Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Advertisements

Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
EuroScale Mobiltechnika Kft
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A globális klímaváltozás
Vörösváczki Kitti szeptember
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
Előnyök és alkalmazási területek
Magyarország éghajlata
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
AGRÁRGAZDASÁGTAN II. Ágazati elemzések
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
„Az éghajlatváltozás és a magyar gazdaság. Környezettudatos beruházás politika. A rendelkezésre álló hazai illetve EU források.” Klíma Klub, Budapest,
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Progresszív klímaszabályozás
A bioüzemanyag-termelés ökonómiája és kilátásai
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Avagy: sötétben tapogatózva… Lakner Zoltán egyetemi docens Budapesti Corvinus Egyetem Bioüzemanyagok és energiabiztonság.
Új technológiák elterjedésének modellezése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
(CSAPADÉK) VÍZGAZDÁLKODÁSRA
Az augusztusi hónap és ennek hőmérsékleti adatai Következtetéseim.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
A hőmérsékletváltozás és globális felmelegedésről szóló esszé készitésének folyamatai.
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Rekord statisztikák Készítette: Komjáti Bálint IV. évf. fizikus hallgató (ELTE-2006) Györgyi Géza: Extrém érték statisztikák előadásán tartott szemináriumára.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Ökoiskola- vetélkedő március
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Élelmiszertudományi Kar
Előadás másolata:

A globális melegedés hatása az élelmiszeripari nyersanyagok minőségére és tárolási potenciáljára Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Budapest Név

Vonatkozó tanulmányok, megfigyelések Fő vizsgálati területek Környezeti hatások felmérése és elemzése Élelmezés-biztonsági elemzések Leggyakrabban vizsgált hatások: Hogyan hat a globális melegedés a használható termőföld mennyiségére? Milyen hatással bír a változás a megtermelt élelmiszermennyiségre Általánosítható tapasztalatok: A melegedés erősödése várhatóan csökkenti művelhető területeket Számolni kell a termésmennyiség (termésátlagok) csökkenésével és a termelési költségek növekedésével

A globális felmelegedés várható általános hatásai

A klímaváltozás post-harvest tevékenységet érintő hatása Érintett területek: A friss gyümölcs és zöldségellátás Szezonon túli tárolás (tárolási potenciál) A tartósítóipar nyersanyag ellátása Termelésbiztonság (extrém időjárási hatások) mennyiség, minőség, gazdaságosság Termelési szerkezetváltozás (borsó kukorica)

Az előadás célja Összefoglalni az aszály és a szárazodás eredményeként megjelenő hatásokat, melyek befolyásolhatják a post- harvest tevékenységet és az élelmiszeripari feldolgozást Felhívni a figyelmet azokra a fejlesztési és kutatási területekre melyek a globális felmelegedés hatásaként jelentőségüket és súlyukat tekintve várhatóan érintettek lesznek

Az emelkedő hőmérséklet biológiai hatásai a „post-harvest” területen Érésbiológiai hatások termékminőségre gyakorolt érzékelhető és várható hatások eltarthatósági időt befolyásoló érésbiológiai szempontok Tárolási módszerek alkalmazására kifejtett hatások Gazdasági hatások energiafelhasználás szállítási feltétek változása –hűtőlánc igénye piaci hatások

Érésbiológiai hatás Az építő és lebontó folyamatok arányának eltolódása a fotoszintetikus aktivitás várható csökkenése a respirácós folyamatok intenztásnövekedése Érvényesül az Arrhenius-i kinetika hatása

Globális-hőmérsékletváltozás A hőmérséklet éves átlagainak változása Gödöllőn 1996-2002 között (Jolánkai et al., 2003)

Augusztus és szeptember hónapok hőmérsékleti adatai 1901-2000 maximum hőmérséklet átlaghőmérséklet

Az objektív mínőségmeghatározási módszerek igazolják: Hőségnapokon a lebontó folyamatok domináns szerephez jutnak Csökken/ elmarad a szénhidrát gyarapodás Felgyorsul a savfogyás a termésben Felgyorsul a pektinanyagok bomlása és az állományváltozás Gátlódik a fedőszín kialakulása Csökken a tárolási potenciál Előrecsúszik az optimális szüretidő

Környezeti légállapot változása A korai melegedéssel csökken az „inferrior” jellegű termékek egyszerű (szellőztetéses tárolásának) lehetősége A tárolt termékek jelentős minőségi veszteségével kell számolni Megnő a költségigényesebb hűtőtárolás iránti igény

Gazdasági hatások Költségnövekedés Piaci hatások Külső hőterhelés Qe =  A k (Tk-Tbe) + Ts Költségnövekedés hőterhelés növekedése miatt hűtési költségnövekedés hűtésigényes napok számának növekedése szállítási hűtésigény növekedés Piaci hatások tárolhatósági potenciál csökenése, csökkenő polcállóság bevételi veszteség a minőségvesztés miatt tárolhatósági csökkenés, piacvesztés

A jövő? Feladatok? Sürgető igény az érintett területek kutatására Stratégiai területek meghatározása érésmenet és fajtakutatás erősítése, post-harvest tevékenységet érintő termelésmód kutatások támogatása, post-harvest műszaki fejlesztő és technológiai kutatások támogatása (hűtőlánc fejlesztés, tárolókapacitás igényfelmérés és fejlesztés) piac és agrárökonómiai kutatások (piacváltás, stb.)

Köszönöm figyelmüket!