A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Zöld mozgalmak és pártok Európában
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Diktatórikus rendszerek, II.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
KNT-Keretmese.
Nevelés- és oktatásszociológia
Közigazgatási alapismeretek
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Politológia előadás A Politikai Pártok. Politológia előadás A Politikai Pártok.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
OTDK Társadalomtudományi Szekció; Politikatudomány I április 15. AZ ÖKOPOLITIKA IDENTITÁSA Vita a fenntartható fejlődés identifikációs szerepéről.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Választási rendszerek
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Összehasonlító gazdaságtan
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Szervezeti struktúra és kultúra
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Történelem – középszintű témakörök
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az innováció forrásai.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Alapfogalmak, definíciók
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Varga Zoltán ügyvezető AGRIAPIPE Kft.. Agriapipe Kft. főbb tevékenységei: Szaktanácsadás Csővezetékek mechanikus tisztítása Csővezeték hálózatok vizsgálata.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A kultúra társadalmi hatása
Vállalati fenntarthatóság
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Előadás másolata:

A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás

Aktivitást kifejtők Tudomány (a szakértő fél) Politika (a problémamegoldáshoz eszközökkel rendelkező fél) Társadalom aktív állampolgár = a demokrácia kulcsszereplője - katalizátor szerep - demokratizálódás - szükségképpen konfliktusos-kooperatív szerephez jut - öntevékenység - ökológiai mozgalmak megjelenése

Az ökológiai mozgalmak Stocholm. – a zöld mozgalmak első ösztönzője - a zöld mozgalmak mennyiben vállalhatják a pártosodást? Új-Zéland, Értékek Pártja (Values Party) Nagy-Britannia, Emberek (People) A francia községtanácsosi választásokon a zöldek 10% szavazatot kaptak Svájc. Parlamenti képviselet Magyarország. Duna Kör ófalusi atomtemető gyöngyösoroszi akkumulátor-feldolgozó Zöld kör és más társadalmi szervezetek megalakulása Zöld Párt – a parlamenti választáson 0,5 % szavazat

Az ökológiai mozgalmak ambivalens társadalomelmélete hagyományos társadalom kontra alternatív társadalom

Az ökológiai mozgalmak társadalomkritikájának pontjai 1.a gazdasági növekedés szabja meg a többi szféra fejlődését 2.Ipar-tudomány-technológia határozza meg a gazdasági növekedést 3.A szellemi és kulturális értékek alárendeltek 4.A társadalmi alrendszerek szétszabdalják az egyén életvilágát 5.Az efölötti bürokratikus-hierarchizált intézményrendszer lehetetlenné teszi az önigazgató demokráciát 6.Az elidegenedés (ember-ember, ember-természet, ember –önmaga) formái 7.A társadalmat strukturális erőszak tartja össze

Mit utasít el az ökológiai mozgalom? 1.Centralizáció 2.Hierarchia 3.Formalizáltság 4.Bürokratizáltság Jellemzői: 1.Decentralizáció 2.Hálózati jelleg 3.Spontán informalitás 4.Közvetlen demokrácia

A reprimitivizálás és az alternatív modernizáció különbségei

Irodalom: Farkas Péter (2001) A humánökológia alapjai. Szent István Társulat, Bp. Zöld Bálint (2005) Humánökológiai pillanatkép. Kölcsey Intézet, Bp. Al Gore (1993) Mérlegen a Föld. Ökológia és az emberi lélek.Föld napja Alapítvány, Bp.