A multikultúra megítélése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A történelmi idő.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A világ az I. világháború előestéjén
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A görög történelem kezdetei
A cigányság integrációja Magyarországon
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Magyarország etnikai szerkezete
Nemzet, nemzetállam, homogenizáció
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
A BRIC-országok jövője
Az Európai civilizáció válsága
Igaza volt-e Huntingtonnak?
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Kisebbségi kultúrák.
A fejlődő országok a világgazdaságban
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kisebbségek, etnikumok
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Neorealizmus és neoidealizmus
Európa vallásai.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A rómaiak nyomában.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
1. Magyarország Európában
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Kis országok az ókori Közel-Keleten
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete Gazdaságföldrajz Pesti karok I. alapszakjai (BSc/BA) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Politikai és szociálgeográfia I.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
Szerbia – Szerb Köztársaság
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
A népesség összetétele
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Európán kívüli világ.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Budapesti tanárok migrációs nézetei
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

A multikultúra megítélése Faragó Enikő Geográfus MSc 2013

A multikultúra definíciója A multikulturális kifejezés kulturális vagy nemzeti sokszínűséget jelent, míg a multikulturalizmus olyan ideológia, mely támogatja a kulturális és a nemzeti sokszínűséget és elismeri az etnikai kisebbségiségeket. A politikában: a kulturális pluralizmus támogatása a társadalomban, a különböző kultúrák békés egymás mellett élésének segítése, a kultúrák, nemzetiségek közötti problémákra való megoldás nyújtása.

Multikultúra a történelemben Ókori birodalmak - különböző törzsek városállamai - integráció városállamokból birodalom - hosszútávon nincs meg az összetartó erő társadalmi, kulturális, etnikai különbségek miatt - a birodalmak széthullása

Róma: ez volt az első jelentős integráció - Nagy terület, sokféle népcsoport - Egy központi hatalom irányít - Nem mindenkit integrál Társadalmi és kulturális különbségekből adódó problémák (rabszolgafelkelések) A birodalom romjaiból később önálló államok jöttek létre.

A Római birodalom

Nagy-Britannia - Rómaiak után angolszász népek - 1066-ban Normann hóditás Normann kisebbség irányít egység létrehozása (Wales meghódítása). - Skócia független maradt 1707-ig -1998-ban újra megalakult a Skót parlament - 2014 szavazás a függetlenségről

Földrajzi felfedezések A földrajzi felfedezéseknek, és a gyarmatbirodalmak létrehozásának köszönhetően jelentős migráció indul meg, és a különböző népcsoportok keveredése sokkal nagyobb arányú, mint korábban bármikor. Az európai népek a gyarmataikon a saját kultúrájuknak megfelelő társadalmi és gazdasági rendszert próbáltak kialakítani, melyekből komoly konfliktusok származtak. Az európai gyarmatokból alapított Amerika Egyesült Államok kialakulása sem volt zökkenőmentes.

A multikultúra XIX-tól napjainkig USA: „a nagy olvasztó tégely” XIX. század: főként európai bevándorlók II. világháború után ázsia a fő forrás Napjainkban leginkább Dél-Amerikából

Európa: Integráció és homogenizáció? - EU megalakulása, bővülése - Országok közötti átjárhatóság Eltérő kulturális és etnikai csoportok kerülnek közel egymáshoz egyre több bevándorló kisebbségekkel kapcsolatos kérdések

Megoszlanak a vélemények A Multikultúra ellenérvei - I. Világháború után USA kizárja a zsidókat Az Ázsiai és dél-amerikai bevándoról nem olvadnak be - 2011. 09. 11. után USA véleménye is változik Amerika az amerikaiké! Ki az igaz amerikai???

A multikultúra támogatói, pozitív oldala - Az integrációt képviselő politikák - Civilszervezetek: Multikultúra egyesületek Előnyei az oktatásban: gyerekkorban kevésbé lényegesek a különbségek, nyitottabbá, elfogadóbbá válnak a gyerekek

Összegzés Az integrációs törekvések hosszú távon nem tarthatók. A különböző kultúrák „részletei” hosszú távon nem tudnak békésen egymás mellett létezni a kultúrák mélyén gyökerező eltérések miatt. Mindenkinek tartoznia kell valahová, Egy „gyökértelen” társadalom nem tud hosszútávon együttműködő és összetartó lenni.

Köszönöm a figyelmet!