Electricity network in Europe Berlin, 2011. március 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pons Danubii EGTC. Rövidítés jelentése: Pons Danubii Korlátolt Felel ő sség ű Európai Területi Együttm ű ködési Csoportosulás.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Közigazgatási alapismeretek
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A munkavállalói FB tagság
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
2010. Június A multinacionális társaságok működési modellje (RWE, E.ON)
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanács
Magyar szerepvállalás az EDF Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók érdekeinek megjelenítési lehetőségeire. Dr. Kurunczi.
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
eMagyarország Program
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Üzemi Tanács Törvényi szabályozást megelőzve Paks, Erzsébet Nagy Szálloda szeptember 26.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Üzemi Tanács Általános ismertető
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Előadás másolata:

Electricity network in Europe Berlin, március 21.

TARTALOM AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE AZ UNIÓBAN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE MAGYARORSZÁGON ÉRDEKKÉPVISELETI KAPCSOLAT-RENDSZER AZ E.ON HUNGÁRIA ZRT-BEN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS SZEREPE AZ E.ON CSOPORTBAN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS ÖSSZETÉTELE AZ EÜT M Ű KÖDÉSE A MAGYARORSZÁGI MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELETE A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAPASZTALATAI

ÉRDEKKÉPVISELETI KAPCSOLAT-RENDSZER AZ E.ON HUNGÁRIA ZRT-BEN VGMSZSSZ E.ON HUNGÁRIA ÜZEMI TANÁCS E.ON LEÁNYVÁLLALAT ÜTTF EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS E.ON AG KMT HELYI SZAKSZERVEZET MVB

AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE AZ UNIÓBAN szeptember 22. az Európai Unió elfogadja az Európai Üzemi Tanácsok létrehozásáról szóló irányelvet, ennek oka, hogy a nemzeti eljárások nem voltak összhangban a nemzetek feletti vállalkozások szerkezetével, az irányelv célja volt, hogy a közösségi vállalkozások munkavállalói akkor is megfelelő tájékoztatást kapjanak, ha a döntések nem abban a tagállamban születnek, ahol őket foglalkoztatják.

AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK MEGALAKÍTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE MAGYARORSZÁGON évi XXI. Törvény, a törvény gyakorlatilag átvette az uniós irányelveket, nem minden vállalatnál köteles a vezetőség EÜT-t létrehozni., az európai üzemi tanácsokról szóló jogszabályok előírják, hogy a vállalkozásnak legalább 1000 munkavállalót kell foglalkoztatnia Európában és legalább 2 üzemnek különböző európai országokban kell működnie. Ebben a 2 országban legalább 150 munkavállalót kell foglalkoztatni.

AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS SZEREPE AZ E.ON CSOPORTBAN a munkavállalóknak közvetlen kapcsolatot biztosít a társaság anyavállalatához, a felső-vezetéshez, biztosítja a munkavállalók tájékoztatáshoz- és véleménynyilvánításhoz való jogait, hozzáférés a társaságcsoport piaci pozíciójával kapcsolatos adatokhoz, közvetlen információáramlás az unió más földrajzi régióiban elhelyezkedő munkavállalók között, egységes vállalati kultúra kialakulásának elősegítése. Nő a bizalom a vezetés és a dolgozók között. A dolgozók hatékonyan bekapcsolódnak a vállalat életébe, jobban megértik a vezetés döntéseinek hátterét. Segítenek a pozitív vállalati kultúra kiépítésében, jelzik, hogy a vezetés törődik a munkavállalóval..

AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS ÖSSZETÉTELE AZ E.ON AG EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSÁBAN 14 ORSZÁGBÓL 36 EÜT-TAG KÉPVISEL MINTEGY EURÓPAI MUNKAVÁLLALÓT

AZ E.ON AG EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSÁNAK M Ű KÖDÉSE az EÜT működését a 3. sz. Konszern szintű üzemi megállapodás ( ) szabályozza, évente legalább kétszer kell vezetőségi- és plenáris ülést tartani, az ülések általános napirendje: a cég vezetésének beszámolója (gazdasági- és pénzügyi helyzet, üzleti tevékenység, befektetések, fejlesztések, foglalkoztatás, szervezeti változások), delegációk beszámolója (a tagvállalat rövid bemutatása, létszámhelyzet, munkabiztonság, egészség-, környezetvédelem, befektetések, projektek, a tagvállalat aktuális fejlődése), elnöki tájékoztató az előző ülés óta eltelt időszakról, munkabizottságok beszámolója, egységes állásfoglalások kialakítása a munkavállalókat érintő kérdésekben

A MAGYARORSZÁGI MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELETE a magyar munkavállalók részvételének előkészítése már 2000-ben elkezdődött, tényleges csatlakozás március januárban a magyar delegáció elnök helyettesi mandátumot kapott, december 10. ÜTTF delegálja az EÜT tagokat, az EÜT januári ülésén regisztrálta az új tagokat június 9. új EÜT elnök, Eberhard Schomburg ÜT választások után új ÜTTF, 3 tag delegálása ÜTTF EÜT munkabizottsági tagokat delegál

A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAPASZTALATAI közvetlen információt kapunk az E.ON konszern működéséről, a munkavállalókat érintő kérdésekről, megismerhetünk más munkakultúrákat, kapcsolatokat tudunk kiépíteni a más régiókban dolgozó munkavállalók képviselőivel, rész tudunk venni a nemzetközi összehasonlításokban. korábban a közép-kelet európai országokat még „külön” kezelték +-

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Pinczés Ernő