EGVE XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Nyugdíj.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Forráskivonás a gyógyszeriparból I. Csőd közeli patikák a gyártók szemével Szolyák Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
„INTELMEK A JELEN ÉS A JÖVŐ EGÉSZSÉGÜGYI VEZETŐI SZÁMÁRA” EGVE XIX. Magyarországi Egészségügyi Napok Dr. Fülöp Rudolf EGVE Elnökségi Tag Balatonfüred,
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Az évi XCVI. tv. alapján m ű köd ő önkéntes egészségpénztárak által 2005-ben 21 milliárd forint értékben finanszírozott szolgáltatások szerkezete,
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
Fogyasztóvédelem: 2006 a rádöbbenés éve volt Koszorús László,
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Kórházátalakítási pályázat
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Előadás másolata:

EGVE XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok Dr. Fülöp Rudolf EGVE Elnökségi Tag Balatonfüred, 2011. október 5.

Ezek vagyunk mi? Vagy mégsem ezek vagyunk!? „’Egy kórház gazdasági igazgatója és egy osztályvezető főorvos egyaránt 300 ezer forint körüli összeget keres. Ők döntenek a beszerzésekről, a több tízmillió forintosakról is, márpedig ilyenek bőven akadnak az egészségügyben. Általában együtt fogalmazzák meg a közbeszerzési pályázatokat, amelyeken az nyer, akit ők szeretnének (a főigazgató jobbára csak aláírja a papírt). És tudják, hogy soha senki nem fogja ellenőrizni őket’ – így fogalmazza meg a magyar egészségügyi rendszer egyik alapproblémáját egy üzletember…” /HVG, 2008. március 22./

Ezek vagyunk mi? Vagy mégsem ezek vagyunk!? „’A gyógyszergyárak, a gyógyszertárak, a segédeszközök gyártói, az egészségügy beszállítói mind-mind valamiféle magánérdeket képviselnek, meglehetősen virulens módon. Velük szemben áll egy bamba, tehetetlen állam, amelyet az említett főorvosok és gazdaságisok képviselnek’ – summázza a helyzetet Mihályi Péter, a Közép-Európai Egyetem tanára, az SZDSZ egészségpolitikusa.” „A HVG bennfentese forrásai meglepően egybehangzóan úgy vélték, az állami intézmények jó 30 százalékkal drágábban vásárolnak bármit, mint amilyen áron azt be lehetne szerezni. ’Ahol néhány százmillióért vesznek egy CT-berendezést, ott az intézményvezető 50 milliót vághat zsebre’ – állítja egyik forrásunk.” /HVG, 2008. március 22./

Súlyszám-alapdíj változása Teljesítés ideje Fekvőbeteg ellátás országos aktív alapdíja (Ft) 1993. júl. 31.000* 1998. júl. 56.250 2004. júl. 127.000 Jelenleg (2010. nov.-től) 150.000 * saját súlyszám-alapdíj: átlagosan 31.000 Ft

A forráskivonás mértéke Egy súlyszám vesztesége – figyelembe véve az inflációt és a visszanormálásokat – átlagosan 131.174 Ft. Országosan összességében havi 180.000 súlyszám teljesítményt feltételezve a hiány havonta 23,6 milliárd Ft. ÉVES SZINTEN TEHÁT MINTEGY 283,3 MILLIÁRD FT HIÁNYZIK A KASSZÁBÓL!!!

2003-2004 óta folyamatos forráskivonás Aktív fekvőbeteg szakellátás előirányzatai (eFt-ban) 2003. évi módosított előirányzat 2003. évi szerkezeti változással és szintezéssel módosított előirányzat 2004. évi módosított előirányzat 2005. évi módosított előirányzat 2006. évi módosított előirányzat 325 868.10 333 977.00 331 726.10 352 665.70 326 627.40 2007. évi módosított előirányzat 2008. évi módosított előirányzat 2009. évi módosított előirányzat 2010. évi módosított előirányzat 2011. évi módosított előirányzat 343 250.10 339 975.00 324 221.40 338 962.80* 345 975.50 * összesen 13 havi finanszírozás

Forráshiány következményei Folyamatosan új struktúrák és kapacitások meghatározása és kialakítása Szállítói tartozásállomány folyamatos emelkedése Méltatlanul alacsony, megalázó bérek Növekvő orvos és szakdolgozó elvándorlás Az ágazatban nem alakult (alakulhatott) ki az összefogás, még mindig jellemző a „széthúzás” és az egymásra mutogatás, az irigység és féltékenység

A (közel)jövő Tulajdonosváltás, átalakulás „Rendkívül fontos, hogy a felügyeletek, a biztosítók és az önkormányzatok szabad kezet adjanak a kórházaknak, és támogassák azokat döntéseikben.” „A portfolió-kiválasztás megvalósításának legjobb módja a kórházak közötti regionális egyeztetés…… Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kormány határozza meg a teljes kórházi ellátási térképet, és végzi el a kórházankénti portfolió-kiválasztást.” (Holland példa - The Boston Consulting Group által készített tanulmányból) Államkincstári számlavezetés!

EGVE Alapszabály szerinti feladatok Tagjai tudásának, törekvésének integrálása, a célszerűség, a hatékonyság és gazdaságosság elveinek a betegellátásban való fokozottabb érvényesülése érdekében Javaslattétel, véleményezés útján aktív részvétel az egészségügyet érintő jogszabályok, programok megalkotásában Szoros együttműködés, folyamatos intézményes kapcsolat kialakítása a kormány illetékes szerveivel, az ágazati minisztériummal, a felügyeleti, önkormányzati, finanszírozási szervekkel, a Magyar Kórházszövetséggel, a szakmai kamarákkal, a kamarai tagszervezetekkel, illetve a szakszervezetekkel, szakmai szövetségekkel

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” (gróf Széchenyi István)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Lássuk mi is a valóság!