányzat, civil, vállalkozó) alapozva… létrehoz egy akciócsoportot… amelyik részt vesz a képzéseken… az ott szerzett ismeretekre támaszkodva összeállítja a Helyi Vidékfejlesztési Akciótervét… ehhez nyer millió forint keretösszeget… ezután egy helyi bírálóbizottságot és egy mini fejlesztési ügynökséget működtetve… meghirdet helyi pályázatokat a keretösszeg terhére… amelyeket helyben bírálnak el… és természetesen helyben hajtanak végre!!!

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Kiemelt hangsúly a felkészítésen Két fordulós felkészítés az érdeklődők számára –Megyei szintű tájékoztatók minden potenciális érdeklődő számára május 26-án. –Régiónként az érdeklődő helyi akciócsoportok számára két napos képzés 2005 júniusában. –Cél a minőségi pályázat! –A felkészítés valamennyi résztvevő számára 2006 végéig tovább folyik.

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Az egynapos tájékoztatók eredményei május 26-án… -19 megyében egy időpontban… érdeklődő részvételével… -akik több mint 100, már most körvonalazódó helyi akciócsoportot képviseltek… -megkezdődött a résztvevők felkészítése.

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A folytatás Regisztráció a további képzésekre: június 8-ig. Pályázati felhívás: 2005 június végén Helyi tervek elkészítése: 2005 októberéig Szerződéskötés az első kedvezményezettekkel: december