A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Az osztrák–magyar határ modernkori jelentésváltozásai Jankó Ferenc – Tóth Imre.
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Energia – történelem - társadalom
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Humanitárius szervezetek kialakulása
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A Geofizikai Tanszék története és jövőképe
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Magyarország etnikai szerkezete
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Magyarország etnikai szerkezete
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
HAZÁNK A SZABADSÁGHARC LEVERÉSE UTÁN
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
KULTÚRPOLITIKA ÉS KÖZOKTATÁSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT.
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Repedező nemzetállam? Török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás OTDK2011.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
Márciusi jeles napok.
A Héraklész Program merítési bázisa
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
NEVELÉSTÖRTÉNET.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tájékoztató a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről, a térség munkaerő-piaci helyzetének alakulásáról.
Példák I. Viszonyszám számítás.
Történelem – középszintű témakörök
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Internetezés és társadalmi státusz Forrás: TÁRKI Omnibusz december, Medián június Internet-használók aránya a háztartások egy főre jutó jövedelmi.
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
A népesség számának változása Európában
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold
A kétnyelvűség aktuális kérdései (kurzus – 2007 őszi félév, EC) november 14. A magyarországi románok román–magyar nyelvcseréje Borbély Anna MTA Nyelvtudományi.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Sonnevend Péter Új munka indult:
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
A dualizmus gazdasága és társadalma
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
Muravidék TÉMANAP.
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
Előadás másolata:

A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola

Előadás vázlata Nemzeti ébredés Adatok és tények Kisebbségi oktatás és az iskolák Német kisebbségi nevelés, oktatás Kulturális tradíciók Összegzés

Nemzeti ébredés Török Hódítások Osztrák Magyar monarchia Francia forradalom 1848-as szabadságharc 1867 Kiegyezés 1868-as nemzetiségi és népoktatási törvények II világháborút lezáró békediktátum 1956-os forradalom Az 1961. évi III. törvény 1993-as kisebbségi törvény

A német kisebbség számának alakulása 1920 – 2001 a népszámlálás hivatalos adatai alapján Német kisebbség /fő/ 1920 551 624 1930 478 630 1941 477 057 1949 22 455 1960 50 765 1970 35 594 1980 31 231 1980 (tanácsi minősízés) 65 969 1990 30 824 2001 62 233

„…német származásúaknak tekintendők mindazok, akik német anyanyelvűnek és magukat német nemzetiségűeknek vallották magukat 1941-ben. Így elsősorban németeknek tekintendők a Magyarországi Németek Szövetségének, a feloszlatott német Volksbund szervezeteknek volt tagjai és azok, akik általában magatartásukkal a németséghez való tartozásukat kifejezésre jutatták… Új Dunántúl, 1944. dec. 29”[1] [1] Zielbauer György: A Magyarországi németek elhurcolása és elűzése. Válogatott szemelvények a korabeli sajtóból 1944-1948, Országos Német Önkormányzat, Budapest, 1996. 23. p.

Vizsgálandó Német - Magyar megyék és városok Baranya megye Budapest Vas megye Drezda Berlin Sachsen/Neustadt

A német kisebbség létszámának változása

Kulturális tradíciók Öntevékeny egyesületek Kórusok Zenekarok Tánccsoportok Olvasókörök Népfőiskolák

"Meggyőződésünk, hogy a XXI. Századi társadalmakban nincs helye a XIX "Meggyőződésünk, hogy a XXI. Századi társadalmakban nincs helye a XIX. és XX. századi nacionalizmusoknak. Közös európai jövőnk csak az egyetemes emberi és kisebbségi jogok tiszteletén alapulhat.”[1] Budapest, 2002. február. 25. [1] http://www.ldu.hu/doc/benesh.rtf/ 2007/02/15

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!