Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Az MPEG tömörítés.
A Windows használata Bevezetés.
Operációs rendszerek Bevezetés.
A mozgókép-technika alapjai
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Számítógépes ismeretek 5. óra
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Informatikai alapismeretek
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Audióállományok.
Query-Aware Compression of Join Results Christopher M. Mullins, Lipyeow Lim, Christian A. Lang feldolgozta: Ancsin Attila, Dananaj Pál, Horváth Viktor.
,,Én így tanítanám az informatikát”
Másolás és áthelyezés. Másolás 1. Kijelölni a mappát amit másolni akarunk (ráklikk) 2. A bal egérgombot folyamatosan lenyomva a „fogd és vidd” módszerrel.
Tömörítő programok.
Archiválás, tömörítés Archiválás (biztonsági másolat, tartósabb idejű „megőrzés”) – külön tudomány. Tömörítés: helymegtakarítás. Másolás és tömörítés.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Mappák és állományok kezelése
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Nem irodai programok fájltípusai
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
A Huffman féle tömörítő algoritmus
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
Mappa- és fájlműveletek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Informatika Dr. Herdon Miklós Dr. Fazekasné dr. Kis Mária Magó Zsolt.
Multimédia-fejlesztés. 2. számú beküldendő feladat Készítsen el egy multimédia alkalmazást! Neobook for windows szoftverrel Neobook for windows szoftverrel.
SZOFTVEREK (programok)
Kép készítése számítógép segítségével
LZW (Lempel-Ziv-Welch) tömörítő algoritmus
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Total commander.
Tömörítés.
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Informatikai alapismeretek Hardver
SZOFTVEREK (programok)
Total Commander 6.51 bemutató
A digitális kép bevezetés.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás

Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy állomány tartalma valamilyen algoritmus alapján egy másik állományba íródik úgy, hogy a létrejött fájl mérete kisebb legyen az eredeti fájl méreténél. A folyamatnak visszafordíthatónak kell lennie: legyen a kicsomagolásra is algoritmus

A tömörítési folyamat ábrája Kódolás (tömörítés, becsomagolás) Eredeti fájl Kódolt fájl Dekódolás (Kitömörítés, kicsomagolás)

Tömörítés - VESZTESÉGES tömörítők tömörített fájl neve: archív állomány hatékonyság: eredeti és a tömörített méretének aránya Tömörítők típusai: - VESZTESÉGMENTES tömörítők - VESZTESÉGES tömörítők

Veszteségmentes tömörítők Veszteségmentes tömörítők jellemzője: a tömörítés és kicsomagolás folyamatain áteső állomány bitről-bitre megegyezik az eredetivel Használat: Programok Szövegek adatbázisok, táblázatok…

Veszteséges tömörítők Veszteséges tömörítők jellemzője: az eredeti állomány nem nyerhető vissza az archívból a kitömörítés után Használat: - képek és hangok tömörítésénél az emberi érzékszervek gyengeségét, becsaphatóságát használják ki

Tömörítők csoportosítása adattömörítők programtömörítők lemeztömörítők képtömörítők mozgókép-tömörítők hangtömörítők

Ismert tömörítő programok Legelterjedtebb tömörítő programok: zip, rar, arj …. Legelterjedtebb kép, hang tömörítési formák: jpg, (jpeg), mp3, mpeg …..

Hogyan tömörítünk? A Sajátgépben a tömöríteni kívánt fájlt jelöljük ki, kattintsunk a jobb egér gombbal. Majd a helyi menüből a Küldés / Tömörített mappa parancsot válasszuk. Ekkor kapjuk a ZIP tömörített mappát.

Hogyan tömörítünk ki? A Sajátgépben a tömörített fájlt jelöljük ki, kattintsunk a jobb egér gombbal. Majd a helyi menüből Az összes kibontása… parancsot válasszuk. Majd adjuk meg a kitömörített adat helyét. Ekkor a ZIP tömörített mappa tartalma a választott helyre kerül.

Hogyan tömörítünk? /Total Commander/ Becsomagolás Alt + F5 Kicsomagolás Alt + F9