Három hagyomány a valláslélektanban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Emberek Jézus nélkül Füle Lajos verse.
Advertisements

Felnőttkor.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Aki megváltoztatta a világot
Carl Gustav Jung ( ) orvosi egyetem
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
Behaviorizmus (előzmények)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Személyiséglélektan I.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Fenomenológiai megközelítés
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Bevezetés a pszichológiába
A harmadik erő elméletei
A modern világirodalom
A pszichológiai fejlődés
A társas viselkedés pszichológiája
Bevezetés a pszichológiába
Személyiség- pszichológia II
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Modern vezetéselméleti irányzat
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
A konstruktivista pedagógia alapjai
A Magyar Pszichológiai Szemle témák és statisztikák tükrében Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke Szubjektív főszerkesztői kommentárok.
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
A sámánizmus és a buddhizmus szinkretizmusa
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Az avantgárd művészeti irányzatok
Első előadás fóliái szeptember 11..
A pszichológia mint tudomány
Fenomenológiai megközelítés
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Kognitív pszichológia
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
1 A krízislélektan oktatásának jelentősége a tűzoltóképzésben Szarvas, április 28. Tusori Szabolcs tű. hadnagy.
Pszichológiai Ismeretek
SAHAJAYOGA A Void Illúziók óceánja Középhaladó Előadás Negyedik Hét.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A kreativitás és a bölcsesség
K ERESZTÉNYSÉG A M EIJI - KORBAN. A MEIJI - KORRÓL Meiji Forradalom v. Restauráció ( ) Fordulópont a japán történelemben Nyugati alapú modern állam.
Ken Wilber ( ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Ludwig Boltzmann.
A harmadik erő elméletei
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Reflektív gondolkodás
Mi a személyiségpszichológia?
Személyiségfejlődési zavarok
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Fenomenológiai megközelítés
Cloninger személyiségmodellje
Neveléslélektan Debrecen
A sámánizmus és a buddhizmus szinkretizmusa
Előadás másolata:

Három hagyomány a valláslélektanban

Valláslélektan A lélek tanulmányozása “Religio”- híd, kötelék. Hogyan gyakorlod Felhalmozódó tradíció Hit – elrendelt tudás Spiritualitás A jelentés helyreállítása. Több mint önértelmezés Tanult vagy örökölt?

Az építkezési távlatok Szubjektív - személyes, leíró, értelmező, mély, belsú reflexió, fenomenológiai Objektív – a látható hit, empirikus, statisztikus, tudományos, viselkedéses Krízis – megoldható a probléma vagy folytatódik a krízisben A kinaiban a krízis veszélyt és lehetőséget egyaránt jelent

Külső/Belső Krízis Külső - Háború, éhség, szegénység, gyász, összezavarodottság, váláse Belső - Tagadás (az előítélet alapja), depresszió, önzés, alkohol, drogok, céltalanság, értelem nélküliség

William James, M.D. Az amerikai pszichológiai alapítója (& American Philosophy) A The Varieties of Religious Experience könyv szerzője G. Stanley Hall első diákja volt Megalapította az első Valláslélektani Intézetet (Institute of Religious Psychology at Clark University) 1890-1920 Valláspszichológia #1 in America Hall tanulmányozta a megtérési tapasztalatokat A Clark előadásokon Hall szervezésében tartott előadást 1909 ben Freud & Jung mások között

William James 1910.ben meghalt. James Pratt (1920) William James diákja volt Ő írta a The Religious Consciousness olyan vallási tapasztalatokról írt, melyekkel James nem foglalkozott pl. Hindu & Buddhista vallással. A valláspszichológia vesztett kezdeti népszerűségéből és majdnem eltűnt 1930 körül Miért? Mert a Psychoanalízis és a behaviorizmus teret nyert Freud ateista volt (Ego pszichológiai a kognitiv pszichológiába torkollott.) Skinner szintén atesita volt (Behavioral psych.) Kifejlesztette a kognitív-behaviorista modelt, amely uralkodott a pszicholóiában.

A Valláslélektan a Pszichológiaiai Tanszékekről indult és Vallástudományi Tanszékeken landolt lett belőle Pasztorálpszichológia (megalapozója Anton Boisen)

Három tradició Amerikai tradíció (amint azt fentebb láttuk) Német tradíció Wilhelm Wundt (1832-1920) azt tartotta hogy a fejlődési folyamatból származik a vallás Rudolph Otto: The Idea of the Holy Friedrich Heiter’s Prayer Francia tradíció Jean Charcot & Pierre Janet a pszichopatológiára fokuszáltak Jean Piaget a Transcendencia & Immanencia problémára

Amerikai hagyomány megújulás Gordon Allport (1948) vallásos érzések és irányultság szerinte a személyiség kulcs aspektusai Abraham Maslow (1960’s) megalapította a humanisztikus és transzperszonális pszichológiát.