2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

2005. október feladat Legyen k egy valós szám. Ábrázolja az függvényt, ahol m az alábbi egyenlet megoldásainak a száma!
Események formális leírása, műveletek
19. modul A kör és részei.
2005. október 7..
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
arányossági tényezős feladatok
Irracionális egyenletek
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
MATEMATIKA ÉRETTSÉGI Közép szint.
2005. november 11..
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
2006. február 24. Telefonos feladat Nagypapa 63 évvel idősebb unokájánál, aki idén még nem töltötte be a 16. életévét. Szü- letési évszámuk ugyanazokból.
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Valószínűségszámítás
Halmazok, halmazműveletek
Háromszögek hasonlósága
Kombinatorikus problémák sokszögek háromszögekre osztásaival kapcsolatban Hajnal Péter Szeged, SZTE, Bolyai Intézet.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Statisztika Érettségi feladatok
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
Pitagorasz tétele.
Félévi típus feladatok
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
Kombinatorika Gyakorló feladatok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Algoritmus gyakorlati feladatok
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Megyei Matematika verseny
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Valószínűségszámítás
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Emelt szintű matematika érettségi
Számtani és mértani közép
és a Venn-Euler diagrammok
XIX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Valószínűségszámítás II.
Hasonlósági transzformáció ismétlése
Érintőnégyszögek
Számok világa.
XLI. Felvidéki Magyar Matematika Verseny 2017
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
OK Könnyű Közepes K nehéz
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Tanórán kívül lehet kicsit több
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

2006. március 3.

Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel; a két nagyobb területének összege 290 cm 2. Mekkorák a négyzetek oldalai? Telefonos feladat

Emelt szintű írásbeli érettségi Matematika – (1.) február 21.

Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet: 1. feladat (12 pont)

2. feladat Az számjegyeit leírjuk az összes lehetséges sorrendben. a) Az számmal együtt hány ötjegyű számot kaptunk? (2 pont) b) Ezen számok közül hány osztható 12-vel? (6 pont) c) Bizonyítsa be, hogy e számok egyike sem négyzetszám! (4 pont)

a) b) mal mindegyik osztható c) 3-mal osztható, de 9-cel nem, így nem lehet négyzetszám.

3. feladat Egy automatából 100 Ft értékű ital kapható, s az automatába csak 100 Ft-os érme dobható be. Az automata gyakran hibásan működik. 160 kísérletet végezve azt tapaszaljuk, hogy - az esetek 18,75%-ában az automata elnyeli a pénzt, és nem ad italt; - 90 esetben visszaadja a 100 forintost, anélkül, hogy italt adna; - 30 esetben italt is ad és a 100 Ft-ost is visszaadja; - és csak a fennmaradó esetekben működik rendel- tetésszerűen

a) Mekkora annak az esélye, hogy egy százast bedobva az automata rendeltetésszerűen fog működni? (4 pont) b) Minek nagyobb a valószínűsége: annak, hogy ingyen ihatunk, vagy annak, hogy ráfizetünk? (5 pont) c) Várhatóan mennyi lesz a ráfizetése annak, aki 160-szor próbál italt vásárolni ennél az automatánál? (4 pont)

a) b)Mindkét valószínűség: c)Nem lesz vesztesége

4. feladat Állítsuk a pozitív egész számokat növekvő sorrendbe, majd bontsuk rendre 1-gyel növekvő elemszámú csoportokra, a felbontást az alábbi módon kezdve: (1), (2; 3), (4; 5; 6), (7; 8; 9; 10) a) A 100-adik csoportban melyik szám az első elem? (5 pont) b) Az 1851 hányadik csoport hányadik eleme? (9 pont)

a) A k-adik csoportban levő utolsó elem: A 99. csoport utolsó eleme: Tehát a 100. csoport első eleme: (1), (2; 3), (4; 5; 6), (7; 8; 9; 10)

b) Ha 1851 a k-adik csoportban van, akkor

A 61. sor első eleme: a 60. sor utolsó eleme a 61. sor 21. eleme.

5. feladat (16 pont) Az ABCD trapéz párhuzamos oldalai AB és CD, AB>CD. A trapéz átlóinak metszéspontja K. Az ABK háromszög AB oldalhoz tartozó ma-gassága kétszerese a CDK háromszög CD oldalá- hoz tartozó magas- ságának. Jelölje T az ADK háromszög terü- letét. Hányszorosa az ABCD trapéz területe T-nek?

A telefonos feladat megoldása A feltételekből Az első feltételből csaklehetséges. A másodikból pedig