ALGORITMUS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vezérlő utasítások.
Advertisements

Az algoritmus.
Programozási feladatok
83. (1 pont) A felsorolt végeredmények, hatások közül karikázza be a mondatszerű leírással (szöveggel) megadott algoritmus eredményét jelölő betűt, ha.
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmusleíró eszközök
Megszámlálás Elemi algoritmusok.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Programozás módszertan
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Programozás I. Horváth Ernő.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Algoritmusok Tusnádi István
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok
Algoritmusok Muhammad Ibn Musa Al'Khwarizmi taskenti bölcs (a XII. században élt) tanítása szerint a célok elérésének legjobb útja az algoritmus. Erről.
A problémamegoldás lépései
Algoritmus. Folyamatábrák
Ismétlő struktúrák.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok Páll Boglárka.
Ismétlés.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Programozási nyelvek.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Objektumorientált programozás
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Algoritmusok.
Program, algoritmus.
Az algoritmuskészítés alapjai
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Feladatok (értékadás)
Programozás, programtervezés
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Strukturált programozás.  A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Algoritmizálás.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

ALGORITMUS

Az algoritmus programozási nyelvre fordítását kódolásnak nevezzük Az algoritmus elemi lépésekből álló utasításokat tartalmaz Az algoritmus a feladat lépésenkénti leírása Legyen: könnyen áttekinthető követhető bárki számára világos, egyértelmű végrehajtható véges Az algoritmus programozási nyelvre fordítását kódolásnak nevezzük

megvárom a búgó hangot; tárcsázom a számot; cseng, várok; felveszik; Telefonálás fülkéből (problémamentesen): bemegyek a fülkébe; bedugom a kártyát; felveszem a kagylót; megvárom a búgó hangot; tárcsázom a számot; cseng, várok; felveszik; beszélünk; leteszem a kagylót; kiveszem a kártyát; kijövök a fülkéből.

 Felveszem a kagylót tárcsázok   cseng, várok felveszik Az algoritmusok fajtái Lehet egy algoritmus néhány elemi tevékenység egymás után végrehajtandó (szekvenciális) sorozata. Telefonálás otthonról (lineáris algoritmus): Felveszem a kagylót tárcsázok   cseng, várok felveszik   beszélgetünk  leteszem a kagylót.

az üzenetrögzítő "veszi fel"  hagyjak üzenetet? - nem:  Lehet, hogy a megoldás bizonyos pontokon nem látható előre és feltételektől függően más és más megoldást kell választanunk (szelektálunk). Telefonálás otthonról (feltételes algoritmus): Felveszem a kagylót  tárcsázok  cseng, várok  az üzenetrögzítő "veszi fel"  hagyjak üzenetet? - nem:  leteszem a kagylót - igen:  elmondom az üzenetet  leteszem a kagylót.

Felveszem a kagylót  tárcsázok  foglalt  leteszem a kagylót  Előfordulhat, hogy a megoldás érdekében valamely tevékenységet többször is végre kell hajtani, vagy ismételni (iterálni) kell. Lehet, hogy az iterációk számát előre tudjuk, lehet, hogy az ismételt végrehajtásnak feltétele van. Telefonálás otthonról (ciklikus algoritmus): Felveszem a kagylót  tárcsázok  foglalt  leteszem a kagylót  cseng, várok  felveszik  beszélünk  leteszem a kagylót.

Az algoritmus struktúráját tehát szekvenciák (utasítások, műveletek egymás után), szelekciók (elágazások), illetve iterációk (ciklusok) adják, amelyeket tetszőleges mélységben egymásba lehet ágyazni.

Az algoritmus leírására szolgáló eszközök

Mondattal / élőbeszéd (szöveges) Mondatszerűen (vázlat jellegű) Pszeudokód Rajzos, grafikus megoldással: Folyamatábrával (különböző geometriai idomok használata) Struktogram Az egész algoritmus egy téglalapban helyezkedik el, ezen belül az utasítások és vezérlőszerkezetek szintén téglalapokat foglalnak el. Az ábrát felülről lefelé haladva kell olvasni

Folyamatábra: Alapelveit Neumann dolgozta ki. Alakzatai: Az egyes szerkezeti elemek között nyilakkal jelöljük a végrehajtási sorrendet. Alakzatai: téglalap - értékadó utasítás vagy eljárás; rombusz - elágazás; paralelogramma - adatáramlás; (I/O tevékenységek) nyilak – haladás iránya START STOP I H

Struktogram szekvencia (műveletek egymás után) elágazás ciklus

Probléma: -- megszomjaztam Többféle megoldás Teát főzök

A teáscsészébe töltsd be a forró vizet! Mártogass bele egy teafiltert addig, amíg megfelelő színt nem kap a víz. Ha ízesítve szereted, tegyél bele cukrot, citromot. Várd meg amíg kihül! Idd meg!

Teafőzés algoritmusa Egyszerű utasítások: töltsd mártogasd tegyél bele idd meg Ismétlődő utasítások, amelyeket valameddig, valahányszor ismételni kell. Ezek a ciklusok: mártogasd amíg… várj amíg… Vannak olyan utasítások, melyeket nem biztos, hogy végre kell hajtani. Ezek az elágazások: ha ízesítve szereted…

Tölts forró vizet Mártogasd a filtert! Kellően elszínezte? Ízesítve szereted? Igen Nem Ne csinálj semmit! Ízesítsd! Idd meg!

Start Tölts forró vizet Mártogasd a filtert! Ízesítsd! Idd meg! Nem Kellően elszínezte? Igen Nem Igen Ízesítve szereted? Ízesítsd! Idd meg! Vége