Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Az Educatio digitális tartalomszolgáltatási projektjei XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető.
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető
Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatások szeptember 30.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Magyar Digitális Képkönyvtár Dávid Adrienne OSZK Elektronikus Dokumentum Központ XI. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia október 1., Miskolc.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
ELŐADÁS VÁZLATOK (kiegészítés) XML - eXtensible Markup Language KNAPP GÁBOR 2000/2001 Gábor Dénes Főiskola.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Barki Katalin Szombathely, május 4.
Google earth és a térinformatika kapcsolata
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk [Intézmény neve] –[Intézmény webcíme] [Az intézményt.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Honnan jönnek az e-könyvek?
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
A MEK új fejlesztéseiről Góczán Andrea OSZK, MEK Osztály Kaposvár, november 12.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
A KFDT és az elektronikus tananyagkiadás jövője Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Digitális tartalomszolgáltatás
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Weboldalak tervezése (X)HTML.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
SZOFTVER TESZTKÉRDÉSEK TÖMEGES IMPORTÁLÁSÁRA ILIAS E-LEARNING KERETRENDSZERBE Kovács Magda-díj 2015/16. Kimmel Gábor Mérnökinformatikus szak MI2013N.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Tóth Attila Informatika Alkalmazásai Tanszék. Digitalizáló csapat JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék Szakmai vezető: Dr. Galambos Gábor Ellenőrzés:
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Dr. House is hasznosnak találná – az MD Consult online referensz-rendszere Előadók: Agnieszka Wlaszczyk, Mikulás Gábor Elsevier Health Sciences.
HunTéka – több mint könyvtári rendszer
Közgyűjteményi megoldások
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
A JaDoX, mint repozitórium szoftver
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A digitális kompetencia fejlesztése
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Digitális tankönyvtár
Előadás másolata:

Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető Bemutatkozik Önöknek a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) Könyvtárának digitalizáló projektje: a Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár és a DocBook XML Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető

www.hik.hu

Digitális felsőoktatási tankönyv? probléma: nincs szervezett, összehangolt felsőoktatási digitális tankönyvkiadás (nem is lehetséges?) párhuzamos koncepciók: autentikációhoz kötött tartalomszolgáltatás, vagy szabad hozzáférés? output formátum: szabadon hozzáférhető struktúra (pl: XML, SGML stb.), vagy kötött (pl: pdf stb.?) hogyan induljunk el, ki, és miből?

Digitális felsőoktatási tankönyv? II. probléma (általánosságban): kiadói szemléletváltás szükséges probléma (általánosságban): a kiadók technikai felkészületlensége DE: pilot projekt-szerű ügyvitel: segítség a kiadóknak, előállítóknak közös gondolkodás részproblémákról (konszenzus)

A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ Könyvtárának egyéb feladatai felsőoktatási digitális projektekben való közreműködés: együttműködés az OM-mel digitális szabványok kidolgozása (digitális „tankönyvek”, eLearning-es keretrendszerek) együttműködés az NDA-val együttműködés más digitalizálással foglalkozó Educatio-s szervezettel: Sulinet (SDT)

A HIK Felsőoktatási Digitális Tankönyvtára 1997 óta FPI, majd 2004-től OMAI által kiírt pályázat: Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyv Pályázat 200 – 450 millió Ft 2004-ig csak nyomtatott dokumentumokra kiírva 2004-től a „digitális láb” kiírása

A nyertes kiadók feladatai: a szerző(k) és kiadó között rendezett jogviszony (erről a kiadó nyilatkozik) a megadott XML sablonban feldolgoz a végterméket tekintve dönthet, hogy saját vagy a HIK szerverén kívánja tárolni és közreadni a dokumentumot amennyiben tartalmi változtatás van a) kiadó módosít, b) a HIK módosítja

A HIK Felsőoktatási Digitális Tankönyvtára (a HIK feladatai): az XML sablon, a dtd és az XSL kidolgozása kereső-, és admin felület fejlesztése kompatibilitás a Sulinet SDT-vel és az NDA-val MARC és DC (+OAI)

A digitalizálási folyamat: a könyvkiadók feladatai a HIK feladatai

A végeredmény: HTML felület

A végeredmény: DocBook

Miért DocBook XML? 1990-es évek eleje óta használják nyílt, jól dokumentált, platform független szabvány élénk fejlesztői közösség támogatják a Linux-os közösségek jelenleg az OASIS nonprofit konzorcium kezeli a szükséges szoftverek szabadon letölthetőek

Mi az XML? eXtensible Markup Language (bővíthető jelölőnyelv) legnagyobb előnye, hogy általa a tartalom és a megjelenés (leginkább HTML output) szétválasztható kimondottan „könyvek” kódolására: DocBook XML

A DocBook XML: könnyű kezelhetőség a kódolás megtanulása nem igényel különleges tudást (min. alapszintű HTML ismeret) szokásos tag-elés (záró tag-ekkel) az elemkészlet (a leginkább használt 50 tag és ezek használási köre) letölthető a Netről bonyolultabb a MathML kódolás (szakember), böngészők többsége nem jeleníti meg (plugin), helyettesítési módozatok átmenetileg: (képformátum, szöveges leírás)

A DocBook könyvek és a keresőfelület hagyományos könyvtári felület full text keresés (pl. kiterjesztések szerint is) megjegyzetelhetőség kereszthivatkozások könyvjelző nyomtatható outputok: txt (rtf), pdf, HTML

A Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár indulása jelenleg 79 cím, de még bővül az URL: www.tankonyvtar.hu illetve www.tankonyvtar.hik.hu tudományágak: a matematikától az orvostudományon át, a mezőgazdaságig

A jövőbeli lehetőségek: 2005. várhatóan az OM (OMAI) 2005-ben is kiírja a Tankönyvpályázatot, és a „digitális láb” szervezésében a HIK továbbra is részt vesz lehetőség nemcsak hagyományos digitalizált dokumentumok-, hanem komplex eLearning-es tananyagokra előállítására (ezek keretrendszerének kialakítását a HIK megkezdi)

Jövőbeli lehetőségek: az üzleti szféra részvétele is? A korszerű (az állami büdzsét kímélő) koncepció: lehetséges-e az elektronikus tankönyvpiac bizonyos szegmenseinek üzleti-, önellátó modelljének kialakítása?

Köszönöm a figyelmet! szilard.markoja@hik.hu