1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Advertisements

 Ez a metafora szervezetnek mint a változó környezethez adaptálódó, és a változásokat túlélő organizmusnak a képét tárja elénk.  Az élő szervezeteknek.
Valóban a majmok bolygója?
Első előadás.
Etológia.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Készítette: Tóth Enikő 11.A
2. Bizonyított-e az evolúció elmélete?
A tanulás idegrendszeri alapjai
2. témakör: Az állatok kommunikációja
6. Tájékozódás és navigáció
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A munka világával kapcsolatos tudás
A „közbülső változók” bevezetése
Behaviorizmus (előzmények)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Persa György Témavezető: Szabó Csanád Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar 1.
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Bevezetés a pszichológiába
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Képesség, készség, adottság, tehetség
Pavlov kísérlet.
A humánetológia szerepe a modern emberkép kialakulásában
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
Az ember mint evolúciós rejtvény
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
5. előadás A szociáldarwinizmus után I.
Etológia.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Állatok a természetben
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
Tudomány,hit,apologetika
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
Az evolúció fényében Szathmáry Eörs Collegium Budapest ELTE.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Siker a tőzsdén A/10 A Dow elmélet, az örök „igazság”
Előadás és szeminárium Összegzés I.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Evolúció Modell vagy metafora? Csányi Vilmos. Metafora : sejtés, hiedelem, megfigyelés elnevezés jellegzetes tulajdonság alapján Modell: struktúrák és.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Kutatásmódszertani dilemmák
Pszichológia előadás 2006./2007. tanév őszi szemeszter
1 Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid,
Testnevelés és Sporttudományi Intézet
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
A fizika mint természettudomány
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Komenczi Bertalan Információelmélet
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Adaptív fenotipikus plaszticitás és adaptív evolúció ---- egymás ellen/helyett, egymás mellett, vagy együttműködnek?
Életjelenségek, életfeltételek. Életfeltételek:  Fény  Víz  Levegő  Táplálék  Megfelelő hőmérséklet.
Előadás másolata:

1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus

Humánökológia 6. előadás A szociáldarwinizmus után III.

Viselkedés és evolúció 20. századi változások a darwini elméleten: - a Mendelt követő genetikusok és a taxonómusok közti vita eredményeként: új evolúcióelmélet körvonalazódott - létrejött a populációgenetika (Fischer, Haldane, Wright) matematikai modellel adják vissza a populáción belüli géngyakoriságok változásait tisztázottá váltak a szelekciós mozgások (alapító elv, izoláció, stb.) evolúciós mozgások belső dinamikájának vizsgálata egy-egy fajnál - a makroevolúció és a mikroevolúció eredményei összegződnek (genetika + őslénytan + populációgenetika) A darwini elmélet továbbra is irányadó a neve: neodarwinizmus

Etológia: a darwinizmus újjászületése 1930-as évektől: új tudomány általa a neodarwinizmus általános magyarázó elvvé válik Alapítók: Konrád Lorenz Niko Tinbergen elutasítják a behaviorizmus „automata-szemléletét” az alkalmazkodásnak más formái is vannak, nem csupán az ingerre születő motoros válasz (behavioristák) Az etológia kutatási tárgya: a viselkedés ösztönös elemei - az élőlények történeti fejlődés eredményei - a környezethez fokozatosan idomulnak, s végtére meghatározott adottságaik és képességeik lesznek minden élőlényre a fajra/fajtára jellemző ösztönei a jellemzőek (ez teszi lehetővé a fennmaradást és a szaporodást) pl. kakukk fészekparazitizmusa új módszertai technikák: szabadon történő megfigyelés végeredménye: ma már általában nem használjuk az ösztön kifejezést

Az ösztön (amely fogalmat a modern biológia már nem használ) Az evolúció során létrejött, adaptív, genetikailag programozott viselkedési folyamatok. formái: öröklött mozgási sémák pl. kiskacsák úszása ezek egymással és tanult magatartáselemekkel összekapcsolódva „funkcionális blokkokat” hozhatnak létre pl. jóllakott mókus táplálék-rejtési szokása az öröklött mozgási sémák -spontánul is mehetnek pl. ebihalból kifejlő béka rögvest vadászik – mindent ami mozog ezüssirályfiókák az anyjuk csőrkávájának alsó részét csipegetik e mechanizmus a magasabb rendű állatok viselkedésének is lényeges része rézusz majmok izolációs kísérlete (tetszést okozó képek visszahívása, köztük fenyegető is. E magatartás 3. hónap táján megváltozik.) -specifikus környezeti ingerek váltják ki

A tanulás adaptív irányai A behavioristák feltételezték, hogy minden magasabb rendű állat alapvetően azonos tanulási mechanizmussal rendelkezik. Az etológusok bebizonyították: mindez hamis feltételezés volt.. - a környezet ingereire adott válasz nem független a genetikai képességtől azaz: a tanulás olyan alkalmazkodás, amely mélyén vele született folyamatok állnak. Nincs egyetemes, minden állatra jellemző univerzális tanulási képesség. A természtes szelekció minden fajnak speciális tanulást kínált. az éjszakai, magányos kisborz és a társas kicsi kutya nem ugyanúgy tanul A viselkedést beépített tanulási program irányítja -pl. patkányok tanulási kísérlete (áramütés ill. röntgen a táplálkozás folyamán – szín-, forma- és ízemlékezet (pl. darázs!) ill. csak ízemlékezet azaz a viselkedésük: adaptív

Az emberi viselkedés etológiája

irodalom Endreffy Zoltán (1999) „hogy művelje és megőrizze”. Liget Műhely Alapítvány, Bp.