Klíma-kommunikáció és a média szerepe Szabó Gábor, újságíró Budapest, 2011 január 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Advertisements

A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A CSELEKVÉS SZINTJEI AZ ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFÁK ELLEN Fülöp Sándor Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája (JNO) London 20th of November, 2011.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Valósidejű fenyegetések a virtuális térben Symantec Kiberbűnözési felmérés Teasdale Harold szeptember 26.
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
A A helyi kommunikációval foglalkozók képzése A MÚOSZ évtizedes tapasztalatai a helyi médiumok szerkesztőinek képzésében.
Készítette: Góth Roland
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
MAGYAR PÉNZEK.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Verseny és alkalmazkodás II. Magyarországi Klímacsúcs.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
„TEtt – program az áldozatokért és tettesekért”
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
„Forró témák” a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap – 2010.február.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Nemzetközi és hazai civil szervezetek hatása a klímapolitikára Schmuck Erzsébet, MTVSZ társelnöke Hogyan értékelhető a nemzetközi és hazai civil mozgalom.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Globális problémák.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A TÁMOP Jó pályán! projekt nyíregyházi szakmai fórum RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, július 16 szombat.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
Beszámoló a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tevékenységéről (2010. október – május) 1/13.
Zsolt Péter Atomerőművek, katasztrófakommunikációk, játékelmélet Miskolc, 2011 MSZT.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezeti problémák
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A befektetők nem maguktól jönnek, és nem is az autópálya hozza őket! Egy jó hír, és ami abból következik Márkaépítés 2015 Konferencia Budapest,
Red Alert Összehangolt külső-belső kommunikáció krízishelyzetben Kreatív Pr Nap,
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Készítette: Gebei László
Előadás másolata:

Klíma-kommunikáció és a média szerepe Szabó Gábor, újságíró Budapest, 2011 január 19.

A kezdetek: az 1980-as, 1990-es évek fordulója Hazai sajtó szabad világ sajtója Hazai sajtó szabad világ sajtója Rávetette magát az addig Rávetette magát az addig tabunak számító közéleti tabunak számító közéleti témákra témákra Zöld ügyek átpolitizálódtak Zöld ügyek átpolitizálódtak Tiltakozás: Bős-nagymaros, Tiltakozás: Bős-nagymaros, fővárosi légszennyezés, fővárosi légszennyezés, addig titkolt környezeti addig titkolt környezeti adatok megszerzése, adatok megszerzése, Szársomlyó védelme... Szársomlyó védelme...

A kezdetek: a civil szervezetek és a média Két tendenc ia: a civil szervezetek a civil szervezetek szimbiózisban éltek a médiával: támogató kiszivárogtatás, támogató kiszivárogtatás, akcióhírek akcióhírek addig elnyomott bulvár addig elnyomott bulvár megerősödött megerősödött

1992 a riói Föld konferencia: de mit lehet önmagában egy konferenciáról tudósítani? K inek mi fontos.. Világ készülődés Rióra; Világ készülődés Rióra; több mint 180 ország vezetője, sok téma Itthon eleinte alig éri el a Itthon eleinte alig éri el a szerkesztők ingerküszöbét Hazai média részvétel: Hazai média részvétel: … de mit lehet önmagában egy konferenciáról tudósítani?

A fordulat: Kyoto Hoppá pénz van a dologban! Megállapodás a CO2 csökkentés Megállapodás a CO2 csökkentésmechanizmusairól a fél ország figyeli, 2009 a fél ország figyeli, mi történik a kormány által értékesíthető, illetve értékesített kvótákkal. A médiának fontosabb, hogy mi A médiának fontosabb, hogy mi lesz a bevétellel, mint a globális kibocsátás alakulása

Klímaváltozás: ha ennyi tudósember mondja, talán mégis úgy lehet... Szokatlan jelenségek.. Aszály és árvíz egymás után, Aszály és árvíz egymás után, tetőzési rekordok a Balaton mesterséges a Balaton mesterséges vízpótlása Balatontól elöntött települések Megfordul a helyzet: Megfordul a helyzet: A klíma mint köznapi téma De vajon hasznára válik-e De vajon hasznára válik-e a klímaváltozás elleni küzdelemnek a sajtó új keletű figyelme?

Klímaváltozás és a média ma: „trendivé” vált a téma Figyelemfelkeltés és felelősség A téma vulgarizálódik… A téma vulgarizálódik… Divatba jött, trendivé válik Divatba jött, trendivé válik „Áldozatokról szó ne essék” „Áldozatokról szó ne essék” Epilógus Epilógus