Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
ENERGIA ÚTITERV 2050 Herczog Edit Európai Parlamenti Képviselő november 15. FenntarthatóságBiztonságVersenyképesség.
A gazdasági fejlettség mutatói
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A vállalkozások környezete
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
evolúció a városi mobilitásban a kerékpározás reneszánsza Forrás:OBIS, wikipeia.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A vidéki tér sikertényezői
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
I. KLIMACSÚCS Budapest, 2009 február 26 Edit Herczog Európai Parlamenti képviselő.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő II. Klímacsúcs Budapest, február 19. S&D

A XXI. század DEMOGRÁFIA: 6 millió ember – ez a szám folyamatosan növekszik EGÉSZÉG és JÓLÉT: éhínség, élelem- és vízválság (sokak számára csak a CNN-en) JOGOK ÉS SZABADSÁG: a választási lehetőségekben robbanásszerű növekedés +életmód javulása, egyenlőség, általános választójog GAZDASÁG: –tudásalapú társadalom, mely a másodlagos erőforrásoktól függ –fogyasztás robbanásszerű növekedése USA GDP: $/fő (10x a 100 évvel ezelőttinek) =>1 milliárd termék a piacon (10 000x) S&D

Mi is változott a Hidegháború után? DEMOKRÁCIA elterjedése INTERNET ÉS A DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK elterjedése =>GLOBALIZÁCIÓ ENERGIAFÜGGŐSÉG  a versenyképes gazdaság természeténél fogva mindig tudásalapú  DE ma a tudás energialapú  minden szektorban (feldolgozóipar és szolgáltatások!) S&D

NÖVEKEDÉS? Világ népessége és fogyasztása növekszik Globális felmelegedés ENERGIA? Tovább csökken a lehetséges energiaforrások köre? Elérhető nyersanyagok ÚJ TECHNOLÓGIÁK? Léptékváltás Intelligens rendszerek INNOVÁCIÓ? Befektetés az európai K+F-be Milyen kihívásokat jelent ez? S&DS&D

Az energetikai kihívás 1. erőforrások S&D

Szükségünk van minden erőforrásra! Minden alapanyagra: –az ideológiákat ki kell iktatni a gondolkodásunkból A világ minden régiójában : –ami ma még lehetetlen, lehet, hogy a jövő egyik lehetősége lesz Erőforrás management - léptékváltásra van szükség –termelés: K+F minden technológiának –fogyasztás: K+F minden fogyasztói szektornak Harmadik ipari forradalom???? S&D

2. alacsony CO² kibocsátású gazdaság és társadalom (ipari termelés, közlekedés és fogyasztás) Az energetikai kihívás S&D

Alacsony CO² kihívás/lehetőség 100%-ot nem tudunk elérni, de lehetséges: –20% megújulókból –20% energiahatékonyságból Energiatermelés és fogyasztás, alacsonyabb CO² kibocsátással –Energiatermelés –Energiafelhasználás –Közlekedés –Digitális aréna Szellemi tulajdonjoghoz kapcsolódó kérdések megoldása S&D

Az energetikai kihívás 3. befektetés és finanszírozás - ez az előfeltétele a változásnak - csakis az új beruházások változtathatják mindkettőt: 1. CO² kibocsátás 2. energiaellátás biztonsága S&D

Befektetés és finanszírozás az utolsó energetikai beruházások: 60-as években Az erőművek várható életkora Európában: 37 év, a csővezetékeknek sem sokkal kevesebb A befektetők inkább más szektorokba vonultak át - hosszú távú megtérülés az egyik probléma - nehéz eldönteni, hogy milyen energiatermelésbe történjen a beruházás - az ipari háttér és a képzett munkaerő kulcskérdései a fejlesztéseknek S&D

Az energetikai kihívás 4. intézmények - nem új nemzetközi intézményekre van szükség, hanem a már meglévők szorosabb együttműködésére S&D

Együttműködés minden szinten Politikai szereplők között –ENSZ, G20, EU Ipari szereplők között Pénzügyi szektorban Civil szervezetekkel Társadalomban Mexikó S&D

Az energetikai kihívás 5. Biztonság - a digitális gazdaság még csak rövid időre sem tud biztonságos energiaellátás nélkül létezni S&D

Biztonság A VERSENY ÉS A TÁRGYALÁSI POZÍCIÓK JELENTŐSEN MEGVÁLTOZNAK, AHOGY AZ ENERGIAFORRÁSOK KÖRE VÁLTOZIK TÁRSADALMI – Az alkuképesség változása –demográfia –bevándorlás / kivándorlás GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS – A lelőhelyek változása –Élelem- és vízellátás, alapvető életkörülmények BÉKE ÉS DEMOKRÁCIA –Energiatermelés és tranzit –„Terrorista technológiák” fejlődése S&D

Eredmények az EU szintjén - a Lisszaboni Szerződés lehetőséget teremt egy valódi, erős közösségi energiapolitika kidolgozására - a Külügyi Főképviselő ma már az EU nevében tárgyalhat S&D

Eredmények az EU szintjén A külügyminiszterek találkozója intézményesítve lett, hogy a gázkrízishez hasonló eseteket orvosolni lehessen Harmadik energiacsomag Klímacsomag SET-terv EU energiaprojektek: Nabucco,DESERTEC S&D

SET PLAN

Változás csakis innovációval és új technológiákkal érhető el Klíma célokat csakis K+F-vel lehet elérni Új infrastruktúra és innovációs kultúra szükséges (Innovation Act) Intelligens rendszerek és intelligens növekedés Új beruházások! S&DS&D

Köszönöm a figyelmüket! Edit Herczog Európai parlamenti képviselő S&D