EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, 2009. november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Közigazgatási alapismeretek
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az MTA Közlekedéstudományi Bizottság Logisztikai Albizottság tevékenysége Dr. Kulcsár Béla tanszékvezető egyetemi tanár BME Közlekedésmérnöki Kar Építőgépek,
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A munkavállalói FB tagság
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
2010. Június A multinacionális társaságok működési modellje (RWE, E.ON)
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanács
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Magyar szerepvállalás az EDF Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeire. Dr. Kurunczi.
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Bemutatkozik a Magyar-Szlovén Tagozat: a magyar vállalkozások piaci pozíciószerzésének és befektetéseinek elősegítése Fullérné Verger Renáta Magyar-Szlovén.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Üzemi Tanács Törvényi szabályozást megelőzve Paks, Erzsébet Nagy Szálloda szeptember 26.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Üzemi Tanács Általános ismertető
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Előadás másolata:

EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA

TARTALOM ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE AZ UNIÓBAN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE MAGYARORSZÁGON ÉRDEKKÉPVISELETI KAPCSOLAT-RENDSZER AZ E.ON HUNGÁRIA ZRT-BEN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS SZEREPE AZ E.ON CSOPORTBAN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS ÖSSZETÉTELE AZ EÜT M Ű KÖDÉSE A MAGYARORSZÁGI MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELETE A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAPASZTALATAI

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA ÉRDEKKÉPVISELETI KAPCSOLAT-RENDSZER AZ E.ON HUNGÁRIA ZRT-BEN VGMSZSSZ E.ON HUNGÁRIA ÜZEMI TANÁCS E.ON LEÁNYVÁLLALAT ÜTTF EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS E.ON AG KMT HELYI SZAKSZERVEZET MVB

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE AZ UNIÓBAN szeptember 22. az Európai Unió elfogadja az Európai Üzemi Tanácsok létrehozásáról szóló irányelvet, ennek oka, hogy a nemzeti eljárások nem voltak összhangban a nemzetek feletti vállalkozások szerkezetével, az irányelv célja volt, hogy a közösségi vállalkozások munkavállalói akkor is megfelelő tájékoztatást kapjanak, ha a döntések nem abban a tagállamban születnek, ahol őket foglalkoztatják.

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE MAGYARORSZÁGON évi XXI. Törvény, a törvény gyakorlatilag átvette az uniós irányelveket, nem minden vállalatnál köteles a vezetőség EÜT-t létrehozni., az európai üzemi tanácsokról szóló jogszabályok előírják, hogy a vállalkozásnak legalább 1000 munkavállalót kell foglalkoztatnia Európában és legalább 2 üzemnek különböző európai országokban kell működnie. Ebben a 2 országban legalább 150 munkavállalót kell foglalkoztatni.

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS SZEREPE AZ E.ON CSOPORTBAN a munkavállalóknak közvetlen kapcsolatot biztosít a társaság anyavállalatához, a felső-vezetéshez, biztosítja a munkavállalók tájékoztatáshoz- és véleménynyilvánításhoz való jogait, hozzáférés a társaságcsoport piaci pozíciójával kapcsolatos adatokhoz, közvetlen információáramlás az unió más földrajzi régióiban elhelyezkedő munkavállalók között, egységes vállalti kultúra kialakulásának elősegítése.

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS ÖSSZETÉTELE AZ E.ON AG EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSÁBAN 14 ORSZÁGBÓL 36 EÜT-TAG KÉPVISEL MINTEGY EURÓPAI MUNKAVÁLLALÓT

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA AZ E.ON AG EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSÁNAK M Ű KÖDÉSE az EÜT működését a 3. sz. Konszern szintű üzemi megállapodás ( ) szabályozza, évente legalább kétszer kell vezetőségi- és plenáris ülést tartani, az ülések általános napirendje: a cég vezetésének beszámolója (gazdasági- és pénzügyi helyzet, üzleti tevékenység, befektetések, fejlesztések, foglalkoztatás, szervezeti változások), delegációk beszámolója (a tagvállalat rövid bemutatása, létszámhelyzet, munkabiztonság, egészség-, környezetvédelem, befektetések, projektek, a tagvállalat aktuális fejlődése), elnöki tájékoztató az előző ülés óta eltelt időszakról, munkabizottságok beszámolója, egységes állásfoglalások kialakítása a munkavállalókat érintő kérdésekben

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA A MAGYARORSZÁGI MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELETE a magyar munkavállalók részvételének előkészítése már 2000-ben elkezdődött, tényleges csatlakozás március januárban a magyar delegáció elnök helyettesi mandátumot kapott, december 10. ÜTTF delegálja az EÜT tagokat, az EÜT januári ülésén regisztrálta az új tagokat.

ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAPASZTALATAI közvetlen információt kapunk az E.ON konszern működéséről, a munkavállalókat érintő kérdésekről, megismerhetünk más munkakultúrákat, kapcsolatokat tudunk kiépíteni a más régiókban dolgozó munkavállalók képviselőivel, rész tudunk venni a nemzetközi összehasonlításokban. a közép-kelet európai országokat még „külön” kezelik. +-

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Rajkó Vince