AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: NYIROKSZÖVETEK
Advertisements

T-SEJT AKTIVÁCIÓ.
A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
(HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?)
T-SEJT AKTIVÁLÁS.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Az immunrendszer szervei és sejtjei
B LIMFOCITÁK IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Az immunválasz lefolyása. Barrierek hámsérülés barrier inflamresponse4.jpg” ábra alapján.
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
T-sejt aktiváció.
Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai
A T-SEJTEK MHC MOLEKULÁKAT HORDOZÓ ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK JELENLÉTÉBEN A SEJTFELSZÍNEN MEGJELENŐ PEPTID – MHC KOMPLEXEKET ISMERNEK FEL AZ T Nincs T-sejt.
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Macfarlane Burnet ( ) KLÓN SZELEKCIÓS ELMÉLET I.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
Macfarlane Burnet ( ) KLÓN SZELEKCIÓS ELMÉLET I.
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
LIMFOCITA LETELEPEDÉS, VÁNDORLÁS, RECIRKULÁCIÓ
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
CDR1CDR2CDR3 VL Complementary Determining Region = hipervariábilis régió V35 gén terméke J2 gén terméke.
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Az exogén és endogén antigének bemutatása
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Immunbiológia - I.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
SZOMATIKUS HIPERMUTÁCIÓ. CDR1CDR2CDR3 VL Complementary Determining Region = hipervariábilis régió.
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
Web: Letöltések Login: student Password: download Előadásanyagok, szemináriumok letölthetők:
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
PERIÉRIÁS NYIROKSZERVEK
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
IZOTÍPUS VÁLTÁS ANTIGÉNTŐL FÜGGŐ FOLYAMATOK. C  Cδ C  3 C  1 Cε2 C  1 C  2 C  4 Cε1 C  2 C  Cδ IgM CC CC Ig IZOTÍPUSOK CµIgM Cγ1IgG Cγ2IgG.
6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja.
Tímusz Lép Csontvelő Nyirokcsomó Madulák Féregnyúlvány Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek: Az elsődleges nyirokszervek az immunrendszer.
AZ IMMUNOLÓGIA a szervezetben lejátszódó védekező folyamatokkal foglalkozik. Immunitas = „mentesség”, védettség IMMUNRENDSZER FELADATA: - védettség.
Előadás másolata:

AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja 6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja

MÁSODLAGOS LIMFOID SZERVEK/SZÖVETEK A limfocita aktiváció és a terminális differenciáció helyszínei NYIROKCSOMÓK LÉP MANDULÁK (Waldeyer-gyűrű) Az epitélium alatt diffúzan elhelyezkedő nyirokszövetek: Bőr asszociált limfoid szövetek - SALT (skin-associated lymphoid tissue) Mukóza asszociált limfoid szövetek - MALT (mucosa-associated lymphoid tissue) Légzőszervekhez asszociált limfoid szövetek - BALT (bronchus- associated lymphoid tissue) Bél-asszociált limfoid szövetek - GALT (gut-associated lymphoid tissue)

A T- ÉS B-SEJTEK A MÁSODLAGOS NYIROKSZERVEK MEGHATÁROZOTT TERÜLETEIN HELYEZKEDNEK EL

LIMFOCITA AKTIVÁCIÓ A NYIROKCSOMÓKBAN B-sejt T-sejt Lokalizáció Cortex (kéreg) Paracortex Antigén forrása A nyirokban található oldott antigének Follikuláris dendritikus sejtek (FDC) Nyirokcsomóban található makrofágok A szöveti nyugvó dendritikus sejtek a mikróbiális komponensek bekebelezését követően aktiválódnak, majd a legközelebbi nyirokcsomóba vándorolnak, ahol MHC-molekulákon keresztül sor kerül a feldolgozott peptidek bemutatására Antigén-specifikus receptor BCR TCR Aktivációs folyamat T-sejt függő T-sejt független TOVÁBBI JELEKET IGÉNYEL APC (MHC)-függő Aktiváció eredménye Proliferáció (klonális expanzió) és effektor sejtekké történő differenciáció

A DENDRITIKUS SEJTEK AKTIVÁCIÓJA

A T-SEJTEK A MÁSODLAGOS NYIROKSZERVEKBEN TALÁLKOZNAK AZ ANTIGÉNEKET BEMUTATÓ APC-KEL

T-SEJT AKTIVÁCIÓ T APC

IMMUNOLÓGIAI SZINAPSZIS Külső kör: Sejt-adhéziós molekulák Belső kör: TCR – peptid – MHC komplex Koreceptor Kostimulációs molekulák

A T-SEJT AKTIVÁCIÓ TÖBB LÉPÉSES MODELLJE A TCR ÉS AZ MHC-PEPTID KOMLEX KAPCSOLÓDÁSA SZÜKSÉGES, DE ÖNMAGÁBAN NEM ELEGENDŐ A T-SEJTEK ELSŐDLEGES AKTIVÁCIÓJÁHOZ Adhéziós és kostimulációs molekulák jelenléte Konvergens jelátviteli utak a T-sejt aktivációban CD4/CD8 koreceptor CD28 kostimuláció

A T-SEJTEK KORECEPTORAI

KOSTIMULÁCIÓ A koreceptorok (CD4/CD8) és az APC-ek felszínén kifejeződő kostimulációs molekulák (B7, CD40) biztosítják a T-sejtek antigén felismeréséhez szükséges „extra” aktivációs jelet Ezek az „extra” jelek szükségesek az aktivációs küszöb eléréséhez A kostimuláció célja az autoreaktív T-sejtek aktivációjának elkerülése, így a kostimuláció a perifériás toleranciát biztosító mechanizmusok részét képezi

AZ ANTIGÉN-FELISMERÉS ÉS KOSTIMULÁCIÓ EGY IDŐBEN, EGY HELYEN, EGY AZON APC ÁLTAL KELL, HOGY MEGTÖRTÉNJEN

T-SEJT AKTIVÁCIÓ ÉS JELÁTVITEL CSA, tacrolymus rapamycin

A T-SEJT AKTIVÁCIÓ HATÁSAI A transzkripciós faktorok aktivációja megváltoztatja az aktivált sejtek génexpressziós profilját Az aktivált T-sejtek elkezdik az IL-2 receptor α-lánc génjének, majd az IL-2 citokin génjének átírását is Az IL-2 kötődése a nagy affinitású IL-2 receptorhoz (α+β+γ láncok) elősegíti az aktivált T sejtek osztódását (klonális expanzió) Az osztódást követően a T-sejt klónok effektor sejtekké, vagy memória sejtekké differenciálódnak

CD4+ T-SEJTEK DIFFERENCIÁCIÓJA A segítő T-sejt válasz polarizáció szabályozása összetett : a bemutatott peptid eredete az APC természete mikrokörnyezet stb. Egy fertőzés alkalmával mind Th1, mind Th2 sejtek képződnek a perifériás nyirokszervek különböző részein. Az egyensúly felborulása speciális betegségek esetén történik: Th1 dominancia: pl. Mycobacterium-fertőzés Th2 dominancia: pl. allergia, SLE celluláris proinflammatórikus humorális antiinflammatórikus

CD8+ T-SEJTEK AKTIVÁCIÓJA

A B-SEJTEK AKTIVÁCIÓJA

A B-SEJTEK T-SEJT-FÜGGŐ AKTIVÁCIÓJA A naiv T-sejtekhez hasonlóan a naiv B-sejteknek is szükségük van további aktivációs jelekre effektor sejtté történő differenciálódásukhoz A B-sejtek hivatásos antigén prezentáló sejtek, képesek felvenni és feldolgozni az oldott antigéneket, és bemutatni a belőlük származó peptid antigéneket a segítő T-sejteknek A T-sejtek, amelyek felismerik a B-sejt által bemutatott peptid antigéneket, citokineket termelnek, amelyek elősegítik a B-sejt aktivációt és proliferációt B sejt citokinek CD4 TCR MHCII +peptid T sejt 2 1 A poliszacharidok nem kerülnek bemutatásra!

A B-SEJTEK T-SEJT-FÜGGETLEN AKTIVÁCIÓJA (további aktivációs jelek) (kiterjedt receptor-aggregáció) A B-sejt receptor (BCR) és egyéb receptorok (pl. TLR-ek) egyidejű aktivációja a B-sejteken proliferációt és differenciációt idéz elő. Több BCR erős keresztkötődése a sűrűn ismétlődő epitópok által B SEJT AKTIVÁCIÓ

A B-SEJTEK T-SEJT-FÜGGETLEN AKTIVÁCIÓJA

A B-SEJT AKTIVÁCIÓ HATÁSAI Proliferáció (klonális expanzió) Differenciáció plazmasejtté vagy memória B-sejtekké Antitest termelés Affinitás érés Izotípus váltás

AKTIVÁCIÓ HATÁSÁRA BEKÖVETKEZŐ B-SEJT MIGRÁCIÓ

A CSÍRAKÖZPONTBAN ZAJLÓ FOLYAMATOK osztódás (centroblasztok) T-sejt-mediált változások: Szomatikus hipermutáció (indukált pontmutációk a hipervariábilis régiókban)  affinitásérés izotípusváltás („switch”- rekombináció)  megfelelő effektor funkcióval rendelkező antitestek

ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS (ADAPTÍV) IMMUNVÁLASZ

Veleszületett / Természetes IMMUNRENDSZER Veleszületett / Természetes Szerzett / Adaptív nem specifikus azonnali reakció állandó a válasz során nincs memória erősen specifikus néhány nap alatt fejlődik ki hatásfoka javul a válasz során van memória Sejtes Granulociták Monociták/Makrofágok Természetes ölő sejtek Dendritikus sejtek Hízósejtek CD4+ (segítő) T-sejtek CD8+ (citotoxikus) T-sejtek B-sejtek Plazmasejtek Humorális Komplement fehérjék Citokinek Akut fázis fehérjék Antimikrobiális fehérjék Antitestek